Un nou studiu SAP reflectă tendinţele în domeniul retail banking în zona EMEA

SAP AGSAP AG (NYSE: SAP) a anunţat astăzi rezultatele unui studiu care prezintă stadiul actual în domeniul activităţilor bancare de retail, în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA) şi oferă o perspectivă asupra modului în care cei mai importanţi jucători din această regiune îşi evaluează capacităţile proprii de customer management şi core banking pentru următorii trei ani. Anunţul a fost făcut în contextul conferinţei Retail Finance Europe 2004, organizată la Amsterdam, în perioada 22 – 24 iunie.

Majoritatea covârşitoare a băncilor incluse în studiu au strategii axate pe creştere şi nu reducere a costurilor, pentru a determina obţinerea unor profituri superioare. Pentru a susţine aceste strategii de dezvoltare, băncile îşi propun să mărească eficienţa activităţilor de cross-selling, în raport cu actualii clienţi.

„Consecinţa imediată a acestei opţiuni strategice este faptul că băncile trebuie să înţeleagă mai bine clienţii şi cerinţele acestora şi să se asigure că au un suport eficient la nivel organizaţional, inclusiv al infrastructurii, pentru un management eficient al clienţilor,” spune Bogdan Mihăilescu, Financial Sector Manager SAP Romania.

Pe baza studiilor de auto-evaluare realizate de persoane din conducerea a 23 de organizaţii bancare, în special bănci mari, care deservesc între 1 milion şi 10 milioane clienţi, studiul prezintă următoarele aspecte:

• Dezvoltare prin cross-selling – Dintre băncile incluse în acest studiu, 82% au strategii de dezvoltare care se estimează că vor fi îndeplinite în special prin intermediul activităţilor de cross-selling către clienţii existenţi. În timp ce 30% dintre bănci au clienţi care deţin în medie 3,5 sau mai multe produse, aproape jumătate estimează că vor atinge acest nivel în următorii trei ani. Peste jumătate din băncile incluse în acest studiu aspiră să asigure suport IT personalului front-line, în scopul de a iniţia vânzările, în loc să răspundă doar la cerinţele clienţilor.

• Creşterea importanţei clientului – Procesele eficiente de customer management vor fi un factor-cheie în asigurarea succesului, cerând acordarea unui interes sporit clientului, precum şi o mai strânsă colaborare între departamente. Un proces de managament bazat pe importanţa acordată clientului şi calificat de la “bine” la “excelent” este atins în prezent de 8% dintre bănci, în timp ce 90% dintre bănci estimează o îmbunătăţire a acestei situaţii în următorii trei ani. Numai 22% dintre bănci au stabilit procese consistente pentru colectarea, stocarea şi recuperarea datelor referitoare la clienţi, însă 61% estimează că vor atinge capabilităţi superioare de business în următorii trei ani.

• Creşterea ofertei de produse şi servicii – În timp ce, în prezent, numai 1 din 4 bănci poate livra produse de tipul depozite curente sau conturi de economii în timp real, livrarea zilnică a acestor produse va reprezenta peste trei ani un standard minim. În prezent, aproape o treime din bănci rezolvă peste 80% din cerinţele clienţilor cu un singur telefon; două treimi din bănci depun eforturi pentru a atinge acest stadiu în decurs de trei ani.

• IT – un avantaj strategic – O treime din bănci consideră că sistemele lor actuale de IT le limitează abilitatea de a-şi respecta promisiunile strategice. În decurs de trei ani, peste 90% din băncile implicate în acest studiu estimează ca partea de IT să ofere un suport suficient sau să consituie un catalizator-cheie în obţinerea avantajului strategic. Există o tendinţă globală către reducerea dezvoltării de software in-house, în favoarea soluţiilor standard livrate în forma finală de o sursă externă. În paralel cu integrarea sistemelor de IT front-end şi back-end, alinierea structurilor organizaţionale pe baza proceselor în centrul cărora se situează clientul este percepută ca un factor critic în obţinerea succesului.