Echipa McLaren Mercedes accelerează cu SAP operaţiunile derulate în Formula 1

Soluţia mySAP™ All-in-One va impulsiona optimizarea motorului automobilelor de curse, de pe planşeta proiectanţilor până pe circuitul de curse

New YorkSAP AG (NYSE: SAP) a anunţat astăzi că echipa McLaren Mercedes a selectat software-ul SAP® pentru a contribui la optimizarea operaţiunilor tehnologice şi de producţie ale diviziei sale Mercedes-Benz Formula 1 pentru motoare de înaltă performanţă, Mercedes-Ilmor. Echipa rulează în prezent it.automotive—o soluţie calificată mySAP™ All-in-One de la itelligence, partener de afaceri SAP—pentru a integra etapele de proiectare, dezvoltare şi producţie a motorului într-un singur sistem, la nivelul întregii companii, şi pentru a creşte nivelul de performanţă în colaborarea dintre diferitele grupuri de proiectare. Astfel, echipele care se ocupă de aspectele administrative şi tehnologice au la dispoziţie informaţii solide, accesibile în timp real, referitoare la statutul ciclului de viaţă şi performanţele celor peste 5 000 componente ale motorului. În acest mod, echipa intenţionează să obţină cea mai bună performanţă posibilă pentru fiecare motor şi să implementeze mai rapid toate inovaţiile tehnologice.

În oricare weekend în care se desfăşoară circuitul de curse la nivel mondial, echipa McLaren Mercedes rulează şase motoare, estimând că fiecare va rezista pe o distanţă de 800 kilometri, pe durata a două zile solicitante, care includ teste, runde de calificare şi circuitul propriu-zis din ziua competiţiei. Pentru Mercedes-Benz, succesul depinde de luarea rapidă a celor mai bune decizii referitoare la piesele componente ale motorului care pot fi reutilizate, înlocuite, reconstituite sau eliminate. Pentru a schimba mai rapid şi eficient date despre ciclul de viaţă al motorului între echipa de design şi cea de producţie, Mercedes-Ilmor trebuia să înlocuiască diferitele sisteme de operare care se acumulaseră pe durata celor 20 de ani de dezvoltare în care compania a ajuns de la cei 25 de angajaţi iniţiali la nivelul de organizaţie internaţională, cu 500 de angajaţi. De asemenea, era necesară asigurarea integrării cu echipa tehnică pentru Formula 1 a Mercedes-Benz, care are sediul în Stuttgart.

“Succesul echipei McLaren Mercedes depinde de abilitatea noastră de a dezvolta, asambla şi livra rapid şi consistent produsele noastre, din atelier până pe circuitul de curse, la cel mai înalt nivel calitativ posibil,” a declarat Martin Whitmarsh, CEO, Formula 1, Echipa McLaren Mercedes. “Cu soluţia SAP integrată de itelligence, vom câştiga mai mult timp în care să acţionăm efectiv, utilizând informaţiile primite, în loc să aşteptăm să le accesăm. O dată ce informaţiile esenţiale vor avea un nivel mai ridicat de transparenţă şi accesibilitate, echipele noastre vor fi capabile să aducă motoarele de înaltă performanţă şi inovaţiile tehnologice mai rapid pe pista de curse, crescând astfel avantajul competitiv al echipei de curse McLaren Mercedes Formula One.”

Soluţia pentru Mercedes-Ilmor este îmbunătăţită cu aplicaţiile realizate special de itelligence pentru companii din domeniul automobilistic şi tehnologic, şi se bazează pe funcţionalitatea managementului produselor şi proiectelor oferită de mySAP™ Product Lifecycle Management (mySAP PLM) – sistemul SAP pentru managementul ciclului de viaţă.

De la etapele de creaţie şi producţie din atelier şi până la testarea şi livrarea produselor în diferite locaţii ale circuitului mondial de curse, soluţia mySAP All-in-One va oferi echipei Mercedes-Ilmor acces mai rapid la o sursă integrată, unică, de date referitoare la ciclul de viaţă al pieselor componente ale motoarelor sale. Întregul istoric al fiecărei piese pe pista de curse – rezultatele la teste, statutul producţiei, situaţia stocului şi a livrărilor – va fi accesibil aproape în timp real din orice punct de pe glob, permiţând o analiză solidă a timpului, durabilităţii, performanţei şi necesităţii oricărui tip de reparaţie, înlocuire sau optimizare tehnică. Integrarea software-ului în aplicaţiile de design asistat de computer (CAD) ale companiei va contribui la obţinerea unui nivel superior de disponibilitate şi consistenţă pentru listele de piese componente, desenele CAD şi documentaţia tehnică folosită intern şi accesată în comun cu Echipa McLaren Mercedes.

Echipele care se ocupă de diferite proiecte îşi vor administra datele şi documentaţia cu cProjects, un instrument de colaborare inclus în mySAP PLM. Acest instrument va permite obţinerea unei mai bune coordonări între diferitele echipe care asamblează piesele componente ale fiecărui motor în parte, susţinând sarcinile permanente ridicate de pregătirea pentru cursă, optimizarea pe termen mediu şi creaţia pe termen lung, pentru următoarea generaţie de motoare.

Software-ul SAP va menţine datele-master referitoare la specificaţiile asupra pieselor componente şi va stabili conexiuni între departamentele care se ocupă de inventarul de materiale, planificare şi procese financiare. Stocând procesele de procurare de materiale cu ajutorul software-ului SAP, Mercedes-Ilmor va putea şi să selecteze cei mai buni furnizori, să controleze costurile şi să definească foarte clar standardele de calitate şi termenele de livrare.

“SAP oferă întreprinderilor mici şi mijlocii soluţii de afaceri end-to-end, care se adresează necesităţilor specifice pentru segmentul industrial respectiv, oferind clienţilor un avantaj strategic decisiv,” a declarat Claus Heinrich, membru al Comitetului Executiv SAP AG. “Soluţia de afaceri din sectorul automobilistic este capabilă să facă faţă chiar şi cerinţelor specifice ale unui sub-segment precum cursele de Formula 1, unde realizările sunt măsurate luând în calcul durata şi acurateţea fiecărei operaţiuni. Puse la punct de partenerii afaceri SAP pentru a se adresa cerinţelor unor segmente specifice ale industriei, soluţiile mySAP All-in-One sunt special orientate către companiile mijlocii, care necesită aplicaţii eficiente din punct de vedere al costurilor, care să înceapă să funcţioneze imediat şi să ofere rezultate rapide. Soluţia mySAP All-in-One de la itelligence va ajuta divizia Mercedes-Ilmor şi Echipa McLaren Mercedes să simplifice şi să accelereze procesele operaţionale şi administrative, oferind o soluţie de afaceri end-to-end, pentru o echipă câştigătoare.”

SAP este partener corporativ al Echipei McLaren Mercedes din anul 1997.