Companii de vârf îşi îmbunătăţesc procesul de inovare a produselor cu ajutorul SAP

Kimberly-Clark Corporation şi Kaeser Kompressoren îşi îmbunătăţesc capacitatea de a introduce pe piaţă produse noi, inovatoare

New YorkSAP AG (NYSE: SAP) a anunţat astăzi că un număr de clienţi importanţi ai SAP, între care Kimberly-Clark şi Kaeser Kompressoren, vor impulsiona procesul de inovare a produselor şi vor contribui la lansarea pe piaţă a unor noi produse într-un ritm mai rapid, prin implementarea sistemului SAP pentru dezvoltarea şi lansarea pe piaţă de noi produse (NPDI). Sistemul NPDI de la SAP utilizează funcţionalităţi esenţiale ale soluţiilor SAP pentru planificarea de resurse în procesele de afaceri (ERP) , precum şi din noua gamă de aplicaţii complexe SAP xApps™, care impulsionează dezvoltarea de produse şi introducerea acestora pe piaţa globală.

Conform unui studiu al companiei de cercetare Deloitte Research publicat în martie 2004 sub titlul „Optimizarea inovaţiei”, producătorii consideră lansarea de noi produse drept principala sursă de creştere a veniturilor pentru companiile lor. Totuşi, acelasi studiu arată că peste 75% din lansările de produe se soldează cu un eşec, în timp ce mai puţin de o treime din producători consideră că procesul de dezvoltare şi lansare a produselor noi se desfăşoară în condiţii optime. Recunoscând această necesitate cu care se confruntă orice afacere, SAP a combinat cele mai bune funcţionalităţi practice, pentru a ajuta companiile să îşi lanseze produsele pe piaţă într-un mod mai eficient şi la preţuri mai scăzute.

Sistemul NPDI de la SAP creşte nivelul de calitate al managementului şi execuţiei întregului proces de lansare al noilor produse — de la oportunităţi până la lansarea efectivă pe piaţă. Sistemul îndeplineşte cinci funcţionalităţi de bază: managementul inovaţiei de produs, managementul proiectului, dezvoltarea produsului, producţia propriu-zisă şi distribuţia, precum şi funcţionalităţi de marketing. Funcţionalităţile referitoare la managementul inovaţiei de produs ajută companiile să identifice mai uşor oportunităţile de piaţă, să genereze noi idei şi concepte şi să selecteze cele mai bune proiecte pentru a fi puse în aplicare. Managementul de proiect contribuie la menţinerea proiectelor NPDI în graficul de timp stabilit şi utilizează la parametrii optimi reursele umane şi financiare ale companiei. Funcţionalităţile referitoare la dezvoltarea de produse simplifică procesul de transformare a conceptelor în produse finite. Funcţionalităţile referitoare la producţia efectivă şi distribuţie garantează că procesul de fabricaţie şi cel de introducere a produsului în lanţul de aprovizionare se derulează la parametri optimi, în timp ce funcţionalităţile de marketing ajută compania să se asigure că aceste activităţi sunt sincronizate cu lansarea pe piaţă a produsului respectiv.

Prin utilizarea cadrului NPDI de la SAP, Kaeser Kompressoren pune bazele unui proces de inovare care va susţine design-ul de succes al produselor sale precum şi lansarea pe piaţa mondială a serviciilor şi sistemelor pentru generarea, tratarea şi livrarea aerului comprimat.

“Un aspect esenţial al dezvoltării de produse în compania noastră este administrarea eficientă a fluxului de idei provenit de la operaţiunile noastre din alte ţări şi transpunerea acestor idei în realitate,” a declarat Falko Lameter, chief information officer, Kaeser Kompressoren. “În acelaşi timp, ne confruntăm cu faptul că produsele au un ciclu de viaţă din ce în ce mai redus, în timp ce necesităţile formulate de pieţele locale sunt tot mai specifice, impunându-ne astfel la nivel global cel mai înalt standard de performanţă în privinţa timpului de reacţie, a eficienţei şi cunoaşterii pieţei, în toate sectoarele procesului de inovare. Cu SAP, am câştigat o platformă care se bazează pe investiţia noastră existentă de IT şi ne pune în acelaşi timp la dispoziţie noi funcţionalităţi de mare forţă, pentru a crea şi lansa pe piaţă, la costuri mult mai eficiente, produsele şi serviciile cele mai căutate de către clienţii din întreaga lume.”

Producătorul mondial de produse pentru sănătate şi igienă Kimberly-Clark, identificat recent drept lider în domeniul inovaţiei într-un raport publicat în revista Business Week, pune accentul în primul rând pe inovarea produselor.

“Avantajul competitiv nu se obţine numai prin păstrarea poziţiei de lider în domeniul costurilor. Elementul cu adevărat necesar este inovarea produselor,” a declarat Cheryl A. Perkins, senior vice president & chief technical officer, Kimberly-Clark. “Ca urmare a faptului că produsele tind să aibă un ciclu de viaţă tot mai redus, Kimberly-Clark colaborează cu SAP pentru a introduce funcţionalităţi îmbunătăţite pentru managementul ideilor şi al portofoliului de produse al companiei. Aceste funcţionalităţi vor creşte viteza de lansare pe piaţă a unor produse noi, de importanţă strategică.”

Sistemul NPDI de la SAP combină funcţionalităţile oferite de mySAP™ ERP şi alte soluţii mySAP™ Business Suite, precum şi de pachetul de aplicaţii complexe SAP xApps™, toate bazate pe platforma SAP NetWeaver™.

SAP xApp™ Product Definition (SAP xPD) şi SAP xApp™ Resource and Portfolio Management (SAP xRPM) vor permite companiilor să identifice oportunităţile de piaţă şi să genereze idei şi concepte noi, în timp ce îşi administrează eficient portofoliul de dezvoltareal produselor, în contextul constrângerilor impuse de strategia de afaceri şi de resursele disponibile.

Funcţionalităţile de business intelligence incluse în NPDI, permit conducerii companiei să câştige transparenţă în datele referitoare la operaţiuni-cheie şi costuri.

“Presiunea existentă în domeniul inovaţiei de produs împinge investiţiile la un nivel tot mai înalt,” arată un studiu AMR Research Alert realizat de Kevin O’Marah pe 28 septembrie 2004. “Vânzătorii care s-au preocupat de acumularea unei experienţe semnificative în domeniu şi de înţelegerea reală a procesului vor fi cei care vor câştiga.” O’Marah notează că SAP este “cu un pas înainte,” şi că modelul NPDI propus de SAP “se bazează în mod semnificativ pe informaţiile furnizate de clienţi către companii, folosindu-se de coloana vertebrală oferită de sistemul ERP.”

“Pe de o parte, a devenit tot mai important pentru companii să îşi poată transforma rapid ideile inovatoare în produse viabile; dar este cel puţin la fel de important ca noile produse să poată fi lansate eficient pe piaţa globală,” a declarat Claus Heinrich, membru al Comitetului Executiv, SAP AG. “Soluţiile mySAPTM Business SuiteTM şi SAP xAppsTM bazate pe SAP NetWeaver permit companiilor să ruleze de la un capăt la altul un proces NPDI care să determine obţinerea unui impact semnificativ pentru afacerile unei companii, obţinând o valoare mai mare într-un timp mai scurt, precum şi un timp redus de lansare pe piaţă şi un volum mai mare de produse,” a adăugat Heinrich.