Prin intermediul soluţiilor SAP companiile româneşti beneficiază de cele mai bune practici în procesul de conversie la leul greu

Peste 100 de clienţi ai SAP România au participat recent la seminariile de informare dedicate proceselor de denominare

BucurestiPentru a facilita conversia la leul greu pe care companiile vor trebui să o facă la data de 1 iulie 2005, SAP pune la dispoziţia clienţilor săi pachetul suplimentar de programe pentru întregul proces de denominare. SAP oferă soluţia care va opera simplu şi repede în sistemele informatice trecerea de la moneda actuală (ROL) la „leul greu” (RON).

Pachetul de conversie oferit de SAP încorporează experienţa dobândită de companie în statele membre ale Uniunii Monetare Europene (EMU), precum Olanda, Finlanda, Austria sau Germania în momentul trecerii la moneda unică europeană, precum şi în Polonia,Ucraina, Rusia, Bulgaria, Bielorusia, Croatia iar de la 1 ianuarie 2005 în Turcia, în cadrul proceselor de trecere la o nouă monedă. Programele de conversie sunt disponibile clienţilor SAP din România în cadrul contractului standard de mentenanţă.

Prin intermediul pachetului de conversie pentru managementul proceselor de denominare, utilizatorii SAP beneficiază de avantajul unei soluţii standard care integrează cele mai bune practici în procesul de conversie la o nouă monedă şi, mai mult, de un suport important în definirea strategiei de trecere la leul greu. Avantajul devine evident faţă de soluţiile dezvoltate in-house, a căror adaptare la măsuri legislative de tipul denominării pot conduce la costuri adiţionale greu de cuantificat.

„Trecerea la „leul greu” va reprezenta un moment de referinţă pentru modul în care se vor dezvolta economia şi mediul de afaceri autohton. Evident, obiectivul tuturor companiilor va fi realizarea procesului de denominare simplu şi eficient, iar în acest scop, SAP oferă un pachet de conversie deja testat şi perfecţionat de-a lungul timpului prin numeroase implementări la nivel european. Pentru a asigura eficienţa proceselor de denominare, este foarte important să ai o strategie bine pusă la punct şi să nu accepţi soluţii de compromis sau experimente costisitoare”, a declarat Valentin Tomşa, Head of Office, SAP România.

Soluţia oferită de SAP are următoarele componente: Configurarea monedei, Funcţionalităţile adiţionale şi Pachetul de Programe de conversie. Configurarea monedei va fi utilă în faza de definire a noii monezi – leul greu-, funcţionalităţile adiţionale vor fi folositoare în faza duală a monedelor –atât leul greu, cât şi moneda actuală – în timp ce cu ajutorul Pachetului de Programe de conversie se va finaliza conversia efectivă la leul greu.

„Denominarea înseamnă mai mult decât eliminarea unor zerouri ale monedei naţionale şi emisiunea de noi monede şi bancnote,” spune Violeta Cristache, consultant SAP România pe probleme de localizare. „La nivel de companie, denominarea presupune înţelegerea efectului asupra activităţilor curente ale companiei, cum ar fi relaţiile cu furnizorii, emiterea de facturi, încheierea de contracte, aprovizionarea, raportarea de taxe sau relaţia cu personalul. Este vorba de un întreg ecosistem de relaţii pe care soluţia SAP a fost proiectată să le gestioneze.”

Procesul de reducere a valorii nominale a însemnelor monetare sau denominare, va fi aplicat începând cu 1 iulie 2005, în baza Legii nr. 348/2004. Tranziţia de la vechiul sistem monetar la noua monedă va însemna o serie de dificultăţi, în special de-a lungul perioadei de circulaţie paralelă a monedelor. Cu ajutorul soluţiei SAP, procesul denominării devine unul transparent, uşor de definit şi de înţeles. De exemplu, se pot stabili propriile date limită pentru efectuarea efectivă a conversiei la noua monedă şi pot fi definite reguli de raportare contabilă pe perioada de circulaţie paralelă a monedelor.

În vederea familiarizării clienţilor SAP cu procesul denominării şi implicaţiile sale din punct de vedere al soluţiei software de management, SAP România a organizat recent o serie de seminarii în cadrul cărora peste 100 de clienţi ai companiei au primit informaţii cu privire la practica trecerii de la moneda actuală la leul greu.