Un studiu recent al European Business School arată că băncile adoptă într-o măsură tot mai mare aplicaţiile software standard

Sistemele ERP înlocuiesc software-ul dezvoltat intern de bănci, pentru a accelera procesele de afaceri şi pentru a crea medii flexibile, deschise

BucurestiEuropean Business School (ebs) a dat ieri publicităţii rezultatele unui nou studiu asupra utilizării sistemelor ERP în industria bancară. Studiul analizează răspunsurile primite în urma unui chestionar detaliat, completat de directori din peste 100 dintre cele mai mari bănci din lume, oferind informaţii asupra evoluţiei utilizării soluţiilor ERP pentru administrarea şi derularea operaţiunilor de afaceri. Iată câteva din aspectele evidenţiate de studiul ebs:

 Aplicaţiile standard ERP înlocuiesc rapid soluţiile create “la cerere”. ERP este o tehnologie verificată, în plină dezvoltare, care ocupă un procent din ce în ce mai mare în industria bancară. Astfel, aproximativ 50% dintre băncile implicate în studiu utilizează deja un pachet de software ERP standard, iar alte 14% intenţionează să achiziţioneze o soluţie ERP. În urmă cu cinci ani, soluţiile standard reprezentau mai puţin de 40% din software-ul utilizat în bănci, iar în următorii câţiva ani se estimează că procentul va depăşi 60%.

 Necesitatea eficientizării procesele de afaceri impulsionează adoptarea pe scară tot mai largă a soluţiilor ERP. Eficienţa proceselor de afaceri, precum şi transparenţa şi calitatea informaţiilor sunt principalele motive citate pentru adoptarea unui sistem ERP, conform acestui studiu. Un alt factor-cheie care influenţează decizia de achiţionare a soluţiilor standard este facilitatea utilizării lor. Noile soluţii ERP, care includ funcţionalitatea de portal, cresc nivelul de acceptare a acestora de către utilizatori.

 Băncile solicită funcţionalităţi de integrare. Capacitatea de a integra aplicaţiile ERP cu alte sisteme IT este de importanţă majoră pentru bănci. Aproape 60% dintre băncile implicate în acest studiu preferă să implementeze soluţii IT de la mai mulţi furnizori, şi nu doar de la un furnizor unic. De asemenea, posibilitatea integrării este un factor de importanţă critică pentru băncile care intră în procese de fuziuni şi achiziţii şi care au nevoie să integreze date provenind din sisteme IT extrem de diverse.

 Cele mai importante criterii identificate de bănci pentru implementarea reuşită a unui sistem ERP: Sprijinul managementului, principii de utilizare precise şi implicarea utilizatorilor încă de la bun început – iată cei mai importanţi factori pentru o implementare ERP de success, citaţi de subiecţii implicaţi în acest studiu – ceea ce, demonstrează importanţa strategică a soluţiilor ERP, care vor fi utilizate de aproape toate departamentele unei bănci.

Băncile migrează către soluţiile software standard pentru a-şi creşte competitivitatea

În mod tradiţional, băncile se bazau pe soluţii software dezvoltate intern, la cerere, care să facă faţă atât necesităţilor de back office, cât şi cerinţelor de software bancar. Migraţia către soluţii standard reprezintă o evoluţie importantă pentru bănci şi un răspuns la condiţiile în schimbare pe piaţă – intensificarea competiţiei, diminuarea marginilor de profit, schimbările legislative şi de reglementare precum şi un număr tot mai mare de fuziuni şi achiziţii. Presiunea competiţiei determină băncile să se concentreze asupra modului în care pot integra noi sisteme IT pentru a valorifica la maximum soluţiile de care dispun deja şi pentru a putea implementa în acelaşi timp soluţii adiţionale. Evoluţia sistemelor IT către o arhitectură flexibilă, orientată către servicii (ESA) şi care poate facilita integrarea va creşte tot mai mult interesul băncilor pentru soluţii ERP standard

“Studiul nostru este cea mai amănunţită analiză a utilizării soluţiilor ERP derulată până acum în industria bancară internaţională,” a declarat Prof. Dr. Dirk Schiereck, Catedra pentru Finanţe-Bănci a Şcolii Europene de Business. “Dorinţa băncilor de a-şi dezvolta activităţile şi de a integra noi sisteme de suport a operaţiunilor, precum şi de a dispune de funcţionalităţi consistente şi uşor de utilizat reprezintă principalii factori care influenţează decizia de achiziţionare a unui sistem ERP. Surprinzător, aceşti factori au o influenţă mult mai mare decât aspectul costului unei soluţii. Această situaţie indică faptul că băncile înţeleg într-o măsură tot mai mare valoarea strategică pe termen lung a planificării resurselor organizaţiei.”

“Contrar părerilor destul de răspândite, băncile din întreaga lume utilizează soluţii ERP pentru a se transforma în organizaţii flexibile, bazate pe procese de afaceri moderne, verificate,” a declarat Thomas Balgheim, senior vice president, Financial Services, SAP. “Băncile au nevoie de soluţii software pentru back-office, precum cele oferite de SAP, pentru a deveni elementul de rezistenţă al infrastructurii lor IT, dar şi pentru a standardiza şi integra diverse aplicaţii, reducând în acelaşi timp complexitatea şi costurile totale de întreţinere a acestora.”

Studiul, intitulat “ERP în industria bancară,” a fost derulat de European Business School (ebs) – Şcoala Europeană de Business, Catedra pentru Finanţe-Bănci şi Catedra pentru Sisteme Informatice, cu suportul SAP. Studiul poate fi descărcat de pe adresa www.erp-survey.com.

Pentru mai multe informaţii despre studiul “ERP în industria bancară”, vă rugăm să contactaţi:

Prof. Dr. Dirk Schiereck, Prof. Dr. Susanne Strahringer, European Business School, {dirk.schiereck, susanne.strahringer}@ebs.edu, +49 (6723) 69213
Alicia Lenze, SAP, alicia.lenze@sap.com, +49 (6227) 7-40445

The EUROPEAN BUSINESS SCHOOL, International University Schloß Reichartshausen (ebs) – fondată în 1971 – este cea mai veche şcoală particulară de afaceri din Germania. ebs oferă o combinaţie intensivă de teorie şi practică în educaţie şi cercetare, cu accent pe aspectele de nivel internaţional.