SAP anunţă rezultatele financiare pentru trimestrul patru şi anul 2004

Veniturile din licenţe software au crescut cu 10%, în ciuda efectelor negative ale cursului de schimb
Compania a înregistrat creşteri record în comparaţie cu competitorii săi
SAP estimează că 2005 va fi al doilea an consecutiv de creştere semnificativă a veniturilor obţinute din vânzarea de licenţe software

WALLDORF, GermaniaSAP AG (Bursa din New York: SAP) a anunţat astăzi rezultatele financiare pentru trimestrul patru şi pentru întregul an 2004.

Realizări pe anul 2004

Venituri

• Veniturile obţinute din vânzarea de licenţe software s-au ridicat la 2,4 miliarde euro. Cifra reprezintă o creştere de 10% comparativ cu anul 2003 şi a permis companiei să câştige în continuare teren în faţa competitorilor săi, în ciuda efectelor negative ale cursului de schimb Euro – USD din 2004. La o rată de schimb constantă, veniturile obţinute din vânzările de licenţe software au crescut cu 13%.

• Veniturile obţinute din vânzarea de software în Statele Unite au crescut cu 27%, atingând 625 milioane Euro, comparativ cu 491 milioane Euro în 2003. La o rată constantă de schimb, veniturile din licenţe software vândute în Statele Unite au crescut cu 38% comparativ cu anul precedent. Această rată de creştere spectaculoasă a permis companiei să câştige un avantaj semnificativ în faţa competitorilor săi pe piaţa din Statele Unite, pentru al doilea an consecutiv.

• Veniturile totale obţinute în anul 2004 s-au cifrat la 7,5 miliarde Euro, reprezentând o creştere de 7% în comparaţie cu 2003. La o rată de schimb constantă, creşterea veniturilor totale a fost de 10%.

Profitul

• Profitul operaţional al companiei pentru întreg anul trecut a fost de 2 miliarde euro, ceea ce reprezintă o creştere de 17% în comparaţie cu anul precedent.

• Marja de profit la sfârşitul lui decembrie 2004 a fost de 27%, cu două procente mai ridicată decât cea înregistrată la sfârşitul anului 2003. Încă o dată, SAP şi-a majorat marja de profit, reuşind în acelaşi timp să facă investiţii semnificative în cercetare, vânzări şi marketing. SAP şi-a majorat marja de profit cu 9% în ultimii trei ani.

• Profitul net la sfârşitul anului 2004 a fost de 1,3 miliarde euro, respectiv 4,22 euro per acţiune, cu 22% mai mult decât în 2003. Profitul net pro forma a fost de 1,4 miliarde Euro şi respectiv 4,37 Euro, cu 14% mai mult decât in 2003.

SAP şi competitorii săi

• Cu venituri de 1,366 miliarde USD obţinute din vânzarea de licenţe software, calculate la rata de schimb de la sfârşitul trimestrului patru din 2004, SAP a continuat să câştige teren în comparaţie cu competitorii săi. Cota de piaţa a companiei la nivel mondial, calculată pe baza veniturilor obţinute din vânzarea de licenţe software, se situa la sfârşitul trimestrului patru al anului trecut la 57%, comparativ cu 56% la sfârşitul trimestrului trei şi cu 53% la sfârşitul anului 2003.

„2004 a reprezentat pentru SAP un an excelent ,” a declarat Henning Kagermann, CEO SAP. „Ne-am respectat promisiunea de a obţine o creştere contorizată într-un număr de două cifre din vânzarea de licenţe software, depăşindu-ne cu mult competitorii şi am continuat să ne îmbunătăţim profitabilitatea, după cum demonstrează marja de profit obţinută. Mai mult decât atât, am continuat să investim în cercetare pentru a stimula procesul de inovare şi creşterea companiei.”

Henning Kagermann a adăugat: „Companiile din toate sectoarele de activitate şi ariile geografice se concentrează acum pe dezvoltarea de noi modele de afaceri ca factor hotărâtor în obţinerea unui avantaj competitiv şi nu pe produse sau servicii ca în trecut. Tehnologia informaţiei (IT) este un instrument cheie în dezvoltarea unor noi modele de afaceri inovatoare. Consider că ne aflăm într-un moment decisiv în care IT-ul este folosit ca un instrument competitiv mai degrabă decât ca un mijloc de eficientizare a costurilor. Exemple ale inovaţiilor aduse de SAP in sprijinul diverselor industrii le reprezintă SAP NetWeaver şi arhitectura de tip Enterprise Services Architecture. Concretizarea acestor inovaţii o reprezintă noua versiune a mySAP ERP, care ne-a depăşit aşteptările în 2004 şi care este prima aplicaţie bazată pe Enterprise Services Architecture.”

Estimări pentru 2005

Pentru 2005, SAP a furnizat următoarele previziuni:

• SAP se aşteaptă ca venituri totale din vânzarea de licenţe software să se situeze cu 10 – 12 procente mai sus decât în 2004

• SAP estimează că marja de profit pro forma, care nu include dividendele şi cheltuielile legate de achiziţii, să crească cu 0,5% în comparaţie cu 2004

• Compania se aşteaptă ca venitul pro forma per acţiune să varieze între 4,70 şi 4,80 euro per acţiune.

• Aceste previziuni se bazează pe o rată de schimb de 1,3 dolari la 1 euro

„SAP deschide un nou drum , prin platforma sa pentru procese de business (Business Process Platform) care îmbogăţeşte platforma NetWeaver cu procese de afaceri uşor de folosit, accesibile prin serviciile de tip Enterprise Services,” a declarat Kagermann. „Business Process Platform permite un timp mai scurt de lansare pe piaţă, eficienţă şi scalabilitate pentru SAP şi oferă clienţilor noştri flexibilitate în afaceri şi un avantaj competitiv pe o piaţă concurenţială în care utilizatorii pot din ce în ce mai uşor să-şi alinieze procesele de afaceri la cerinţele pe care le au . Credem că deţinem un avans considerabil faţă de competitorii noştri în lansarea pe piaţă şi suportul oferit clienţilor şi partenerilor noştri în dezvoltarea Business Process Platform. Ne aşteptăm ca Business Process Platform va ajuta la atragerea unor furnizori de software independenţi şi a unor parteneri capabili să extindă soluţiile SAP pe noi segmente de piaţă şi să atragă noi utilizatori, generând astfel noi oportunităţi de creştere pentru SAP. După cum am mai precizat, 2005 va fi pentru SAP un an al investiţiilor, care vor conduce la creşterea şi îmbunătăţirea eficienţei companiei noastre.”