Adaptarea modelelor de business şi consolidarea companiilor, cheia succesului în 2010 – conform unei Cercetări a Economist Intelligence Unit

Cercetarea dezvăluie oportunităţile, temerile şi priorităţile strategice pentru mai mult de 4000 de executivi şi directori de top

WALLDORF, GermaniaCompetiţia dintre companiile de afaceri de top va deveni tot mai strânsă în următorii cinci ani, relevă un studiu realizat de divizia de cercetare a publicaţiei The Economist – The Economist Intelligence Unit (EIU) – sponsorizat de SAP AG. Cercetarea s-a bazat pe interviuri amănunţite cu 4 000 de persoane cu funcţii de conducere din domeniul afacerilor şi al sectorului public, în 23 dintre cele mai dezvoltate economii ale lumii. Conform celor mai mulţi respondenţi, supravieţuirea într-o economie globală, în care competiţia va deveni tot mai strânsă, va depinde într-o măsură tot mai mare de adaptarea modelelor de business —sau a modului în care funcţionează organizaţia respectivă— decât de ceea ce va face organizaţia respectivă.

Peste 60% dintre respondenţi au fost de acord că mărimea companiilor va fi unul dintre elementele esenţiale ale succesului în următorii cinci ani, menţionând consolidarea companiilor drept o provocare mai mare decât concurenţa din partea companiilor de pe pieţele în curs de dezvoltare, în anul 2010. În plus, 33% dintre subiecţii chestionaţi consideră că abilitatea de adaptare rapidă la schimbări este cea mai mare provocare pentru management, în timp ce 68% dintre ei sunt de părere că aceeaşi disponibilitate de adaptare este între primele trei “teste” pe care va trebui să le treacă afacerile viitorului. Pentru a face faţă acestei provocări, 54% dintre cei chestionaţi consideră că implementarea rapidă a unor noi modalităţi de a face afaceri este mai importantă decât lansarea de produse sau servicii noi pe piaţă. În acelaşi timp, directorii se aşteaptă ca acţionarii, clienţii şi angajaţii să aibă cerinţe tot mai exigente, adesea chiar conflictuale.

“Pentru a ieşi învingătoare în lupta cu competiţia, în anul 2010, organizaţiile va trebui să asimileze caracteristici precum flexibilitate, deschidere, colaborare şi viteză,” a declarat Henning Kagermann, preşedinte şi CEO, SAP AG. “Pe măsură ce companiile se concentrează tot mai mult asupra operaţiunilor lor de bază, vor depinde într-o măsură tot mai mare de o reţea integrată de parteneri şi furnizori, pentru a face faţă cerinţelor clienţilor. În acest mediu, este esenţial ca ecosistemul să fie capabil să permită implementarea rapidă a unor noi modele de afaceri care să impulsioneze şi să susţină avantajul competitiv.”

“Ritmul globalizării şi schimbările tehnologice impulsionează inovaţia,” a declarat Daniel Franklin, director-editor, Economist Intelligence Unit. “Adăugaţi la aceasta tendinţa generală, la nivel mondial, către liberalizarea pieţei, şi va fi clar că ritmul schimbării în următorii câţiva ani va fi extrem de intens. Directorii înţeleg că, departe de a se opri, ceasurile vor merge din ce în ce mai repede.”

“Studiul arată că modul în care companiile vor folosi tehnologia informaţiei va influenţa pozitiv sau negativ flexibilitatea, deschiderea, colaborarea şi viteza lor, schimbând astfel modul în care operează,” a declarat Denis McCauley, director, Global Technology Research, Economist Intelligence Unit. “Persoanele cu funcţii de conducere par să creadă din nou în puterea tehnologiei de a impulsiona schimbăriîn procesele lor de afaceri.”

Rezultatele cele mai importante ale studiului sunt, după cum urmează:

• Companiile îşi doresc şi simt nevoia să îşi înţeleagă mai bine clienţii. Identificarea schimbărilor în comportamentul şi necesităţile clienţilor a fost citată de către respondenţi drept cel mai semnificativ obstacol în calea inovaţiilor eficiente în domeniul serviciilor şi produselor.

• Flexibilitatea şi inovaţia sunt cele mai importante priorităţi strategice. În total, 33% din subiecţii chestionaţi au citat capacitatea rapidă de adaptare la schimbare drept prioritatea de management numărul unu pentru producerea de valoare pe termen lung, în timp ce 18% dintre subiecţii chestionaţi au menţionat ca fiind mai importantă viteza de implementare a inovaţiilor.

• Diversificarea dispare, apare specializarea. Subiecţii chestionaţi se aşteaptă ca în următorii cinci ani competiţia să fie deosebit de strânsă. Trei din cinci subiecţi au citat consolidarea drept cea mai mare ameninţare; restul se tem de noile companii care provin de pe pieţele în curs de dezvoltare. Confruntate cu aceste provocări, 60% dintre companii se vor concentra asupra îmbunătăţirii produselor şi serviciilor existente.

• Resursele IT, o armă competitivă. Peste 80% dintre subiecţii chestionaţi au subliniat că IT-ul va fi de o importanţă esenţială pentru abilitatea companiei de a iniţia schimbările necesare în faţa numeroaselor provocări cu care se confruntă. Într-adevăr, aproape 60% consideră că IT-ul va deveni o armă competitivă, mai degrabă decât o simplă metodă de a creşte eficienţa în materie de costuri.

• Pierderea de capital intelectual prin pierderi de personal este un motiv major de îngrijorare. Aproape 50% dintre liderii chestionaţi consideră că păstrarea personalului este principala provocare cu care se confruntă în materie de resurse umane, iar un număr la fel de mare se teme că, din cauza competiţiei, îşi vor pierde angajaţi talentaţi, aceasta fiind cea mai mare ameninţare la adresa integrităţii proprietăţii intelectuale.

• Salariile ar trebui să fie mai strâns corelate cu nivelul de performanţă. Majoritatea covârşitoare a subiecţilor chestionaţi a căzut de acord că salariile la nivel de board de directori trebuie să fie raportate la nivelul de performanţă obţinut. În acelaşi timp, 82% consideră că valoarea brandului va fi din ce în ce mai strâns legată de o bună guvernare.

Studiul Business 2010: Embrancing the challenge of change este disponibil pe site-ul web al The Economist Intelligence Unit, la adresa: http://www.eiu.com/Business2010.

Despre Economist Intelligence Unit
The Economist Intelligence Unit este divizia de cercetare în domeniul afacerilor a grupului The Economist, care publică revista The Economist. Cu o reţea globală de peste 500 de analişti, The Economist Intelligence Unit cercetează şi face estimări în domeniul politic, economic şi al afacerilor, în 195 de ţări. În calitate de lider mondial în domeniul country intelligence, studiile Economist Intelligence Unit ajută persoanele cu funcţii de conducere să ia decizii , oferindu-le analize rapide, sigure şi imparţiale despre tendinţele pieţelor internaţionale, precum şi despre strategiile de business.