Băncile din zona EMEA au o mai bună înţelegere a importanţei orientării către clienţi pentru strategiile de dezvoltare pe termen lung

La cel mai recent studiu asupra sectorului bancar din EMEA, realizat de SAP în colaborare cu European Financial Management & Marketing Association, au participat şi două bănci din România

BucureştiSAP, principalul furnizor mondial de soluţii software pentru afaceri, a anunţat rezultatele unui studiu care prezintă stadiul actual în domeniul activităţilor bancare pentru persoane fizice în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA). Studiul, realizat în colaborare cu European Financial Management & Marketing Association (EFMA), oferă o perspectivă aprofundată asupra modului în care cei mai importanţi jucători din regiune îşi evaluează capacităţile proprii în privinţa relaţiei cu clienţii şi a proceselor de core banking pentru următorii trei ani. Rezultatele studiului au fost prezentate în cadrul celei de-a cincea ediţii a evenimentului „Retail Banking – banca viitorului într-o Europă largită” ce a avut loc la Bucureşti.

„Prin studiul actual, SAP urmăreşte îndeaproape dezvoltarea segmentului bancar
pentru a înţelege în profunzime aspectele industriei şi a ajuta băncile să-şi îmbunătăţească procesele de afaceri şi strategiile,” a declarat Bogdan Mihăilescu, Sales Director, SAP România. „Credem că sistemul bancar din România, aflat în plin proces de expansiune, va beneficia de experienţa celorlalte bănci din regiune, iar faptul că două bănci româneşti au participat la realizarea studiului dezvăluie influenţa în creştere a sectorului bancar din România asupra mediului de afaceri din zonă”, a adăugat Bogdan Mihăilescu.

Studiul relevă faptul că băncile din zona EMEA favorizează strategiile de creştere a veniturilor în defavoarea celor de reducere a costurilor. În acelaşi timp, băncile din regiune îşi afirmă intenţia de îmbunătăţire a managementului costurilor prin punerea la punct a unor planuri de eficientizare a activităţilor şi a raportului costuri / cheltuieli.

Studiul reliefează de asemenea interesul crescut al băncilor din zona EMEA pentru extinderea capacităţilor de analiză şi de control a operaţiunilor de afaceri. Astfel, băncile înţeleg pe deplin importanţa analizei informaţiilor referitoare la clienţi şi impactul pe care aceste informaţii îl au asupra succesului strategiilor lor de dezvoltare.

Potrivit studiului, mai mult de o treime din băncile din regiune îşi pot îndeplini doar parţial scopurile strategice din cauza lipsei de flexibilitate a infrastructurii IT în raport cu obiectivele de afaceri. În acelaşi timp, tot o treime din bănci estimează că în următorii trei ani vor folosi sistemele IT ca pe instrumente de obţinere a unor avantaje competitive şi că intenţionează să utilizeze soluţii software standard în acest scop.

Unul dintre avantajele folosirii acestor soluţii îl reprezintă obţinerea unei mai bune segmentări a bazei de clienţi – aspect esenţial pentru dezvoltarea de produse adaptate nevoilor pieţei. Studiul EFMA relevă că 40% dintre băncile participante la studiu beneficiază de o mai bună segmentare a bazei de clienţi datorită utilizării de soluţii standard şi că procentul lor ar putea ajunge la aproximativ 91% în următoarea perioadă.

SAP pune gratuit rezultatele studiului la dispoziţia presei spre consultare.