SAP anunţă creşterea cu 16% a veniturilor globale provenite din vânzarea de licenţe software

În cel de-al doilea trimestru al anului 2005 veniturile totale ale companiei au depăşit două miliarde de Euro, profitul operaţional a crescut cu 18%, iar cota de piaţă a continuat să crească

BucureştiSAP, principalul furnizor mondial de soluţii software pentru afaceri, şi-a anunţat recent rezultatele financiare preliminare pentru cel de-al doilea trimestru şi prima jumătate a anului 2005.

REALIZĂRI – Trimestrul al doilea 2005

Venituri

• Veniturile realizate de SAP din vânzarea de licenţe software s-au ridicat în cel de-al doilea trimestru al anului la 576 milioane de Euro, reprezentând o creştere de 16 % comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2004. Calculată la o rată de schimb constantă, rata de creştere anuală a veniturilor din vânzarea de licenţe software a fost de 16%.
• Veniturile totale ale companiei în cel de-al doilea trimestru al anului au totalizat 2,02 miliarde de Euro, în crestere cu 13 % comparativ cu trimestrul doi al anului 2004. La o rată de schimb valutar constantă, creşterea anuală a veniturilor a fost de 14%.
• Veniturile obţinute din vânzarea de licenţe software în Statele Unite au crescut la rândul lor cu 24%, atingând un nivel de 174 milioane de Euro, cu 34 de milioane mai mult decât în perioada similară a anului trecut.
• În acelaşi timp, veniturile obţinute din vânzarea de licenţe software în regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa) au crescut cu 9% până la valoarea de 289 de milioane de Euro, în timp ce în 2004 valoarea lor era de 266 milioane de Euro.

Cota de piaţă

Rezultatele deosebite obţinute din vânzarea de licenţe software, care pe plan global s-au situat la nivelul a 696 milioane USD, iar în Statele Unite au valorat 210 milioane USD, stau la baza creşterii continue a cotei de piaţă a companiei comparativ cu competitorii săi direcţi. Cota de piaţă globală a SAP era la sfârşitul celui de-al doilea trimestru din 2005 de 58%, comparativ cu 57% la sfârşitul primului trimestru din 2005 şi cu 54% la sfârşitul trimestrului doi din anul 2004. În Statele Unite, cota de piaţă a SAP este de 41% la sfârşitul celui de-al doilea trimestru din 2005, în creştere faţă de cota de piaţă de 40% la sfârşitul primului trimestru al aceluiaşi an, şi cu cea de 36% la sfârşitul trimestrului doi din 2004.

Profituri

Profitul operaţional al companiei pentru cel de-al doilea trimestru din 2005 a fost de 460 de milioane de Euro, reprezentând o creştere de 18% comparativ cu al doilea trimestru al anului 2004.

REALIZĂRI – Primele 6 luni ale anului

În primele şase luni ale anului, veniturile totale din software au crescut cu 16%, până la 1 miliard Euro (în 2004 acestea au atins 867 milioane Euro). La rate de schimb constante, veniturile din software au crescut cu 17%.
Veniturile totale înregistrate în perioada ianuarie – iunie 2005 au fost de 3,7 miliarde Euro (faţă de 3,3 miliarde în 2004), ceea ce a reprezentat o creştere cu 12% faţă de situaţia din primele şase luni ale anului precedent. La rate de schimb constante, veniturile totale din primele două trimestre ale anului în curs au crescut cu 13%.

Profitul operaţional pentru primele şase luni ale anului a fost de 834 milioane Euro (în 2004, valoarea acestuia a fost de 724 milioane Euro), ceea ce înseamnă o creştere de 15%.

„Suntem bucuroşi să anunţăm din nou rezultate, venituri operaţionale şi câştiguri per acţiune solide pentru primele două trimestre ale anului”, a declarat Henning Kagermann, CEO SAP.
„Datorită rezultatelor foarte bune în ceea ce priveşte veniturile provenite din vânzarea de licenţe software în fiecare regiune, am continuat să câştigăm cotă de piaţă faţă de competiţie, consolidându-ne totodată poziţia de lider de piaţă în Statele Unite ale Americii”.

„Nivelul ridicat de investiţii în tehnologia şi produsele noastre ne-a oferit posibilitatea de a câştiga un avantaj competitiv considerabil în furnizarea soluţiilor software de ultimă generaţie, bazate pe Enterprise Services Architecture (ESA). SAP NetWeaver şi mySAP ERP, primele soluţii bazate pe arhitectură orientată către servicii (Service Oriented Architecture – SOA) sunt foarte bine primite pe piaţă. Conform strategiei adoptate, vom livra întreaga familie de soluţii mySAP Business Suite pe platforma SAP NetWeaver în următoarele luni. Astfel, SAP este liderul de necontestat în oferirea pe piaţă a unui întreg pachet de soluţii software bazate pe arhitectura orientată catre servicii. Următorul pas va fi lansarea pe piaţă a platformei complete Business Process Platform. Ne aşteptăm ca aceste investiţii să ne garanteze succesul în următorii zece ani şi să ne asigure o creştere continuă”, a adăugat Henning Kagermann.

Perspectiva de afaceri

Compania nu şi-a modificat perspectiva oferită în luna aprilie şi estimează că în 2005 va avea următoarele rezultate:

• Venituri anuale din vânzarea de soluţii software mai mari cu aproximativ 10-12%, comparativ cu 2004
• Marja operaţională pro forma anuală, exclusiv compensaţiile bazate pe acţiuni şi cheltuielile legate de achiziţii, mai mare cu 0.0 – 0.5 puncte procentuale comparativ cu 2004.