Băncile din întreaga lume intenţionează să îşi revizuiască vechile sisteme IT pentru a câştiga avantaje competitive

Un studiu realizat de Accenture şi SAP prezintă provocările cu care se confruntă industria bancară şi demonstrează nevoia băncilor de a-şi regândi arhitectura IT

Copenhaga, DanemarcaOrganizaţiile bancare din întreaga lume au un grad tot mai redus al satisfacţiei referitoare la vechile sisteme informatice utilizate şi intenţionează să îşi actualizeze tehnologia pentru a rămâne competitive, arată un studiu global sponsorizat de Accenture şi SAP.

Şaptezeci de procente dintre directorii de bănci implicaţi în acest studiu au declarat că lipsa de flexibilitatea a sistemelor informatice este cea mai mare problemă care stă în calea succesului strategiilor lor de afaceri. Aproape jumătate dintre respondenţi au numit drept cauze ale lipsei de competitivitate costurile ridicate de întreţinere a infrastructurii, precum şi lipsa integrării sistemelor informatice. Pentru a face faţă acestor probleme, un număr semnificativ de bănci intenţionează să îşi înlocuiască sistemele informatice pentru operaţiunile bancare – core banking – în următorii cinci ani. Dintre aceste bănci, 30 la sută se află în Europa, peste 35 la sută în regiunea Asia-Pacific şi peste 20 la sută în America de Nord.

Aproape 1.500 de executivi din bănci din întreaga lume au participat la acest studiu, în care au fost implicate de asemenea instituţii dintre cele mai importante 100 de bănci din lume. Studiul a inclus instituţii bancare de toate mărimile din Europa (40%), Asia Pacific (30 %) şi America de Nord (30 %). Termenul de “core banking” a fost folosit pentru a defini suma tuturor componentelor IT care permit băncilor să îşi administreze produsele şi serviciile financiare de bază, incluzând datele referitoare la clienţi, depozite bancare, împrumuturi, tranzacţii de plată şi carduri de credit.

Problemele referitoare la sistemele pentru core banking au fost recunoscute şi de managerii şi angajaţii din filialele băncilor. În secţiunea studiului destinată filialelor, s-au identificat problemele de zi cu zi cu care angajaţii se confruntă utilizând vechile sisteme. Printre acestea se numără:

• Angajaţii filialelor au declarat că îşi petrec aproape 40% din ziua de lucru cu activităţi de tip back-office legate de clienţi, mai degrabă decât cu activităţi care implică interacţiunea directă cu aceştia.

• Angajaţii filialelor au răspuns că printre principalele zone care au nevoie de îmbunătăţiri se numără timpul de reacţie la solicitările clienţilor (38%) şi integrarea diferitelor aplicaţii utilizate (38%)

• 50% dintre angajaţii filialelor au declarat că cele mai frecvente probleme întâlnite în procesarea tranzacţiilor bancare sunt întârzierile, lipsa unor date adecvate referitoare la clienţi sau neînţelegerea cerinţelor acestora.

Managerii instituţiilor bancare implicaţi în studiu au indicat două motive principale pentru care sistemele lor sunt lipsite de flexibilitate: tehnologia vechilor sisteme, care nu permite dezvoltările viitoare şi sistemele informatice customizate excesiv, complexe, greu de schimbat şi care necesită costuri mari de întreţinere.

Un alt aspect important relevat a fost faptul că factorii de decizie din domeniul afacerilor şi IT-ului au aşteptări diferite cu privire la valoarea adaugată pe care un sistem software trebuie să o producă. 39% dintre manageri îşi doresc un sistem care să permită inovarea rapidă a produselor bancare, în timp ce reprezentanţii IT îşi doresc în primul rând un sistem care să reducă cheltuielile de întreţinere (40%).

Deloc surprinzător, aproape jumătate dintre respondenţi au citat costurile drept o problemă majoră a sistemelor software pentru core banking. Studiul a arătat că băncile îşi consumă aproape jumătate din bugetul IT pentru întreţinerea sistemelor de bază. O mare parte din aceste cheltuieli este destinată eforturilor de dezvoltare pentru adăugarea de noi funcţionalităţi sau aplicaţii în infrastructura de bază.

Directorii IT chestionaţi au declarat într-un procent foarte mare că o arhitectură IT alcătuită din componente standard şi orientată către servicii este o trăsătură esenţială a unui sistem IT eficient.

Metodologia studiului
Studiul a fost realizat de către două companii de consultanţă şi cercetare, Celent, respective Novametrie, cu colaborarea SAP, Accenture şi European Financial Management and Marketing Asssociation. Studiul a fost realizat pe o bază de 147 de directori executivi din peste 70 de bănci şi 1300 de manageri şi angajaţi din filiale ale băncilor. Majoritatea respondenţilor provin din cele mai mari 100 de bănci la nivel mondial.

Despre Accenture

Accenture este o companie globală care oferă consultanţă pentru management, servicii tehnologice şi de outsourcing. Decisă să asigure un nivel ridicat de inovaţie, Accenture colaborează cu clienţii săi, companii şi guverne, pentru a-i susţine în atingerea unui nivel de înaltă performanţă. Deţinând o experienţă profundă în industria de gen şi în business, resurse ample la nivel global, precum şi un palmares demonstrat, Accenture poate mobiliza persoanele, capabilităţile şi tehnologiile corespunzătoare pentru a-i ajuta pe clienţii săi să îşi îmbunătăţească nivelul de performanţă. Având peste 115 000 angajaţi în 48 ţări, compania a generat venituri nete de 13,67 miliarde USD pentru anul fiscal care s-a încheiat în 31 august 2004. Homepage-ul companiei este is www.accenture.com.