JTI, companie subsidiară a Japan Tobacco (JT), al treilea producător mondial de tutun, se bazează pe SAP pentru tranziţia uşoară către noua monedă a filialei sale din România

Modelul de afaceri al JTI a necesitat o soluţie de denominare sigură şi testată, care să minimizeze riscurile trecerii la noua monedă

BucureştiPentru Japan Tobbaco International (JTI) România, filiala locală a celui de-al treilea producător global de tutun, denominarea reprezintă o provocare rezolvată. Compania a traversat cu succes perioada de funcţionare duală a monedelor şi a reuşit conversia în timp record a datelor existente din sistem.

Din punct de vedere informatic, JTI funcţionează ca un organism global. Toate informaţiile se află într-o singură bază de date ce poate fi accesată prin intermediul soluţiilor SAP de către oricare dintre filialele companiei, din orice parte a lumii. Activitatea subsidiarei din România este reflectată zilnic în această bază de date, datorită actualizării în timp real a informaţiilor. Întrucât pe perioada instalării pachetului întregul sistem informatic al JTI a fost oprit, a fost necesar ca denominarea să se realizeze într-un interval de timp foarte scurt, pentru a nu afecta circuitul general al datelor şi activitatea companiei.

„Având în vedere faptul ca afacerile JTI se încadrează la categoria FMCG (fast moving consumer goods), a fost critic să minimizăm orice factor care ar fi putut determina imposibilitatea de a produce şi apoi distribui produsele către consumatori,” a declarat Anelise Pitiş, IT Manager JTI România.

Soluţia oferită de SAP a permis JTI planificarea exactă a procesului denominării. Potrivit calendarului stabilit, compania a putut face în timp scurt conversia datelor istorice din sistem, ceea ce a permis reluarea aproape fără efort a activităţii, atât la nivel local, cât şi global.

Datorită structurii consolidate a JTI din punct de vedere al tehnologiei informatiei, instalarea pachetului de denominare a necesitat colaborarea strânsă a mai multor echipe, atât la nivel local cât şi global – echipa de infrastructură, de securitate, de reconfigurare a sistemului, grupul de power user-i locali care au testat şi validat modificările din sistem, precum şi echipa de specialişti SAP care au supervizat desfăşurarea procesului.

„Colaborarea cu SAP România a reprezentat un succes. Termenul de “echipă” a putut fi folosit fără rezerve şi fără a putea diferenţia membrii echipei în angajaţi JTI sau SAP. S-a muncit împreună, prioritatea unică fiind aceea de a depăşi cu bine momentul denominării, ceea ce s-a şi întâmplat,” a mai spus Anelise Pitiş.

“Partneriatul dintre SAP şi JTI are o istorie îndelungată la nivel global. Am traversat împreună şi procesul de denominare din Turcia, unde SAP a facilitat trecerea JTI la o nouă monedă. Este parte din misiunea SAP de a pune la dispoziţia partenerilor noştri soluţii de calitate, care asigură adaptarea permanentă la legislaţia locală şi la mediul de afaceri specific unei anumite ţări,” a declarat Valentin Tomşa, Head of Office SAP România.

Despre JTI România
JT International (JTI) este o companie subsidiară a Japan Tobacco Inc., cel de-al treilea producător mondial de tutun. JTI are reprezentanţe în peste 40 de ţări şi desfaşoară activităţi de vânzare în mai mult de 120 de ţări, având un portofoliu care include peste 90 de mărci de ţigarete. În România, JTI produce şi comercializează cunoscutele mărci Camel, Winston, Salem, Monte Carlo, Winchester, More. JTI România este lider în domeniul managementului calităţii, fiind prima companie de profil din România deţinătoare a standardelor de calitate ISO 9001 şi ISO 14001, precum şi a Premiului pentru Calitate – Premiul de Excelenţă în Afaceri J.M Juran pe anul 2001.