Adaptabilitatea la schimbare, exploatarea oportunităţilor de creştere pe pieţele emergente şi dinamismul inovaţiei – principalele provocări ale băncilor în următorii cinci ani

BucureştiCompetiţia dintre bănci va deveni tot mai strânsă până în 2010, relevă un studiu al Economist Intelligence Unit, sponsorizat de SAP, liderul mondial în furnizarea de soluţii software pentru afaceri. Rezultatele cercetării, realizate cu ajutorul a 577 de manageri executivi din sectorul financiar din peste 23 de ţări, au fost dezvăluite ieri în premieră reprezentanţilor celor mai importante bănci din România, în cadrul evenimentului „Redefining Core Banking” organizat de SAP.

Invitatul special, Richard Lowrie, responsabilul SAP cu strategia pentru sectorul bancar, a prezentat de asemenea concluziile altor două studii globale recente, sponsorizate de SAP – „Redefining Core Banking” şi „EMEA Retail Banking”, la care au participat şi două bănci din România. Rezultatele studiului „EMEA Retail Banking” indică o creştere a încrederii instituţiilor de credit care activează pe piaţa locală în evoluţiile lor viitoare, comparativ cu instituţiile similare din alte state, unde s-a înregistrat o rată mai mare de scepticism. Într-o analiză succintă a pieţei bancare din România, s-au evidenţiat câteva trăsături care arată dinamismul pieţei locale – printre care dezvoltarea rapidă a pieţei bancare, competititivate în creştere, marje de profit în scădere şi presiune crescută asupra costurilor. De asemenea, clienţi băncilor sunt tot mai „educaţi” să caute cele mai ieftine opţiuni, dar, în acelaşi timp, aproximativ 30% din populaţie fie nu a apelat încă la servicii bancare, fie nu este suficient de bine educată în ceea ce priveşte serviciile de care poate beneficia – ceea ce denotă un potenţial uriaş de creştere a pieţei. Totodată, băncile româneşti sunt în căutarea celor mai bune modele pentru a-şi asigura competitivitatea în viitor.

În cadrul unei discuţii de panel în cadrul evenimentului, găzduită de Richard Lowrie, invitaţii speciali, Vasile Ifrim – Vicepreşedinte CEC, Roland Rechar – Membru al Consiliului Director şi CFO Banca Ţiriac, precum şi Lucian Anghel – Director BCR au discutat într-un cadru deschis despre situaţia actuală a mediului bancar românesc, oferind şi opinii privind evoluţiile viitoare ale industriei, bazate pe experienţa lor consistentă în acest domeniu.

„Timpul potrivit pentru realizarea unei schimbări într-o companie este atunci când rezultatele sunt excelente. Pentru băncile din România, acest moment este acum. Rezultatul? Organizaţii agile, competitive, eficiente şi diferenţiate, care aduc beneficii semnificative întregii comunităţi care interacţionează cu fiecare instituţie – printre care clienţi, angajaţi, parteneri de afaceri şi acţionari” a declarat Richard Lowrie, Director Banking Strategy, SAP AG.

Analiza studiului efectuat de Economist Intelligence Unit, prezentat la evenimentul SAP, arată că pentru 33% dintre persoanele chestionate, adaptarea continuă la schimbare va fi cea mai mare provocare cu care se vor confrunta băncile până în anul 2010. Pentru 21% dintre cei chestionaţi, exploatarea oportunităţilor de creştere pe pieţele emergente este de asemenea una dintre cele mai importante provocări pe care băncile le vor experimenta în următorii cinci ani. 18% dintre participanţii la sondaj susţin că dinamismul în adoptarea inovaţiilor este un alt “test” pe care băncile îl vor avea de trecut până în 2010. Alţi factori importanţi care preocupă instituţiile financiare sunt gradul de păstrare al clienţilor vechi şi câştigarea de noi clienţi, controlul costurilor, randamentul investiţiilor în tehnologie, respectarea principiilor de guvernare corporatistă precum şi managementul resurselor umane şi în special, reţinerea angajaţilor talentaţi.

IT-ul, cheia transformării afacerii

În ceea ce priveşte transformarea modelelor de business, 60% dintre participanţii la studiul Economist Intelligence Unit – „Business 2010: Financial services” – sunt de părere că adoptarea unor noi modele de afaceri va constitui principala sursă pentru obţinerea de avantaje competitive, mai mult decât dezvoltarea de noi produse şi servicii. Unul dintre factorii cu cea mai mare influenţă asupra inovării şi transformării modelelor de afaceri este tehnologia. Un procent covârşitor (84%) dintre participanţii la studiu consideră astfel că IT-ul va constitui un element crucial pentru adaptarea continuă şi rapidă a modelelor de afaceri şi pentru implementarea unor strategii de succes. Alţi 59% dintre respondenţi sunt de părere că rolul IT-ului va fi să întărească avantajele competitive, mai mult decât să conducă la simpla eficientizare a costurilor.

Întrebaţi care va fi aria pe care IT-ul o va susţine în mod critic în 2010, subiecţii chestionaţi au răspuns: relaţia cu clienţii şi serviciile pentru clienţi, oferirea de noi produse şi servicii, managementul financiar, administrarea canalelor de distribuţie, colaborarea, securitatea organizaţională, relaţia cu partenerii şi furnizorii, etc.

În ceea ce priveşte instrumentele tehnologice de care băncile vor avea cea mai mare nevoie în următorii cinci ani, pe primul loc se află sistemele pentru managementul datelor şi analize (68%), urmate de utilizarea tehnologiilor mobile (23%) şi a tehnologiilor de ultimă oră, precum RFID (4%) şi nanotehnologii (3%).

Referitor la aspectele pe care IT-ul trebuie să le îmbunătăţească până în anul 2010, pe primul loc se află disponibilitatea informaţiilor necesare la momentul potrivit (63%), asigurarea accesului la infomaţii oricărui angajat (22%) şi raportarea instantanee a alertelor, în cazul unui incident (15%).