Un nou studiu relevă importanţa aplicaţiilor de Business Intelligence pentru băncile europene de retail

Creşterea veniturilor în domeniul bancar este pericilitată de necunoaşterea nevoilor consumatorilor, relevă studiul sponsorizat de SAP

BucureştiCompania SAP, cel mai mare producător de aplicaţii software pentru domeniul financiar-bancar, a dat publicităţii rezultatele unui studiu cu privire la importanţa aplicaţiilor de BI (Business Intelligence) pentru băncile din regiunea EMEA.

Potrivit studiului, numai 23% din băncile europene au acces rapid la informaţiile despre clienţi şi despre tranzacţiile operate de aceştia. Aplicaţiile BI au fost relevate ca una din principalele preocupări ale departamentelor IT din băncile europene, dintre care peste 88 la sută vor să obţină o mai bună calitate a datelor în următorii trei ani.

Studiul a fost efectuat de European Financial Marketing Association (EFMA) în parteneriat cu Universitatea din Mannheim şi cu SAP şi a cuprins peste 125 de bănci din 30 de ţări din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA), printre care şi două bănci din România.Studiul a fost efectuat de European Financial Marketing Association (EFMA) în parteneriat cu Universitatea din Mannheim şi cu SAP şi a cuprins peste 125 de bănci din 30 de ţări din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA), printre care şi două bănci din România.

Studiul arată că organizaţiile financiare înţeleg pe deplin valoarea unor procese eficiente de colectare, analiză şi utilizare a datelor despre clienţi.

Instituţiile bancare participante consideră că utilizarea datelor pentru o segmentare eficientă a clienţilor este esenţială pentru succesul strategiilor de atragere a noi clienţi, pentru creşterea vânzării produselor către clienţii existenţi ca şi pentru un management eficient, pe multiple canale, al relaţiei cu aceştia. Importanţa acordată acestui criteriu este mult mai pronunţată în prezent în comparaţie cu anul 2003, când a fost realizat primul studiu EMEA Retail Banking.

“În acest al treilea an de realizare a studiului, EFMA şi SAP au atins o bază şi mai mare de bănci participante, oferind totodată informaţii şi mai consistente privind provocările la care trebuie să facă faţă membrii noştri pentru a transforma serviciile bancare în concordanţă cu dorinţele consumatorilor. Aceste informaţii ne arată care sunt problemele dar şi oportunităţile majore pentru industria bancară.”, a declarat Patrick Desmarès, director executiv al EFMA.

Concluziile principale ale studiului cu privire la sistemele de management al datelor despre clienţi includ următoarele:

  • În prezent, numai 23% din băncile chestionate se bucură de un acces uşor la datele despre tranzacţii, gradul de satisfacţie şi comportamentul de cumparare al clienţilor, dar 88% dintre băncile chestionate intenţionează să ajungă la acest nivel de calitate a datelor până în 2009.
  • O treime din băncile EMEA realizează analize ale datelor referitoare la clienţi numai ocazional
  • Numai 11% dintre organizaţiile bancare au procese consistente, organizate de sondare a datelor referitoare la clienţi (data mining).

“Pe o piaţă din ce în ce mai matură, se poate ajunge la o creştere organică numai cu ajutorul unor procese bine structurate de business intelligence, care să le permită băncilor să atingă un nivel ridicat al calităţii informaţiilor, esenţial pentru înţelegerea necesităţilor clienţilor”, a declarat Daniele Bonfanti, program manager la Financial Insights, EMEA. “Băncile trebuie să îşi transforme colectarea şi analiza datelor într-un proces foarte flexibil, care să susţină procesul decizional, iniţiativele şi, mai ales, nevoia de a ne îndepărta de o abordare adesea prea lentă şi rigidă a acestui domeniu,” a adăugat Bonfanti.

Alte concluzii ale studiului:

  • Strategii de creştere pentru o profitabilitate mai mare: Un număr copleşitor de mare dintre băncile participante (75%) s-a pronunţat în favoarea dezvoltării şi în defavoarea reducerii costurilor, ca strategie de bază pentru operaţiunile proprii.
  • Eforturi susţinute pentru un răspuns mai rapid la solicitări: 61% din participanţii la studiu vor să ofere, până în 2009, produse şi servicii diferenţiate, bazate pe nevoile reale ale consumatorilor. Acum doar 12% dintre bănci au admis că se concentrează asupra acestui aspect.
  • Constrângerile impuse de sistemele IT actuale: Peste o treime din bănci consideră lipsa de flexibilitate a propriilor sisteme IT un pericol atingerea obiectivelor strategice. În trei ani, 98% dintre băncile participante se aşteaptă ca IT-ul să susţină implementarea strategiilor de afaceri şi, mai mult, să ofere avantaje competitive.

“Sistemele IT ale băncilor şi structurile organizaţionale trebuie să asigure utilizarea eficientă a informaţiilor în întreaga organizaţie, pentru a folosi la maxim avantajele unui management eficient al relaţiei cu clienţii”, susţine Richard Lowrie, director de strategie bancară al SAP. “Comparativ cu rezultatele studiului realizat în 2003, noul studiu indică o legătură strânsă între strategia de afaceri a unei bănci şi capacitatea sistemelor sale IT de a asigura operaţiuni orientate către necesităţile clienţilor. Pentru SAP, rezultatele studiului confirmă faptul că eforturile noastre de dezvoltare a unor aplicaţii eficiente pentru procesele analitice ale băncilor vin în întâmpinarea cerinţelor curente ale industriei.”