O investiţie curajoasă sau o strategie bine gândită?

BucureştiDeşi cele mai multe companii au decis să oprească investiţiile şi să pună accentul strict pe o reducere a costurilor pentru a îmbunătăţi rapid rezultatele financiare, există şi companii care sunt de părere că un comportament diferit poate să le aducă beneficii pe termen lung, punând accentul pe strategie. Identificarea unor soluţii pe termen scurt poate asigura supravieţuirea, dar nu poate garanta o evoluţie favorabilă pentru viitorul apropiat.

Pierderile datorate ineficienţei proceselor, fie ele materiale sau financiare, devin tot mai semnificative. Dacă în perioadele de creştere aceste pierderi puteau fi neglijate pentru că marginile erau foarte mari, în aceste zile, a evita aceste pierderi poate face diferenţa între a funcţiona pe profit sau pe pierdere. Toate acestea impun o monitorizare şi un control mult mai strict, iar un control riguros şi real nu se poate face fără un sistem informatic integrat. Din acest punct de vedere, un sistem informatic poate fi o investiţie care-şi va demonstra foarte repede ROI-ul şi implicit eficienţa.

Tot mai multe companii încep să înţeleagă că investiţiile în IT sunt o necesitate în măsura în care ele sunt bine evaluate, ţinta fiind controlul optimizării costurilor, lichidităţilor şi creşterea eficienţei operaţionale fără a afecta calitatea serviciilor şi a produselor oferite.

Este interesant că acest comportament de exploatare a contextului dificil în sens constructiv se manifestă preponderent la companiile străine. Firme precum Lasselsberger, Wavin România au demarat proiecte de implementare a unor soluţii integrate SAP, care le ajută să îşi eficientizeze procesele de afaceri şi să îşi reducă costurile operaţionale. Lasselsberger a început proiectul înainte ca primele semne ale crizei să apară, dar ţinând cont de avantaje, decizia de a continua implemenatarea chiar şi în timp de criză a rămas fermă. „Companiile au conştientizat că pentru un excelent management al proceselor de afaceri şi reducerea costurilor operaţionale este nevoie de implementarea unei soluţii integrate de management al afacerii de tip ERP, care le poate aduce beneficii palpabile imediate. În plus, investiţia se recuperează mai rapid deoarece preţurile sunt mai mici acum, şi astfel returul pe investiţie este mai mare.”, declară Ioana Pană, Partner Manager al SAP România.

Lasselsberger, unul dintre cei mai mari producători mondiali de plăci ceramice, a decis implementarea unui sistem SAP ERP pentru a-şi consolida poziţia printre jucătorii globali şi pe cea de lider de piaţă în Europa Centrală şi de Est. În România, sistemul a fost implementat în cadrul subsidiarelor Sanex S.A. şi Lasselsberger S.A. pentru o armonizare globală a proceselor şi standardelor din cadrul grupului între toate filialele companiei, dar nu în ultimul rând ţinând cont de specificul fiecărei ţări. „Avem acum un sistem SAP ERP în reprezentanţele din România, şi suntem convinşi că acest sistem va sprijini dezvoltarea noastră viitoare, prin armonizarea proceselor şi standardelor noastre şi totodata ne va permite să răspundem mai eficient şi mai rapid schimbărilor pieţei”, a declarat Mag. Nina Grubich, project manager în cadrul Lasselsberger.

„Prin implementarea soluţiilor de afaceri SAP, o companie îşi asigură o infrastructură modernă prin care se obţine eficientizarea şi automatizarea operaţiunilor, indiferent de industria în care activează. Soluţiile SAP permit dezvoltări ulterioare în funcţie de orientarea companiei pe piaţă şi reprezintă un instrument de control necesar oricărei echipe performante de management” a declarat Romeo Bîrlescu , Director General acctus Consulting România, partenerul de implementare SAP la Lasselsberger şi la Wavin.

Despre SAP
SAP este liderul mondial în soluţii software pentru afaceri, oferind aplicaţii şi servicii care ajută companiile de orice dimensiune din peste 25 de industrii să devină cele mai bine conduse afaceri. Cu peste 82.000 de clienţi în peste 120 de ţări, compania este listată pe mai multe burse din lume, inclusiv pe bursa de schimb din Frankfurt şi NYSE, sub simbolul “SAP”. Pentru mai multe informaţii vizitaţi www.sap.com

SAP România s-a înfiinţat în 2002, activitatea sa fiind concentrată pe vânzări şi marketing precum şi pe dezvoltarea versiunilor localizate ale soluţiilor SAP. Cu o cotă de piaţă de peste 22% în 2007 (conform IDC) şi peste 250 de clienţi în România, SAP este liderul pieţei de soluţii software pentru afaceri din România. (www.sap.ro)

Despre acctus
acctus Consulting România este subsidiara pe plan local a grupului de consultanţă Plaut. Grupul Plaut a fost înfiinţat în 1946 de profesorul de controlling Hans-Georg Plaut. Pe baza metodelor sale pentru costuri marginale, controlling şi managementul costurilor, grupul Plaut a inovat standarde pentru managementul companiilor de mai mult de 60 de ani. Astăzi, consultanţa de management pentru business planning şi controlling este domeniul principal de activitate al grupului Plaut. Pe baza celor mai mult de 1000 proiecte de implementare SAP încheiate cu succes, Plaut este recunoscut de mai bine de 20 de ani ca fiind unul dintre cei mai experimentaţi parteneri SAP. acctus Consulting Romania a fost înfiinţată în 2005 şi oferă clienţilor săi un portofoliu cuprinzător de consultanţă de bussines, consultanţă SAP şi IT. Având o bogată experienţă globală în implementarea soluţiilor SAP, proiectele acctus se bazează pe standarde internaţionale utilizând, în acelaşi timp, expertiza locală a echipei de consultanţi.

(www.acctus.com)