Abilități pentru un viitor digital

Dacă ţi se pare că programarea este un domeniu dificil, este suficient să priveşti la elevii de clasa a IV-a de la Şcoala Gimnazială Emil Isac din Cluj Napoca pentru a-ţi schimba definitiv părerea. Timp de aproape 6 luni, puşti de 10-11 ani au învăţat să dezvolte aplicaţii, să rezolve bug-uri şi să creeze adevărate poveşti digitale în limbaj Scratch. Totul cu ajutorul celor 7 voluntari SAP care le-au fost parteneri în acest demers.

Cartea Daliei este asociația care a inițiat proiectul Adoptăm o Școală prin care elevii clujeni își pot dezvolta abilități necesare pentru un viitor “inteligent”. Într-o lume digitală, sistemul de învățământ clasic, prin care nevoile și abilitățile individuale ale copiilor sunt ignorate, devine învechit. Pregătirea unui copil pentru o societate deschisă, hiper-conectată, începe prin introducerea tehnologiei în procesul educațional.

SAP este una dintre cele mai invovatoare și admirate companii din întreaga lume, iar misiunea sa este de a îmbunătății viețile oamenilor. Acesta este motivul pentru care, alături de Asociația Cartea Daliei, voluntarii de la SAP NSC Cluj-Napoca au pus bazele unui Club de Scratch la Şcoala Gimnazială Emil Isac – școală care a fost “adoptată” la finalul proiectului. Scratch este un limbaj de programare folosit de elevi, profesori, părinți pentru a crea cu ușurință animații, jocuri, aplicații. Este primul pas către o lume a codurilor, un start în programare avansată. Chiar dacă nu toți copiii vor urma într-un final o carieră în programare, abilitațile dezvoltate folosind învățarea prin jocuri digitale, cum ar fi creativitatea, gândirea sistematică, lucrul în echipă, sunt necesare pentru o mai bună înțelegere și o rezolvare mai rapidă a provocărilor întâlnite în meseriile alese.

Înainte de a-și începe “carierele” de dascăli, cei 7 voluntari de la SAP au urmat un training menit să îi învețe cum să lucreze cu copiii, cum să prezinte informațiile astfel încât cei mici să înțeleagă, folosind activități amuzante și captivante. Astfel, timp de 11 săptămâni, din februarie până în iunie 2017, câte 1 oră pe săptămână, elevii clasei a 4a din cadrul școlii “adoptate”, au învățat pașii necesari pentru dezvoltarea unui proiect digital. Au început prin schițarea poveștii pe hârtie colorată, așa cum și-au imaginat-o ei, apoi au implementat schița în platforma Scratch. Personajele au fost hipopotami zburători, prințese, iar acțiunile se petreceau în păduri bântuite. Chiar dacă vorbim de copii de 10-11 ani, lucrurile au devenit serioase atunci când a fost nevoie să descopere bug-uri și să testeze proiectul.

Totul a culminat cu momentul prezentării abilităților dobândite în fața unei audiențe formate din părinți și învățători. La finalul programului Adoptăm o Școală, copiii au participat la mini-maratoane de programare Game Jam, unde au pus în aplicare cunoștințele dobândite în cadrul sesiunilor de coding Scratch. Poveștile, expuse de elevi în animații create cu ajutorul calculatoarelor și a platformei de programare, au fost, așa cum era de așteptat, extrem de creative: eroi și prințese înfruntă dragoni fioroși în labirinturi întunecate.

Pe 4 iulie 2017, Asociația Cartea Daliei a organizat Expoziția Digitală „Best of Game Jams 2017” în care au fost prezentate toate proiectele dezvoltate în toate școlile “adoptate” în cadrul programului Adoptăm o Școală. Părinți, elevi, profesori, învățători, corporatiști și membrii ai administrației locale au admirat cele 25 de povești digitale imaginate de elevi de clasa a 4a ai școlilor Colegiul Național George Barițiu, Școala Gimnazială Emil Isac, Liceul de Muzică Sigismund Toduță, Liceul cu Program Sportiv, Școala Ioan Bob.

În total, prin programul Adoptăm o Școală, 40 de volunatari au “adoptat” 5 clase a 4a, din 5 școli din Cluj-Napoca, iar 98 de elevi au beneficiat de pe urma acestei inițiative. SAP România dorește să continue implicarea în educația copiilor cu ajutorul tehnologiei, prin extinderea și în alte orașe din țară a proiectului Adoptăm o Școală, cu suportul Asociației Cartea Daliei. O colaborare între companii de IT, dar nu numai, și instituțiile de învățământ este benefică atât pentru elevi și profesori, cât și pentru comunitățile din care ei fac parte.