Transformarea digitală și viitorul bankingului

Fața sistemului bancar s-a schimbat în ultimii ani.

Companiile de tehnologie financiară (fintechs) au început să perturbe piața cu criptomonede, bitcoin sau blockchain. În Marea Britanie a apărut o nouă categorie de bănci numită “challenger banks”, care se concentrează pe furnizarea de servicii exclusiv digitale și livrarea de experiențe excepționale pentru clienți. Numai în Marea Britanie există în prezent mai mult de 20 de bănci ”challenger”.

Băncile orientate către clienți răspund acestor perturbări ale pieței prin dezvoltări de soluții digitale in-house, parteneriate cu organizații fintech sau prin achiziționarea competitorilor din piață.

Digitalizarea băncilor

Transformarea digitală diferă de la o companie la alta, de la o industrie la alta. În termeni generali, transformarea digitală reprezintă integrarea tehnologiilor digitale în toate domeniile și procesele de afaceri. Această integrare conduce la schimbări fundamentale în funcționarea businessului și la furnizarea de valoare clienților.

Băncile care rulează pe un ”core” digital beneficiează de costuri reduse și procese de business simplificate. Integrarea de tipul end-to-end contribuie, de asemenea, la asigurarea unor experiențe de cumpărare și interacțiuni cu clienții mai plăcute și mai cuprinzătoare. De asemenea, acest tip de integrare permite o adoptare mai ușoară de noi tehnologii digitale precum blockchain și Inteligența Artificială (AI).

Digitalizarea și-a pus amprenta și pe forța de muncă din domeniul bancar, automatizarea având uneori ca rezultat disponibilizări și reduceri de personal. Dar există o cerere tot mai mare pentru specialiști data science cu experiență în domeniul bancar, abilitate greu de găsit pe piața de astăzi. Este timpul ca industria să dezvolte un nou model de forță de muncă pentru a educa personalul existent și pentru a recruta talente noi.

Big Data și impactul asupra experienței clientului

Sectorul bancar se numără printre industriile care se bazează cel mai mult pe date. Cerințele de reglementare și de asigurare obligă băncile să păstreze tranzacții financiare de-a lungul anilor. Provocarea bancherilor stă în capacitatea acestora de a transforma aceste date în informații relevante.

Tehnologia Big Data oferă oportunități semnificative băncilor pentru a-și depăși competiția. Mutarea datelor pe o platformă cloud oferă o vizibilitate de 360 ​​de grade a fiecărui client, ceea ce înseamnă că băncile pot oferi clienților servicii de o mai bună calitate și pot crea mai multă valoare. Big Data permite, de asemenea, utilizarea altor tehnologii inovatoare precum blockchain, Internet of Things (IoT) și Inteligență Artificială (AI), pentru a îmbunătăți experiențele clienților și a obține avantaje competitive.

Folosirea tehnologiei pentru reinventarea modelului de business în banking

Noile tehnologii avansate permit băncilor să ofere programe de loializare, oferind experiențe relevante clienților în funcție de momentul sau contextul în care se află fiecare client. Băncile utilizează deja Internet of Things (IoT) cu aplicații mobile, carduri bancare, bancomate, cititoare de carduri și senzori. De asemenea, aceste tehnologii oferă o nouă oportunitate pentru finanțarea activelor în timp real.

Unele bănci folosesc tehnologia blockchain pentru a-și transforma procesele de afaceri, aceasta oferind alternative sigure și convenabile la procesele bancare tradiționale. În ultimul timp, blockchain a fost în centrul atenției grație capacității sale de a reduce frauda în domeniul financiar. Blockchain este deja utilizat în domeniile instrumentelor financiare cum ar fi plățile (transfrontaliere, peer-to-peer, corporate și interbancare), transferurile de active de capital privat, urmărirea produselor derivate, gestionarea tranzacțiilor, cheltuielile, înregistrările ipotecare și de împrumut, cererile de microfinanțare și înregistrările de customer service.

În ceea ce privește plățile transfrontaliere, de exemplu, blockchain poate fi utilizat pentru a reduce timpul de procesare la câteva minute, față de standardul de 3-6 zile, oferind clienților un nou nivel de experiență prin tranzacții în timp real și costuri reduse.

Alte tehnologii, cum ar fi machine learning, pot ajuta la automatizarea proceselor manuale pentru tranzacționare, gestionarea fraudelor și a activităților de segmentare a clienților.

Banking în cloud

Băncile se întrec să profite de oportunitățile disponibile în piață prin transformarea digitală. În același timp, acestea trebuie să gestioneze riscurile create de noua economie digitală. Există o nevoie critică pentru platforme de calcul la prețuri accesibile, care oferă o mai mare agilitate.

Nu există nicio îndoială că noile tehnologii digitale schimbă industria bancară. Băncile care îmbrățișează inovația și adoptă noi tehnologii au oportunități fără precedent de a schimba și de a îmbunătăți modul în care acestea oferă servicii financiare prin:

  1. Colaborarea cu partenerii de tehnologie financiară pentru a dezvolta produse digitale.
  2. Oferirea clienților de interacțiuni digitale în timp real, multi-canal, fără probleme.
  3. Simplificarea și optimizarea proceselor de afaceri prin standardizarea, optimizarea și adoptarea soluțiilor cloud.
  4. Construirea unei platforme deschise și agile care să ușureze îndeplinirea cerințelor de reglementare.
  5. Inovare cu ajutorul Inteligenței Artificială (IA), Internet of Things (IoT) și blockchain.

Reinventarea modelului de business și a proceselor este esențială pentru digitalizarea cu succes a oricărei bănci. Folosirea capacităților inovatoare într-o implementare a cloud-ului nu numai că poate accelera inițiativele de transformare digitală, însă oferă și o îmbunătățire generală la nivel de organizație.

Mai multe despre soluțiile SAP din zona de banking, puteți găsi pe website-ul nostru: <LINK WEBSITE>