>

Cum se pot gestiona mai bine banii publici pentru marile proiecte de infrastructură

A menține o evidență clară a cheltuielilor în marile proiecte de infrastructură finanțate de guvern poate fi dificil. La fel ca în alte industrii, și în construcții datele și informațiile extrase din acestea rămân esențiale în abilitatea de a obține o imagine completă a proiectelor și în procesul decizional.

În rândurile de mai jos vom afla cum a reușit Costain, una dintre cele mai mari firme de construcții din Marea Britanie, să găsească o soluție pentru gestionarea datelor și bugetelor în cadrul proiectelor mari de infrastructură cu ajutorul tehnologiei.

La sfârșitul anului 2019, echipele Costain, SAP și Keytree – companie britanică de tehnologie, s-au întâlnit pentru prima dată în locația SAP AppHaus din Londra pentru a elabora o strategie de abordare a problemei folosind metodologii de design thinking. SAP AppHaus Network este o rețea globală de locații destinate co-inovării, dotate cu cele mai noi tehnologii. Odată cu debutul pandemiei, workshopurile SAP AppHaus au migrat în mediul virtual.

Echipele au analizat întregul lanț valoric al proiectelor mari de infrastructură pentru a identifica ce îmbunătățiri de productivitate și eficiență pot fi introduse într-o anumită locație și care pot fi apoi utilizate în restul portofoliului de proiecte de infrastructură.

Au fost identificate trei domenii în care datele produse ar putea fi reunite: telematică, cum ar fi locațiile utilajelor și consumul de combustibil; datele proiectului, care dezvăluie când mașinăria este utilizată și cum; și date comerciale, cum ar fi costul de utilizare, întreținere și timpul de repaus.

„Am înțeles foarte repede că, dacă am putea conecta toate aceste informații într-o platformă digitală comună, ar fi un instrument puternic pentru luarea deciziilor viitoare cu privire la investiții. Totuși, a fost destul de dificilă trimiterea fluxurilor de date IoT de la o mașinărie la o platformă și conectarea acestora la datele comerciale și de proiect atunci când există atât de multe companii diferite care furnizează echipamente în această industrie, fiecare dintre ele având standarde diferite. Până în prezent, nimeni nu s-a confruntat cu succes cu această problemă”, a declarat Stuart Clements, coordonatorul echipei de design și inovație din cadrul Keytree.

În cele din urmă, cele trei echipe au găsit o soluție cu ajutorul unuia dintre partenerii Costain care administrează echipamente de construcții. Acesta a fost de acord să furnizeze proiectului un flux de date live pentru a stabili un standard industrial pentru telematică.

Următorul pas a fost trimiterea fluxului de date către SAP Business Technology Platform și afișarea acestuia într-un dashboard. Integrarea datelor s-a făcut foarte rapid, platforma permițând vizualizări puternice ale datelor și informațiilor extrase din acestea.

Proiectul a durat 12 luni în total, modulul telematic fiind lansat primul, după doar patru luni. Datorită naturii agile și timpului scurt de valorificare, Costain a putut prezenta rapid puterea platformei clienților săi precum Departamentul Britanic de Transport. Acest lucru a ajutat, într-adevăr, la poziționarea Costain și a partenerilor lor ca vectori de inovare în industria de construcții.

“Echipa Keytree a contribuit decisiv la succesul acestui proiect. Folosind SAP Business Technology Platform, ei ne-au ajutat să transformăm datele în informații valoaroase pentru public și planetă”, a menționat Tim Embley, Director de Cercetare și Inovație în cadrul Costain.

Relația dintre Costain, Keytree și SAP va continua. Pașii următori vor include introducerea tehnologiei blockchain în lanțul de aprovizionare al Costain.