„Tradicija“, Pavel Car, generalni direktor SAP v Sloveniji

Marsikdaj poslušam po radio ali televiziji o raznih dogodkih, srečanjih, proslavah, kjer govorniki povdarjajo, da so se zbrali že tretjič in da je srečanje postalo tradicionalno; da je proslava postala tradicionalna, ker je že drugič in podobno.

LjubljanaSam ne bi začel povdarjati tradicije tega dogodka, predvsem pa ne v tem trenutku. Lani smo objavili “ In sdaj smo tu “, leto slahko rečemo samo “ ponovno smo tu “. Seveda bomo tudi mi nadaljevali z t.i. “ tradicijo “ in vas vasko leto povabili na SAP-ov forum. Pa ne zaradi tega, ker želimo vzpostaviti kakršnokoli tradicijo, ampak preprosto zato, ker se nam zdi to prav.

Enkar na leto moramo posvetiti našim uporabnikom, sedanjim in bodočim, dva dni, da lahko z njimi v miru poklepetamo, spijemo kavo, zvečer kakšen kozarček in izmenjamo misli. Kajti običajni delovni dnevi vse prehitro bežijo mimo nas, ne da bi uspeli postoriti vse, kar bi bilo potrebno, kaj šele da bi si vzeli čas za daljši in sproščen pogovor.

Seveda vas na SAP-of forum nismo povabili samo zaradi klepete. Vsako leto se nabere toliko novega, kar vam želimo povedati, predstaviti odnosno vas na kaj opozoriti, pa med letom ni dovolj časa. Zato poskušamo združiti koristno s prijetnim.

Pričakuje se, da bom v tem uvodniku nanizal nekaj udarnih misli oziroma kjučnih sporočil. Ko sem razmišljal, kaj je dovolj udarno, sem se pravzaprav zavedel, da je najbolj pomembno to, da smo zopet pred vami, da smo v zadnjem letu uspešno dokončali še nekaj projektov, da smo začeli nekaj novih in da se naš krog zadovoljnih uporabnikov širi. S tem pa tudi naš tržni delež, seveda.

Kljub temu moram omeniti še nekaj področij.

Slovenija je bila končno sprejeta v Evropsko skupnost. Ne glede na to, kako velik in zahteven korak je bil to za Slovenijo, mi smo korakali zraven z majhnimi koraki. Našim uporabnikom smo nudili vse potrebne spremembe SAP-ove programske opreme, da so lahko ustrezno upoštevali spremembe zakonodaje in procedur. Nudili smo jih pravočano, testirane in dokumentirane. In zdi se, da delujejo. Kar bi se dalo prevesti v takole sporočilo: Mi smo tu in kadarkoli na sboste potrebivali, bomo storili svojo dolžnost.

Z Evropsko unijo so v Slovenijo široko odprta vrata za najrazličnejšo konkurenco. Morebiti vstopa konkurenca ta hip. Pogosto so se pojavljala vprašanja, kako dobro so slovenska podjetja pripravljan na ta korak. Kakšna je njihota “poslovna odličnost“, kje so še skrite notranje rezerve, ki se jih da potegniti na plan. Prepričan sem, da so SAP-jevi uporabniki že spoznali največjo dodano vrednost naših projektov. Ta seveda ni nova programska oprema, ki deluje, ampak je predvsem v tem, da skupaj z vami prepoznamo kritične točke vašega poslovanja in s pomočjo izkušenj iz mnogih projektov po vsem svetu rešujemo, t.i. “ best practices “ najdemo najboljšo rešitev zanje; vendar bo ta pisana na vašo kožo in vam bo pomagala da prednosti pred konkurenco.

Poleg naših skromnih prispevkov v Sloveniji gre v korak s časom tudi celotni SAP. Iz leta v leto se razvijajo nove poslovne rešitve in se dodelujejo in izboljšujejo stare. V zadnjem letu je SAP objavil novo generacijo ERP sistemov, po drugi strani pa daje velik poudarek srednjim in majhnim podjetjem, ki pred časom niso bila primarni strateški cilj. Slovenija je kot taka majhna dežela, večkrat sem slišal izraz, da smo SMB država (Small and Medium Business, oznaka z spodnji nivo velikosti podjetij). Čeprav ni ni slišati nevem kako prijetno, je res. Gigantskih korporacij pri nas ni. Je sicer kar nekaj velikih podjetij, izjemno uspešnih tudi v tujini, toda veliko večino slovesnkih podjetij sestavljajo ravno majhna in srednja podjetja. Veseli smo, da je dal SAP kot korporacija v zadnjem času posebno pozornost ravno temu delu gospodarstva, saj bo za naše loge to zelo koristno in mi v SAP Slovenija smo posebej veseli, da bomo mogli v kratkem tudi na tem področju ponuditi slovenskih uporabnikom dodane vrednosti naše programske opreme.