Češka Agencija za kmetijske subvencije s podporo SAP-ja obravnvala že več kot 27 tisoč prošenj za EU sklade

SAP objavlja, da je češka Agencija za kmetijske subvencije uspešno zaključila vpeljavo programskih rešitev mySAP Business Suite in od aprila 2004 posluje na SAP-jevih rešitvah.

LjubljanaProjekt prenove informacijskega sistema v Agenciji za subvenije je finančno podprlo Ministrstvo za kmetijstvo Republike Češke.

Vpeljava mySAP Business Suite je bila v fazi preizkušanja od 1. aprila letos, danes pa uspešno podpira vse kritične operativne procese izplačevanja in razporejanja denarja iz evropskih finančnih skladov med kmete na Češkem.

Od 3. maja letos, ob vstopu v EU, lahko češki kmetje s pomočjo SAP-jevih rešitev oddajajo svoje prošnje neposredno v informacijski sistem Agencije za kmetijske subvencije. Do danes je bilo za različne subvencije oddanih in obravnavanih že več kot 27 000 prošenj. Letos bo Agencija razporedila več kot 27 milijard čeških kron iz naslova državnih in Evropskih kmetijskih skladov.

„Imamo edinstven sistem, ne le med novimi članicami, pač pa med vsemi članicami EU, “je dejal Ing. Jan Höck, direktor češke Agencije za subvencije med svojim govorom predsedniku Vlade Republike Češke, Vladimír Špidli in članom parlamenta. „Naloga ni bila lahka, za uspeh je potrebno veliko napora. Zaposleni so v sodelovanju s strokovnjaki analizirali, oblikovali in testirali sistem. Potrebnih je bilo precej ur dodatnega dela in danes smo edina Agencija med vsemi članicami EU, ki ima popolne in neomejene funkcionalnosti pridobivanja in izplačevanja subvencij. Še več, od prvega dneva članstva v EU smo lahko obravnavali tudi prošnje iz Slovaške, kjer agencija še ni bila pripravljena za delovanje.“

Enega največjih projektov prenove informacijskega sistema je SAP na Češkem končal v rekordnem času, manj kot 6 mesecev. Priprave na projekt in analize procesov so se začele oktobra lani , vpeljava pa 5. januarja letos. Agencija je z novim sistemom začela delati v začetku aprila.

Agencija za kmetijske subvencije se je odločila za rešitve mySAP Business Suite. SAP Enterprise Portal (SAP EP) predstavlja platformo za podporo zunanjim aplikacijam in rešitvam. SAP Customer Relationship Management (SAP CRM) omogoča uporabnikom reistracije, preverjanje in odobritev vseh prošenj za subvencije. SAP Public Sector – Collection and Disbursement (SAP PS-CD) pa upravlja s podatki o kandidatih za subvencije. Procesi poročanja so podprti z SAP Business Information Warehouse (SAP BW) in vključujejo poročila za EU ter analitiko. Vse tehnolške aplikacije so povezane z SAP Exchange Infrastructure (SAP XI), SAP-jevo integracijsko infrastrukturo.