SAP-jeva izkušnja pri razvoju rešitve za RFID tehnologijo

LjubljanaSAP ima zanimivo zgodbo o razvoju RFID tehnologije. Japonski tehnologi so v SAP-jevih raziskovalnih laboratorijih SAP Labs v Tokiu pred štirimi leti začeli z raziskovanjem mini IT rešitev. SAP se je od takrat začel zavedati pomena RFID tehnologije, zato je leto kasneje že uporabil svoj prototip rešitve za RFID tehnologijo za lastne logistične potrebe. Za SAP je bila uporaba rešitve RFID zanimiva, ljudem pa se je zdela precej futuristična.
SAP se je zato odločil, da bo izvedel prvi pilotski projekt rešitve za RFID tehnologijo tudi v resničnem poslovnem svetu. Velik interes so pokazala predvsem trgovinska podjetja, predvsem z oblikovanje prilagodljivih oskrbovalnih procesov v svojih trgovinah.

V Nemčiji je bila tako s pomočjo velikega trgovskega podjetja Metro odprta trgovina prihodnosti „Future Store“. Trgovino so postavili na novo, z vso potrebno tehnologijo, ki si jo lahko predstavljamo, tudi RFID tehnologijo, samo zato, da bi dobili predstavo in izkušnje, kaj deluje in kje so ozka grla, kaj kupci uporabljajo in kaj jim ni všeč. Pomembna ugotovite tega pilotskega projekta je bilo predvsem to, da obstajajo procesi, kjer RFID tehnologija lahko ključno vpliva na boljše in učinkovite procese. Resnična učinkovitost uporabe se je pokazala pri logistiki in procesih dopolnjevanja zalog.