SAP utira pot naslednji generaciji NATOVIH sistemov poveljevanja in nadzora

SAP AG je danes naznanil revolucionarno namestitev programske opreme, ki pomaga NATU pri izboljševanju »omrežnih« vojaških sposobnosti.

Lillehammer, NorveškaMed Demonstracijo interoperabilnosti zavezniškega bojevnika (CWID), vajo, ki jo je izvedla Sprememba zavezniškega poveljstva, je SAP nazorno prikazal zanesljivost rešitve SAP ® for Defense & Security pri prenosu informacij, kritičnih za misijo, med Enterprise Resource Planningom (ERP) in sistemi poveljevanja in nadzora. Med 18 državami in agencijami, ki so aktivno sodelovale na vaji, SAP-jev nazoren prikaz zaznamuje prvi prispevek k podpori programskega cilja »integrirane logistike«.

Tehnologija integracije kot taka, ki jo dobavi SAP, je nujno potrebna pri pravočasnem prenosu potrebnih informacij v omrežnem vojskovanju za vojaške sile v razvitju, operativne in podporne vojaške sile – strategije in taktike za odločilno prednost povezanih sil. Aplikacije kreirajo distribuirano, a logično integrirano omrežje, ki omogoča vojakom in poveljnikom izvajanje njihovih nalog brez problemov, pa naj delujejo v Online modusu prek varnih internetnih in satelitskih povezav ali začasno neodvisni od poveljniškega centra. SAP dobavlja rešitve, ki ustrezajo edinstvenim potrebam obrambnih organizacij po celem svetu, vključno 14 državam članicam NATA.

»Sodelovanje SAP-ja kot prvega ERP ponudnika na CWID jasno prikazuje prednosti, ki jih lahko dosežejo naše vojaške sile s popolno integracijo z informacijami o resursih,« pravi generalporočnik Ulrich Wolfe, direktor NATOVE Agencije za informacijsko podporo (NCSA). »Popolna vidnost resursov je kritična za NATOVE operacije in rezultati testov razkrivajo, da lahko podpiramo naše sile s kritičnimi informacijami, namenjenimi njihovi misiji.«

Testi, izvedeni v Lillehammerju na Norveškem, so bili namenjeni validaciji in izboljšanju interoperabilnosti NATA, nacionalnih in partnerskih sistemov poveljevanja in nadzora (C2). Z SAP-jevo integrirano rešitvijo je možno podatke avtomatično prenesti med občasno povezano fregato na morju, več C2 sistemi na zemlji in centralno SAP-jevo instanco v poveljniškem centru, kar zelo poveča učinkovitost in moč operacije. Rezultati so uspešno prikazali:

  • Organizacijske podatke in podatke na resursov na osnovi strukture NATOVIH odzivnih sil (NRF 7 in 8) je bilo možno naložiti v različne C2 informacijske sisteme (C2IS) in jih nadalje ažurirati na osnovi NATOVEGA ADatP-3 standarda za prenos podatkov.
  • Informacije, potrebne za kreiranje podrobnega plana razvrščanja znotraj NATOVEGA Zavezniškega sistema za razvitje in premike enot (ADAMS), je bilo možno uspešno prenesti.
  • Zahteve C2IS po logistični podpori je bilo možno obdelati znotraj SAP-jevega sistema za začetek primernih sledečih aktivnosti, kot so dobava materiala, zagotavljanje potrditve in ustreznih informacij naročniku.
  • SAP-jev sistem je lahko prejel ukaze za letalske operacije (ATO), ki so bili formatirani v skladu z ICC, z uporabo SAP-jeve funkcionalnosti na področju vzdrževanja povezav pa je bilo možno izvesti tudi druge naloge, na primer zagotavljanje potrebnih letal s pravilno konfiguracijo.

SAP pripravlja potujočo predstavitev zmožnosti programske opreme za izboljšanje bojne učinkovitosti in moči. Detajli bodo kmalu na razpolago na www.sap.com/defense. Funkcionalnost na osnovi CWID testov bo vključena v naslednjo verzijo SAP for Defence & Security, ki bo predvidoma pripravljena za izdajo strankam v zadnjem četrtletju 2005.