SAP predstavlja naslednji val poslovnih inovacij z RFID tehnologijo

Sledenje izdelkov in avtentikacija je prva, s SAP-jevim na novo razvitim objektnim spraviščem dogodkov (Object Event Repository) podprta rešitev iz nove generacije poslovnih procesov;
Vodilni proizvajalec poslovne programske opreme izpolnil zavezo o integraciji “Real-World Aware” podatkov v jedrne poslovne procese

HannoverSAP AG je danes predstavil naslednji val poslovnih inovacij z radiofrekvenčno identifikacijo (RFID) in druge avtoidentifikacijske tehnologije, ki podjetjem v številnih panogah pri soočanju s poslovnimi izzivi omogočajo uporabo tehnologije na doslej neprimerljiv način. Rešitev za sledenje izdelkov in avtentikacijo (PTA) bo za prve uporabnike na voljo predvidoma v drugem kvartalu leta 2007, s čimer bo zaznamovala prvega iz te nove generacije poslovnih procesov, ki prinašajo bogastvo informacij s senzorji opremljenih objektov. Te informacije bodo upravljane znotraj na novo oblikovanega SAP-jevega objektnega spravišča dogodkov (object event repository). Med prvimi izmed številnih industrijskih panog bo prednosti te rešitve preizkusil farmacevtski sektor, kjer bodo PTA procesi zagotavljali varno distribucijo in se spopadali s ponarejenimi in spremenjenimi zdravili, s problemom, ki bo po ocenah strokovnjakov predstavljal 75 milijard dolarjev izpada prihodkov na letni ravni v obdobju do leta 20101. Ta novica je bila objavljena na sejmu CeBIT, ki se je odvijal od 15. do 21. marca v Hanovru v Nemčiji.

Integracija Real World podatkov v jedrne poslovne procese

SAP-jevo objektno spravišče dogodkov najavlja novo obdobje poslovne vrednosti, izpeljane iz serijsko označenih objektov — izdelkov, pošiljk ali sredstev etiketiranih z elektronsko berljivimi edinstvenimi serijskimi številkami, kot je npr. številčna shema Electronic Product Code (EPC) na RFID ploščicah, črtnih kodah ali senzorjih. Podjetjem bo omogočilo združevanje serijsko zaznamovanih podatkov s podatki iz integralnega informacijskega sistema podjetja (ERP) in iz drugih poslovnih aplikacij, kar zagotavlja večjo preglednost, osebno odgovornost in natančnost na področjih, kot so npr. usklajenost s predpisi, proizvodnja in menedžment dobavne verige ter sredstev.

PTA predstavlja prvi, v SAP-jevo objektno spravišče dogodkov vključen poslovni proces, ki omogoča podjetjem sledenje in avtentikacijo serijsko označenih izdelkov iz lastne proizvodnje in distribucije, tako znotraj podjetja kot tudi takrat, ko so izdelki že v skrbništvu prodajnih partnerjev. V farmacevtskem sektorju lahko npr. zdravila na recept identificiramo s pomočjo edinstvenih številčnih shem EPC v skladu s standardom EPCglobal. Prodajni partnerji si lahko izmenjajo te podatke, da bi ugotovili pristnost zdravila in preverili vse postaje v distribucijski verigi, skozi katere je zdravilo potovalo na poti od proizvajalca do lekarne. Podjetja, kot so npr. dobavitelji vojaške opreme in dobavitelji avtomobilov bodo lahko preverila uporabnost kvalificiranih delov in preprečila uporabo kopij ali delov brez garancije s sledenjem edinstvenih serijskih številk, poslovnih dogodkov in transakcij, povezanih s posameznimi deli.

Gonilna sila naslednjega vala inovacij

SAP-jeva objektna spravišča dogodkov in PTA rešitve predstavljajo ključni mejnik v SAP-jevi pionirski viziji prilagodljivih dobavnih omrežij, ki uporabljajo tehnologije “real-world aware” — RFID ploščice, črtne kode in senzorje, s pomočjo katerih imajo odločevalci vpogled v pravno veljavne podatke in omogočajo podjetjem, da zaznajo in se samodejno odzovejo na posamezne dogodke v dobavni verigi. Z vključitvijo RFID zmogljivosti v svoje tržno najuspešnejše aplikacije za upravljanje dobavne verige je SAP odigral pomembno vlogo pri zagonu prvega RFID vala, ki je bil v veliki meri osredotočen na logistiko, usmerjeno navznoter in navzven. SAP ima danes več kot 200 uporabnikov v 16-ih industrijskih panogah, ki uporabljajo SAP-jeve rešitve za RFID in omogoča uporabnikom razvoj tehnologij “real-world aware” znotraj inovativnih aplikacij, kot so npr. sledenje zdravil z namenom, da bi povečali skrb za pacienta, varovanje pošiljk v katerih so kemikalije ter nadzor varnostne opreme.

“SAP-jeva uvedba objektnega spravišča dogodkov in novi procesi, ki jih le-ta omogoča, kot je npr. sledenje izdelkov in avtentikacija, predstavljajo pomemben korak v evoluciji radiofrekvenčne identifikacije (RFID). Podjetja so čakala na trenutek, ko bodo razvijalci podjetniške programske opreme ponudili aplikacije in analitska orodja, ki bi edinstveno vrednost RFID-a znala izkoristiti,” je ob predstavitvi dejal John Fontanella, podpredsednik oddelka za raziskovanje pri podjetju AMR Research. “SAP je naredil en korak naprej z izdelavo tehnične infrastrukture, ki omogoča njegovim uporabnikom nadgraditev obstoječe tehnologije. Poleg reševanja vprašanja usklajenosti s predpisi, odpira dostop do številnih informacij, ki bo podjetjem omogočil preverjanje porekla izdelka, boljše odzivanje na posamezne dogodke na poti po dobavni verigi in jim poleg tega zagotavljal možnost, da ponudijo uporabnikom storitve z dodano vrednostjo.”

Osredotočanje na zahteve razvijajoče se industrije

Ker poseduje specifikacijo EPCIS2 organizacije EPCglobal, kot tudi UID standard obrambnega ministrstva ZDA, bo SAP-jevo objektno spravišče dogodkov podjetjem omogočalo izpolnitev ključnih zahtev posameznih industrijskih panog, kot so npr. v farmacevtski industriji ukrepi proti možnosti ponarejanja s serijskim označevanjem izdelkov in “e-rodovniki” (“e-pedigrees”) (dokumenti z elektronskim podpisom, ki potrjujejo poreklo izdelka in navajajo celotno dobavno verigo).

Eno izmed vodilnih podjetij v farmacevtski industriji, ki uporablja SAP-jevo programsko opremo pri serijskemu označevanju zaradi zagotavljanja neoporečnosti izdelka in pacientove varnosti, je švicarski Novartis. Podjetje tesno sodeluje s SAP-jem pri oblikovanju rešitve »od konca do konca«, ki izpolnjuje zahteve farmacevtske industrije in trenutno implementira v svoji ameriški podružnici projekt serijskega označevanja na osnovi SAP-jeve programske opreme, vključno z infrastrukturo SAP® Auto-ID in SAP-jevim objektnim spraviliščem dogodkov. Vse to z namenom, da bi sledili vsaki Novartisovi steklenici zdravil, škatli in transportni paleti v realnem času in preverjali pristnost izdelkov medtem, ko potujejo od postaje do postaje v dobavni verigi.

“Sledenje izdelkov in avtentikacija osnovana na SAP-jevem, s specifikacijo EPCIS skladnem spravišču sta osrednja elementa naše strategije,” je dejal Marc Bechet, IT vodja za globalne tehnične operacije pri podjetju Novartis Pharma AG. “Poleg doseganja zahtev po skladnosti s predpisi omogoča SAP-jeva rešitev neposredno integracijo v naš SAP ERP sistem in dostop do obstoječih transakcijskih informacij. Integracija serijsko označenih podatkov s poslovnimi podatki nam bo omogočala, da bomo lahko s pomočjo prednosti, ki ji prinaša množično serijsko označevanje, dosegli želeno poslovno vrednost. Ta pristop nam daje tudi fleksibilnost pri prilagajanju medtem, ko se poslovni modeli spreminjajo —na ta način zavarujemo Novartisovo investicijo na tem področju.”

“SAP ima še vedno vodilno vlogo v panogi pri usmerjanju zaporednih valov inovacij z nastajajočimi tehnologijami, ki predstavljajo pomemben poslovni potencial za naše uporabnike,” je dodala Krish Mantripragada, globalni vodja za RFID in Auto-ID rešitve pri podjetju SAP. “S pomočjo sledenja izdelkov in avtentikacije, ter SAP-jevega objektnega spravišča dogodkov predstavljamo zmogljivosti, ki bodo podjetjem v različnih industrijskih panogah omogočale še večji izkoristek poslovne vrednosti iz njihovih RFID investicij. Ta prelomen razvoj zagotavlja, da je naša vizija ‘real-world aware’ tehnologij postala danes realnost za naše partnerje in uporabnike in tako odpira širok spekter možnosti za inoviranje poslovnega procesa.”

Več informacij o SAP-jevih rešitvah za RFID najdete na spletnem naslovu: www.sap.com/rfid. Primere, kako posamezni uporabniki uporabljajo SAP-jeve rešitve za RFID, najdete v sorodnih objavah na: www.sap.com/rfid/newsevents.