Analytiker ense

Affärssystem vinner över system för e-inköp

StockholmAffärssystemleverantörer som SAP och PeopleSoft har utvecklat konkurrenskraftiga e-inköpslösningar som de kan sälja relativt sett billigt till sina befintliga kunder. Medan företag som Ariba och Commerce One kämpar med att sälja nya licenser till en marknad för så kallade icke strategiska inköp. Och det till en marknad som endast utgör två procent av marknaden för totala helintegrerade affärsprocesser. Det menar analytikerföretaget B2B Analysts.

De traditionella affärssystemleverantörerna har en fördel eftersom de besitter en betydligt större kundbas och har bredare erbjudanden menar B2B Analyst vidare.

De senaste delårsrapporterna från både Ariba och Commerce One visade på oväntat höga förlustsiffror samtidigt som konkurrenterna SAP och PeopleSoft rapporterade över förväntan starka resultat för samma period.

För att försöka minska förlusterna meddelade Commerce One förra veckan att man kommer att utveckla partnerskap med bland andra Intel Online för att kunna erbjuda e-marketlösningar i ASP-version.

Ariba och Commerce One faller nu tillbaka till sina ursprungsvärden på börserna från att ha varit kraftigt övervärderade. De återgår nu till att bli nischaktörer inom en branschnisch. Vi kommer att få se flera nischaktörer som slår efter vind i seglen, säger David Dobrin på B2B Analysts.

Men Aribas styrelseordförande Keith Krach menar att man har en konkurrensfördel framför affärssystemleverantörerna genom att Aribas lösningar kan integreras mot många olika system. Dessutom erbjuder man även strategiska mjukvaror.

Trots det befinner sig Ariba i en fortsatt utsatt situation eftersom man har börjat fokusera på specifika vertikala industrier utan draghjälp från andra ekonomiskt starka partners. De har inget SAP att stödja sig på, utan de måste bygga upp sin egen expertis internt, varnar analytiker på analytikerföretaget AMR Research.

Vidare menar AMR att Commerce One måste komma till skott, trots att de har ingått ett partnerskap med SAP och nu även med Intel, och visa att man kan utnyttja denna fördelaktiga sits. Commerce One har även tidigare haft problem med att visa att partnerskap är en bra affär.

Men det är inte alla aktörer inom e-inköp som målat in sig i detta hörn. Clarus tillkännagav nyligen att man ingått partnerskap med Microsoft Great Plains och Manugistics kommer att baka in sin e-inköpslösning i den övriga leveransen. Clarus har även tecknat ett långtgående strategiskt avtal med Commerce One när det gäller olika funktionaliteter inom områdena e-inköp och e-marknadsplatser.

Bland e-inköpaktörerna är uppfattningen att man snarast bör ingå i strategiska allianser och bli bäst inom sin nisch snarare än att bearbeta affärssystemkunderna som ändå föredrar att sitta kvar i sin befintliga relation med leverantören och satsa på uppgraderingar.