SAP vinner marknadsandelar och utmanar sina huvudkonkurrenter

Ökad försäljning i Norden

StockholmSAP ökar sin marknadsandel och sin dominans som världens ledande leverantör av affärssystem. Vid kvartalsbokslutet för första kvartalet 2003 visade det sig att SAP globalt ökat sin marknadsandel till 54 procent från tidigare 51 procent i förhållande till de fem största konkurrenterna – PeopleSoft, Oracle, Siebel, i2 och J.D.Edwards.

– Omsättningen i Norden fortsätter att utvecklas starkt trots att konjunkturen i Europa är svår. Vi kan också glädja oss åt kraftigt ökade marknadsandelar, säger Knut Morten Aasrud, verkställande direktör i SAP Norge och Sverige.

– I Sverige har intäkterna ökat ordentligt första kvartalet jämfört med förra året. Och det gäller särskilt försäljningen av licenser för mjukvara. Det bådar gott för framtiden. Det betyder att vi tar ett ännu starkare grepp om den svenska marknaden, fortsätter Knut Morten Aasrud.

Under en telefonkonferens när resultatet för Q1 offentliggjordes sade Henning Kagermann, tillträdande koncernchef för SAP, att SAPs marknadsandelar i USA ytterligare förväntas öka på bekostnad av SAPs huvudkonkurrenter Siebel, Oracle, J.D. Edwards, i2 och PeopleSoft.

SAP vidmakthåller en mycket stark satsning på forskning och utveckling. Det innebär att SAP möter kundernas snabbare krav på nya produkter som krävs för dagens snabbt föränderliga ekonomier och kriser. Under året kommer SAP lansera SAP NetWeaver, en ny applikations- och integrationsplattform, mySAP ERP, ett nytt affärssystempaket och två nya produkter för små- och medelstora företag, mySAP All-in-One och SAP Business One.

Resultat från de olika regionerna där SAP är verksamt, jämfört med samma period förra året:

  • I EMEA minskade intäkterna med 4 procent vid fast växelkurs.
  • Intäkterna från Asien och Stillahavsområdet ökade med 20 procent vid fast växelkurs.
  • Intäkterna från Nord och Sydamerika ökade med 1 procent vid fast växelkurs.

Vill du läsa resultatrapporten i sin helhet?