Klippans Yllefabrik satsar på export med SAPs affärssystem

StockholmCelest AB har sålt och implementerat affärssystemet SAP® Business One på familjeföretaget Klippans Yllefabrik. Klippans Yllefabrik planerar för ytterligare en implementation av SAP® Business One i sin fabrik i Riga med ca 200 anställda inom en snar framtid.

Klippans Yllefabrik i Skåne som är ett rent marknads- och försäljningsbolag kommer i första hand att utnyttja SAPs huvudfunktioner inom order, lager, fakturering, redovisning och inköp.

– Vi valde SAP® Business One främst av fyra skäl. För det första att man erbjuder en rysk språkversion som underlättar vår expansion i Ryssland som den enskilt största exportmarknaden och samtidigt gör det möjligt för vår fabrik i Riga att använda samma affärssystem som oss. För det andra sökte vi ett system som utan kostsamma anpassningar stödjer hantering och uppföljning av royalty till de fyra designers som är knutna till företaget. För det tredje att SAP är en finansiellt stabil leverantör som kan förväntas utveckla sina affärssystem under många år framöver. Sist men inte minst framstod SAP® Business One vid en jämförelse med konkurrerande lösningar ge mest värde för pengarna, säger Gösta Magnusson, VD och delägare i femte generationen av Klippans Yllefabrik.

– Klippans Yllefabrik är med försäljningskontor i Sverige, produktionsanläggning i Baltikum, råvaruinköp från Nya Zeeland samt behovet av utbetalning och uppföljning av royalty till sina chefsdesigners, ett bra exempel på vilka behov SAP® Business One kan lösa utan kostsamma anpassningar, säger Tobias Andersson, försäljningsansvarig för SAP® Business One på SAP Svenska AB. SAP® Business One är en utmärkt plattform både för nystartade företag och inarbetade verksamheter, som Klippans Yllefabrik, där man vill ta steget från en flora av olika system till ett integrerat affärssystem, fortsätter Tobias Andersson.

– Klippans Yllefabrik är exempel på ett företag där en stor förändringsbenägenhet och kompetens hos de anställda var en kraftigt bidragande orsak till att vi som partner kunde genomföra såväl förstudie som implementation och utbildning inom loppet av en arbetsvecka.
På kundens inrådan har vi från start låtit dem steg för steg, med en endagars användarutbildning i botten och med vår support, lära sig administrera sitt system själva, säger Jan Franzén, kundansvarig på Celest AB.

Klippans Yllefabrik


Klippans Yllefabrik är ett familjeföretag som i fem generationer, som sedan början av 1880-talet sysslat med ylletillverkning. Idag består produktionen huvudsakligen av hemtextilier såsom plädar och filtar. Företaget satsar på svensk design av sin kollektion med hjälp av fyra till företaget knutna designers varav Karin Mannerstål, som medverkat i ”Äntligen hemma” på TV 4 är en. Den svenska verksamheten omsätter idag ca 30 miljoner kronor varav ca en tredjedel av produktionen går på export till främst Tyskland, Storbritannien och Japan.

Celest AB


Celest bildades 1991 och har sedan starten arbetat som distributör åt amerikanska programvaruhus. I november 2003 blev Celest återförsäljare av SAP Business One och verksamheten koncentrerades till detta system. Celests konsulter driver också Management Consulting, som stödjer arbetet med SAP Business One. Celest har sitt kontor i Helsingborg.