Med sikte på fackhandeln

RBS kassa- och backofficesystem kopplas samman med SAPs affärssystem.

StockholmRBS inleder ett samarbete med SAP. Tillsammans ska de erbjuda kompletta IT-lösningar för handeln. RBS kassa- och backoffice-system blir tillsammans med SAPs affärssystem för mindre företag en väg för fackhandeln att kunna skaffa sig moderna och helintegrerade IT-lösningar.

SAP Svenska AB och RBS AB erbjuder SAP Business One och RBS StorePOS, ett väletablerat affärssystem integrerat med ett väletablerat kassasystem. Båda systemen har utvecklats utifrån affärssystemvärldens och den svenska detaljhandelns krav.

Tillsammans ger de båda systemen butiksinnehavaren kontroll och överblick över verksamhetens affärskritiska delar: pågående affärer (servicegrad och avtal), försäljning (dagens och tidigare), lager (akuta och långsiktiga inköpsbehov med hjälp av prognoser och behovsscenarier) och inköp (beställda varor,leveranstid, lagerstatus), inventarier och anläggningar, kassaflöde och likviditet, betalda fakturor och/eller förfallna fakturor.

Därutöver erbjuder lösningarna butiker ett aktivt IT-stöd i framtagandet av kundanpassade rabatter, kampanjer och presentkort för såväl kunder i butik som beställare. Butiksföretagen är ofta mindre än de stora kedjorna inom dagligvaruhandeln. De mindre företagen har sällan egna IT-specialister. De behöver lösningar som från början är kompletta och standardiserade och som kommer från leverantörer som kan ge support och vidareutveckling många år efter huvudleveransen.

– Vi har redan fått ett par kunder på den integrerade lösningen berättar Thomas Nordqvist som är vd för RBS. De har blivit positivt överraskade över helheten och förmågan att överblicka hela varuflödet i butikerna.

– SAP Business One är utvecklat för småföretag. Att kombinera det med RBS lösningar ger ett komplett paket för fackhandeln. För att verkligen visa att lösningen passar även mycket små företag har vi satt licensavgiften till 15 900 kronor per användare, säger Tobias Andersson, säljansvarig för SAP Business One.

En viktig detalj i RBS och SAPs kombination är att de är förberedda för nya betal- och kreditkort med chip istället för magnetremsa. Krav på nya, säkrare kortläsare kommer troligen att införas år 2007. Men den som idag skaffar RBS-SAPs system är automatiskt med på resan mot den nya kortstandarden EMV (Eurocard, Mastercard, Visa).

Om RBS


Retail Business System AB (RBS) med huvudkontor i Norrtälje har sedan 1983 utvecklat och marknadsfört butiksdatalösningar för den svenska detaljhandeln. RBS utvecklar kassaapplikationer, lokala backoffice-lösningar och centrala lösningar för styrning av kedjeföretag inom detaljhandel. Utbudet av applikationer kompletteras med tjänster av utrullningar och installationer, utbildningar, eftermarknadstjänster (Support, Jour, Service, Driftstöd och Förvaltning) samt konsulttjänster avseende ekonomistyrning och CRM för detaljhandelsföretag. RBS är även svensk distributör av NCRs detaljhandelsprodukter och har dag cirka 90 medarbetare med kontor i Norrtälje och Västerås. Mer än 2 500 butiker i hela Sverige står på kundlistan