I morgon tävlar 5000 barn i 26 skandinaviska städer om att bygga den vinnande Legoroboten.

PRESSINBJUDAN – LÖRDAG 12 NOVEMBER – HÖKARÄNGSSKOLAN – FARSTA Kl. 10:30-15:00

StockholmI Sverige medverkar lag från fem städer. Vinnande lag kommer att fortsätta till ett finalevenemang i Trondheim den 3 december. Evenemanget ingår i ett världsomspännande projekt som arrangeras av First Lego League som är en fristående stiftelse.

Under dagen presenterar lagen sina uppfinningar och idéer för att förbättra vår miljö i havet kring temat Ocean Odyssey. Här finns även robotar på besök från Tekniska museet.

I Sverige sker tävlingarna parallellt i Borlänge, Eskilstuna, Luleå, Skövde och Stockholm. Från Stockholm har 16 lag antagit utmaningen. Lagen består av barn mellan 10-16 år från skolor i Farsta, Vantör, Spånga/Tensta och Lidingö som under en period på åtta veckor arbetar med att bygga, designa och programmera en robot.

SAP är den enda näringslivsrepresentanten i Stockholm som valt att delta med en egen laguppsättning och ett globalt sponsorskap av evenemanget.

Bakom arrangemanget kring Legorobottävlingen i Stockholm står Tekniska museet i samarbete med Farsta Stadsdelsförvaltning. Bidragen bedöms av en panel av fyra domare från Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm samt Tekniska museet.

– Det är viktigt att stimulera intresset för teknik och naturvetenskap redan i tidig ålder. Unga människor måste på ett lustfyllt men samtidigt meningsfullt sätt få möjlighet att arbeta med teknik sett i ett bredare perspektiv. Det är just detta som morgondagens tävlingar tar fasta på genom att kombinera en praktisk med en mer teoretisk del i tävlingen, säger Lars Paulsson, på Tekniska museet som för tredje året i rad står som medarrangör av tävlingen.

För mer information om lördagens evenemang går det bra att kontakta:


Stadsdelsförvaltningen i Farsta: projektledare Liselott Botmar, 08-508 181 46.


Tekniska museet, Lars Paulsson, projektledare, 08-450 56 81.


SAP Svenska AB, coach SAPs lag: Lars Sönnerberg,070-203 55 58.

För mer information se även FIRST LEGO League, Scandinavia
och den internationella hemsidan:FIRST LEAGO League, International

SAP Corporate Citizen Program


SAP bidrar i årets tävling som enda företag i Stockholm med ett eget lag bestående av 8 skolungdomar från Hässelby, Lidingö och Bålsta. Detta är första gången som SAP-koncernen valt att kombinera ett sponsorskap med en aktiv medverkan i ett program med syftet att främja den tekniska utvecklingen bland ungdomar över hela världen. Totalt har 170 SAP-anställda under åtta veckors tid agerat coach och mentor för 700 skolbarn i totalt 85 lag och 19 länder.

Om FIRST LEGO LEAGUE


År 2000 arrangerades tävlingen FIRST LEGO LEAGE för första gången i Skandinavien. Historien började dock som ett utvecklingssamarbete året innan mellan den amerikanska organisationen FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) och den danska leksakstillverkaren Lego Company. Därefter har tävlingen blivit en institution som drivits och arrangerats av stiftelsen FIRST Scandinavia med syftet att stimulera barns intresse för teknik och naturvetenskap.