Hästens förbereder stor internationell expansion

– väljer SAP Retail som nytt affärssystem

StockholmHästens ersätter sitt befintliga affärssystem för att kunna hantera den planerade globala expansionen. Efter en noggrann utvärdering valde Hästens att gå över till SAP Retail som kan hantera massiva transaktionsvolymer i realtid. Det betyder att Hästens kan växa utan att bromsas av begränsningar i infrastrukturen. Den nya lösningen ska installeras under 18 veckor och göra det möjligt för Hästens att rulla ut sitt nya koncept i juni 2008.

Hästens etablerades 1852 och har haft en makalös framgång med en tillväxt på över 40 000 procent de senaste 20 åren och har idag en närvaro på 27 marknader. Varumärket Hästens har blivit ett av Sveriges och Nordens mest kända varumärken men fortfarande tillverkas varje säng för hand enligt kundens specifika önskemål och enbart i naturmaterial. Hästens säljer också accessoarer för sängar och sovrum som handgjorda kuddar, täcken och exklusiva sängkläder. Enbart de olika kombinationerna av sängkläder uppgår till 10 000-tals per säsong.

Hästens förbereder nu för en internationell satsning i stor skala, och insåg att deras affärssystem inte skulle kunna stöda butikskonceptet som kräver att alla butiker ska vara uppkopplade i realtid mot den centrala serverlösningen. SAP Retail finns redan i många stora butikskedjor runt om i världen och erbjuder den funktionalitet som Hästens behöver.

“Lösningen som SAP och deras partner Implema föreslog kommer att göra det möjligt för oss att implementera vårt koncept över hela världen. I varje Hästens-butik kommer kunderna kunna konfigurera sängarna exakt enligt sina önskemål när det gäller längd, bredd och material i totalt över 100 000 kombinationer. Detta görs med en direkt uppkoppling mot fabriken vilket innebär att butikspersonalen kan registrera beställningen och även ge kunden ett leveransdatum då deras specialbeställda säng kommer att kunna levereras”, säger Perry Forsberg, COO på Hästens.

Hästens har vuxit med lönsamhet sedan starten. Sängarna tillverkas med kunskap som Hästens sadelmakare utvecklade redan under 1800-talet och som sedan finslipats från generation till generation till dagens sängar. Hästens använder enbart naturmaterial som bomull, lin och tagel, och man tillverkar fortfarande sängarna för hand i Köping.

“2007 har varit ett mycket framgångsrikt år för SAP och våra partners, och vi har utökat vår kundlista med flera kända varumärken inom detaljhandeln. Hästens är ett av de mest välkända varumärkena i hela Norden och är dessutom ett av de mest framgångsrika och välskötta företagen i Sverige. Deras krav är också extremt höga”, säger Johan Krantz, Territory Sales Executive på SAP i Sverige.

Förutom att göra expansionen möjlig innebär valet av SAP Retail också att Hästens kommer att reducera komplexiteten i sin IT-miljö och därmed öka produktiviteten samtidigt som driftskostnaderna sjunker.

“Efter en noggrann utvärdering tror jag och Hästens ledning att SAP är den enda heltäckande lösningen som kan hjälpa Hästens realisera visionen om den framtida expansionen och leverera möjligheter och förbättringar från dag ett. SAP och Hästens kommer att bli bra partners eftersom vi delar en gemensam vision om att vara världsledande inom våra respektive verksamheter”, säger Dominic Luzi, CEO på konsultbolaget Management Alchemy som hjälper Hästens med den globala expansionen.

För mer information, kontakta:

Johan Krantz
Telefon: +46 73 358 75 92
E-post: johan.krantz@sap.com

  Perry Forsberg
Telefon: +46 70 674 89 30
E-post: perry.forsberg@hastens.se