Dansk IT-jätte etablerar sig i Sverige

SverigeEn av Danmarks största IT-företag, KMD A/S, har öppnat ett dotterbolag i Sverige. KMD A/S är bland annat ägt av Investors riskkapitalföretag EQT. Det svenska KMD kommer att tillhandahålla lösningar ”på kran” för offentlig sektor, vilket innebär att kunderna kommer att slippa köpa dyra licenser och istället betala efter hur mycket de använder tjänsten. Bolaget får rutinerade Maria Bohlin och Kicki Idegran i ledningen.

KMD A/S har i över 30 år varit den ledande leverantören av IT och konsulttjänster till de danska kommunerna. Nu har företaget beslutat att bredda sin verksamhet och erbjuda sin kunskap om offentlig sektor och dess IT-lösningar till den svenska marknaden.

– Vi är i grunden inte så olika i Skandinavien och jag ser därför goda möjligheter att få ut KMD´s kunskap och lösningar till den svenska offentliga sektorn, säger Lars Monrad-Gylling, VD för danska KMD och koncernchef.

Lösningar och tjänster inom det administrativa området

KMD A/S är ett av de större IT-företagen i Danmark med ett komplett utbud av tjänster och lösningar för den offentliga sektorn. I Sverige börjar vi dock i mindre skala genom att initialt fokusera på de administrativa stödprocesserna. I spetsen står VD Maria Bohlin och vice VD Kicki Idegran (ansluter inom kort). Båda har mer än 25 års erfarenhet av branschen och har haft ledande befattningar i företag som Logica, Acando, Visma och Capgemini.

– Vi börjar med lösningar inom områdena ekonomi, inköp, budget och beslutsstöd men senare kommer vi även att erbjuda den svenska marknaden resten av koncernens utbud. Att fokusera på ASP och SaaS för att kunna erbjuda lösningar ”på kran” där kunden inte behöver investera i dyra licenser utan istället betala för vad de faktiskt använder känns viktigt, förklarar Maria Bohlin.

– KMD har lösningar som vi ser ett stort behov av i Sverige. De har lång erfarenhet av att arbeta med ASP-lösningar och SaaS-tjänster till offentlig sektor. Dessa måste vi naturligtvis i samarbete med våra danska kollegor anpassa till den offentliga sektorn i Sverige och det är därför som vi inte startar med att erbjuda allt som finns inom koncernen på en gång, säger Maria Bohlin.

Om KMD A / S
KMD är bland de största IT-bolagen i Danmark och har i mer än 35 år arbetat med utveckling, drift och underhåll av Danmarks största kommunala IT-system. KMD utvecklar och levererar idag IT-lösningar och servicelösningar till kommuner, myndigheter och företag i Danmark. KMD har en strategisk allians med det tyska SAP och indiska Satyam. KMD har en årlig omsättning på mer än tre miljarder danska kronor och har mer än 3000 anställda. KMD ägs av det Investorägda riskkapitalbolaget EQT och danska pensionsfonden ATP.

Kontaktpersoner för ytterligare information

Sverige
VD Maria Bohlin, telefon 0768 638501

Koncernen
Presschef Christoffer Hellmann
telefon: (+45) 44 60 18 09
mobil (+45) 25 29 17 84
e-mail che@kmd.dk