SAPs nya Norden-vd har stora planer för regionen

StockholmJan Thorell tillträder idag som ny vd för SAP i Norden. Thorells mål för SAP är att växa i regionen, både gällande omsättning och antal kunder. Under Thorells ledning ska SAP fokusera på att utveckla marknaden för små och medelstora bolag samt visa att SAP är mer än endast ERP (Enterprise Resource Planning).

Idag är första dagen för Jan Thorell som vd för SAP i Norden. Thorell (54) kommer senast från rollen som Nordic VP Middleware på Oracle och har lång erfarenhet från den nordiska IT-branschen. Den första utmaningen för Jan är att säkerställa ett starkt resultat för SAP i Norden 2010.

“SAP är en väl fungerande verksamhet. Vi har en extremt stark produktportfölj, några av de bästa IT- och affärsexperterna i regionen och en bra pipeline. Jag ser ljust på SAPs framtid och jag är säker på att vi efter årsskiftet kommer att se tillbaka på 2010 med stolthet”, säger Jan Thorell, ny vd för SAP i Norden.

Jan Thorells vision för SAP i Norden är att kapitalisera på företagets starka produktportfölj samt vinna nya marknader och utveckla befintliga. Thorell menar att SAP ska visa nordiska företag att de är en helhetsleverantör och mer än en leverantör av ERP-lösningar. SAP ska även fokusera extra mycket på små och medelstora bolag.

“SAP måste växa i Norden. Med vårt utbud av produkter och vår expertis borde vi ha en större marknadsandel inom alla IT-segment i Norden, vilket också kommer att vara mitt fokus under 2010 och framåt. Det innebär med andra ord ett större antal kunder, mer försäljning och större marknadsandel i segment utöver ERP. SAP ska bli en ”one-stop-shop” för alla nordiska företag, oavsett storlek och bransch. Det är min vision och den väg som SAP kommer att ta”, säger Jan Thorell.

Som nykomling i organisationen kommer Jan Thorell satsa på att samla in kunskap om SAP från alla viktiga intressenter. Detta innebär att Jan Thorell kommer att spendera sin första månad som vd för SAP i Norden på resande fot för att möta anställda, kunder och partners. Utöver en plan för sin första månad, har Jan Thorell även börjat skissa på en plan för att växa SAP i regionen.

”Jag tar mig an mitt nya jobb med ödmjukhet. Jag vill lära mig vad som fungerar och vad som behöver förbättras direkt från våra nyckelintressenter innan jag fastställer min strategi för SAP i Norden. Jag har kommit till SAP för att jag ser en ouppfylld potential, och jag vet att vi kan nå den potentialen med rätt strategi samt med stöd från alla våra fantastiska medarbetare i regionen. Tillsammans kan vi göra en verklig skillnad för våra kunder och hjälpa dem att förbättra deras verksamheter”, säger Thorell.

Jeroen van der Lingen, som fram tills idag har agerat som interim vd för SAP i Norden, kommer under en period att stanna kvar i organisationen för att stödja Jan Thorell.

”Jag kan med glädje meddela att Jeroen van der Lingen kommer att arbeta nära mig från och med idag för att säkerställa en smidig övergång. Jag ser fram emot att arbeta med Jeroen som genom sin roll som interim vd redan har hjälp SAP i Norden enormt mycket”, säger Thorell.

Jan Thorell kommer att vara baserad på SAPs Stockholmskontor i Alvik.

Om Jan Thorell:

Född: 1956

Civilstånd: Gift och har tre barn

Adress: Älvsjö (nära Stockholm)

Karriär:

1 september 2010: vd, SAP Norden
2008 – 2010: VP Nordic MW (Middleware), Oracle
2001 – 2008: Regional VP North EMEA, BEA Systems
1997 – 2001: Regional Director, Eastman Software, Eastman Kodak Company
1987-1997: Country Manager, Wang Svenska AB

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Cathrine Thaning

Kommunikationschef, SAP Norden

+47 4168 1740

cathrine.thaning@sap.com