​SAP sätter ny standard för förenklade affärssystem

SAP lanserar i dag SAP Business Suite 4 SAP HANA (S/4HANA) som sätter en helt ny standard för företagsanpassade program och affärssystem. S/4HANA är byggt för att ta bort dagens begränsningar för IT-chefer och företagsledningar och samtidigt förenkla alla delar i ett företagssystem som installation, datamodeller, användargränssnitt, affärsinsikter och affärsprocesser.

– Över 33 000 kunder använder SAP ERP och R3. Det här är en otrolig möjlighet för SAP och våra partner att hjälpa kunderna med den nya plattformen. Tillsammans kan vi göra det enklare för våra kunder som varje dag använder ett SAP-system, säger Jan Thorell, vd SAP Norden och Baltikum.

SAP S/4HANA är förberett för sakernas internet och samarbete i realtid med olika affärsnätverk. Kunderna kan välja en stegvis övergång till S/4HANA i molnet eller som en egen installation – oavsett vilken verksamhet, bransch eller region de befinner sig i.

Historisk dag – och slutet för IT-stacken…

– I dag ger vi en helt ny bild av hur företagens affärssystem ska se ut. SAP S/4HANA handlar om att samla programvara och människor för att bygga företag som bedriver sin verksamhet i realtid, nätverksuppkopplat och enkelt. När Hasso Plattner uppfann SAP HANA visste vi att SAP Business Suite skulle fortsätta att anpassas till den digitala åldern. Och i dag när företag över hela världen behöver gå in på nya marknader och ha en relation med sina kunder i alla möjliga kanaler finns den innovativa plattform som de behöver för att kunna växa, säger Bill McDermott, CEO på SAP.

– Det här är en historisk dag och vi tror att det är början på slutet för 1900-talets IT-stack och all den komplexitet som följde med den, fortsätter Bill McDermott.

S/4HANA är helt byggt på den minnesbaserade plattformen SAP HANA och har utvecklats med det senaste inom modernt användargränssnitt med SAP Fiori. Lösningen är öppen vilket betyder att nya funktioner och tjänster kan användas snabbt och enkelt. SAP S/4HANA är också lätt att anpassa och minskar företagens digitala fotspår.

Kunderna kan använda S/4HANA för att skapa affärsvärde, förändra affärsmodeller och öka intäkterna:

  1. Företagen kan förenkla sina egna processer och göra ändringar efter hand när behoven förändras – inga batchkörningar behövs längre.
  2. Affärsanvändare kan nu fatta beslut med all information tillgänglig i realtid. Planering, genomförande, prognostisering och simulering – allt kan göras snabbt av användaren själv.
  3. Företagen kan nu enkelt koppla upp användare, enheter och affärsnätverk för att skapa värde för sina kunder. Det innebär att sakernas internet och big data blir tillgängligt för alla företag.

Kunder som i dag använder SAP Business Suite powered by SAP HANA kommer att kunna gå över till SAP S/4HANA utan avbrott och med ett minimum av ansträngning eftersom de redan är på rätt plattform. Kunder som använder SAP Business Suite får också en smidig övergång och kan själva välja den modell som bäst passar deras behov.

SAP Business Suite 4 SAP HANA levereras som egen installation, molnlösning eller olika hybridversioner för att ge största möjliga valfrihet för kunderna.

Ur ett IT-perspektiv ger S/4HANA unika möjligheter att få en betydligt enklare IT-miljö:

  1. Företagen kan drastiskt minska sina digitala fotspår och arbeta med större datauppsättningar i ett system för att minska hårdvara, driftskostnader och tidsåtgång. De kommer inte längre att mötas av skillnader mellan olika system – utan av en realtidsuppdaterad datakälla i ett system.
  2. Med en öppen plattform blir det enklare att ta fram nya avancerande applikationer, t.ex. med text och geospatial data, och samtidigt skydda tidigare investeringar.
  3. Affärsanvändare kan dra nytta av ett enkelt och rollbaserat användargränssnitt vilket minskar behovet av utbildning och ökar produktiviteten.
  4. Företagen kan välja mellan en egen installation, molnlösning och olika hybridversioner.

Simple Finance var den första lanserade lösningen och den är en viktig del av SAP S/4HANA. Finanschefer uppskattar möjligheten att genomföra realtidsanalyser, söka efter information på alla nivåer och snabbt fastställa nya affärsregler.

SAP har ett etablerat ekosystem med partner som är beredda att sälja och erbjuda tjänster kring SAP S/4HANA. Partnerföretagen och SAP kommer att erbjuda en enkel väg för kunderna att gå över till SAP S/4HANA med färdiga paket för migration och installation. Här finns information från några av SAP:s partner, inklusive Accenture, Capgemini, Deloitte Consulting LLP, Ernst & Young LLP och PwC: “Partner Quote Sheet: SAP Unveils the Next Generation of Enterprise Software with a New Business Suite, SAP S/4HANA.