​Så rekryterar du rätt bland 3 000 globala kanaler

Den molnbaserade lösningen SAP SuccessFactors Recruiting Posting gör det lättare för företag att hitta rätt medarbetare oavsett var i världen de finns – och vilken annonseringskanal eller nätverk som gäller just där. Verktyget ger tillgång till 3 000 kanaler i över 80 länder, bland annat digitala jobbsajter, högskolor, universitet och sociala nätverk och gör det enklare för företag i alla storlekar att snabbt identifiera nya talanger som kan bidra till innovationer och tillväxt.

– Det är ganska enkelt att rekrytera lokalt, man känner ofta den lokala marknaden och vet vad som är rätt kanal för de talanger man vill hitta. Det är svårare att rekrytera globalt. LinkedIn är stort i Sverige, medan XING är större i Tyskland och helt andra aktörer är relevanta i Ryssland eller Kina. Nu har vi en lösning som hjälper till att optimera effektiviteten i rekrytering för globala företag. Vi hjälper också våra kunder att följa lokala regelverk. Vissa vakanser måste annonseras på ett speciellt sätt, exempelvis till Arbetsförmedlingen i Sverige, säger Mikael Schwarzman, nordisk molnchef på SAP.

Detaljerad källanalys gör att rekryterare får mer tid att träffa intressanta kandidater och inte behöver lägga lika mycket möda på själva urvalsprocessen.

Platsannonserna kan läggas ut på ett stort antal språk och på många ställen vilket ger god spridning. För att optimera budget och kandidatflöde kan analyser göras i realtid samtidigt som man hanterar inlägg, utvärderar och jämför effektiviteten i olika kanaler – allt i ett enda gränssnitt som är enkelt att använda. Det betyder att rätt person snabbt kan rekryteras till rätt jobb.

Här kan du läsa hela pressmeddelandet på engelska.