​SAP Hybris multikanallösning för kampanjer lyfts fram av Gartner

SAP har med sin Hybris-lösning placerats som marknadsledande i 2017 års Magic Quadrant Report for Multichannel Campaign Management. Det är Gartner som varje år rankar företag i branschen och i år utvärderades 22 leverantörer av flerkanaliga kampanjhanteringslösningar i rapporten efter sin förmåga att erbjuda en fullständig vision och genomföra den.

Enligt Gartner har de företag som utsetts till ledare ”konsekvent levererat betydligt bättre övergripande kampanjhanteringsprestanda för grundläggande och avancerade kampanjer och för integration med digital marknadsföring. De har hög marknadssynlighet, hög marknadspenetration, starkt marknadsmoment och en strategisk vision för att öka kampanjhanteringsverksamheten.”

– Det är viktigt att dagens marknadsförare kan hantera komplexa kampanjer som omfattar flera kundsegment och ett varierande antal kanaler. Vi ser Gartners placering som ett bevis på att vår produkt lyckas möta behoven hos dagens marknadsförare, säger Brian Walker, chief strategy officer, SAP Hybris.

– Med våra verktyg kan en marknadsförare ta fram högpresterande lösningar som samspelar med våra front office-applikationer. Alla lösningar täcks in av våra tre Hybris-portföljer – SAP Hybris Commerce Cloud, SAP Hybris Sales Cloud och SAP Hybris Service Cloud, fortsätter han.

MCCM-marknaden består av leverantörer som förmedlar kundernas engagemang och marknadsföringsinnehåll till individer och segment i flera kanaler, t.ex. webbplatser, e-post, mobil, social, automatiserad reklam, callcenter och direktbrev.

Klicka här för att läsa det fullständiga pressmeddelandet på engelska.