Möt din digitala tvilling

Inom industrin har digitaliseringen lett till helt nya idéer där fysiska maskiner kan underhållas på distans med hjälp av virtuella kopior – digitala tvillingar. Det här är bara början. Inom hälsovården lär idéerna föra oss ännu längre. På jobbet kommer kanske våra egna digitala tvillingar hoppa in i möten som vi inte själva kan eller vill sitta i?

De digitala tvillingarna i industrin är ett koncept som tar digitaliseringen till en helt ny nivå. En maskin med IoT-sensorer eller en process får en digital representation som gör det möjligt att i realtid se hur den fungerar just nu – inte hur den såg ut när den installerades.

Jag önskar ofta att det fanns mer information om mig, t.ex. när jag bokar möten eller träffar banken. Intelligenta appar eller botar som utbyter information och gör saker som jag annars skulle behöva göra.

Är forskning och vårdsektorn nästa steg för de digitala tvillingarna? Där finns all vår vårdhistorik och smarta sensorer lägger kontinuerligt till ny data, både på vårdinrättningarna och med hjälp av smarta klockor och andra hjälpmedel.

Då kan läkarna få tillgång till individuell information om enskilda individer. Dessutom kan man lägga samman anonym data från större populationer i olika länder och få tillgång till ett ännu större beslutsunderlag. Det här sker redan, bland annat genom CancerLinq i USA som erbjuder läkarna en möjlighet att analysera en omfattande databank för att se vilka behandlingar som fungerat bäst.

För oss på SAP är det spännande tider på många sätt. Digitaliseringen bygger på att verkligen kunna hantera stora datamängder i realtid och ska det fungera inom till exempel hälsovården måste man kunna lita på att den egna datan verkligen är anonym.

Här fungerar SAP som ett kitt mellan mätsensorerna och vi har verktygen för att göra prediktiva och framåtblickande analyser. Det räcker inte med att bara samla in data utan man måste göra den tillgänglig i form av smart data.

Tar vi det hela ännu längre så kan digitala tvillingar förändra andra delar av vår vardag. Behöver vi sitta lika ofta i långa möten och ägna tid åt att hitta en tid för nästa möte för att det inte gick att fatta ett beslut? Hur många möten och informerade beslut skulle våra digitala tvillingar kunna ta hand om virtuellt utan att vi ens är med?

Det finns så klart många utmaningar på vägen dit – men jag ser fram emot att möta min digitala Chris.

Chris Berry, Sverigechef för SAP