​Maskininlärning ger bättre kundkontakt i butik och på nätet

SAP lanserar nu ny teknik med ansiktsigenkänning, maskininlärning och sakernas internet för att underlätta marknadskampanjer och ge kunderna bättre köpupplevelser. Nyheterna är en del av lösningen SAP Hybris Marketing Cloud och presenterades under den pågående konferensen SAP Hybris Live i Barcelona.

Den molnbaserade lösningen SAP Hybris Marketing Cloud består av en rad olika funktioner som gör att företag kan nå ut med välriktade budskap till sina kunder och samtidigt skydda deras data och integritet. Tillsammans med nya verktyg ger lösningen en ännu bättre överblick av verksamhetens marknadskampanjer och budgetar.

  • Digital boardroom för marknadschefer: Den nya digitala anslagstavlan för marknadschefer bygger på SAP Digital Boardroomoch ger en tydlig översikt över pågående kampanjer och möjlighet att snabbt upptäcka eventuella problem och nya marknadsmöjligheter.
  • Maskininlärning och ansiktsigenkänning: SAP Leonardo har nu stöd för ansiktsigenkänning vilket ger helt nya möjligheter att engagera kunder i butik. Programvaran kan då koppla samman olika erbjudanden med t.ex. kundernas ålder och visa anpassade budskap på stora bildskärmar.
  • Inbäddade kundattribut: SAP Hybris Customer Attribution (tidigare Abakus) ger marknadsförare möjlighet att i detalj mäta olika marknadskampanjer och aktiviteter som leder fram till ett köp.
  • Sakernas internet (IoT) för att driva kampanjer: Marknadsförare kan nu använda uppkopplade enheter för att skapa skräddarsydda erbjudanden, t.ex. skicka ett anpassat meddelande när en kund når ett visst mål på sin aktivitetsmätare.
  • Stöd för General Data Protection Regulation (GDPR): Fullt stöd för det nya globala regelverket för dataskydd och integritet som träder i kraft maj 2018.
  • WeChat-integration: Genom att stödja den kinesiska appen WeChat kan SAP Hybris användas ännu bredare mot 889 miljoner användare i Kina.

Klicka här för att läsa det fullständiga pressmeddelandet på engelska.