SAP lanserar ny teknik som ska hjälpa tyska fotbollslandslaget under VM i Ryssland

I dag presenterar SAP ny innovativ teknik i sin lösning SAP Sports One som ska hjälpa det tyska fotbollslandslaget under VM i Ryssland. SAP och det tyska fotbollsförbundet (DFB) har tillsammans utvecklat en samlingsplats för realtidsvideor (video cockpit) och en spelaröverblick (player dashboard) för att laget mer effektivt ska kunna analysera och dela viktig matchfakta – och i slutändan vinna sina matcher.

Video cockpit är en samlingsplats för bland annat stora mängder live-videor från lagets matcher och träningsinformation från en rad olika källor. Fotbollsförbundets analytiker och tränarteam kan nu snabbt identifiera mönster och tendenser för att ta fram strategier som bäst utnyttjar motståndarnas svagheter.

Tränarna och analytikerna kan använda spelaröverblicken (player dashboard) för att ge spelarna tillgång till individuellt anpassad information och videor som de enkelt kan använda i sina egna mobiler eller läsplattor.

Video cockpit och spelaröverblicken är de senaste funktionerna i SAP Sports One som används inom många olika idrotter. Det är en lösning som hjälper lag och organisationer att digitalisera och optimera sina egna prestationer genom att koordinera alla processer för administration, träning, laghantering, ledning, rekrytering och fysisk hälsa – allt på ett ställe.

Artificiell intelligens och maskininlärning allt viktigare

– Vi har otroligt många uppgifter om laget som vi behöver samla ihop och i realtid kunna dela med tränaren, spelarna och analytikerna. Artificiell intelligens och maskininlärning spelar en stor roll i dagens fotboll och är en viktig del av dataanalysen. Våra egna och SAP:s experter arbetar tillsammans inom dessa områden. Vi vill få konkurrensfördelar genom att använda den allra senaste tekniken och vi är glada över att arbeta med SAP som är den bästa partnern inom detta område, säger Oliver Biefhoff, tysk landslagschef. 

Det tyska fotbollsförbundet DFB var bland de första att inse vilken påverkan som data och realtidsinsikter kommer att ha på fotboll.

– De taktiska delarna av fotboll har blivit allt viktigare under de senaste åren. Det betyder att tränare, assisterande tränare och matchanalytiker använder fler resurser för att observera och analysera datakällor under en match. Det är ett logiskt steg att använda innovativ teknik, speciellt inom områden som dataanalys, artificiell intelligens och maskininlärning för att förenkla och påskynda vissa processer. Genom att använda de nya funktionerna i SAP Sports One-lösningen – video cockpit och spelaröversikt – kan matchanalytikerna förbereda tränare och spelare ännu mer effektivt. Dessutom får spelarna också anpassade informationspaket om kommande matcher, säger Christofer Clemens, ansvarig för rekrytering av nya spelare och matchanalys inom det tyska fotbollslandslaget.

Sedan 2013 har det tyska landslaget och SAP förändrat hur man använder data för att förbättra spelarens prestanda. Samarbetet har resulterat i innovativa lösningar som har omvandlat enorma mängder data till unika realtidsinsikter. Det har gett konkurrensfördelar under träning och match.

– Som de regerande världsmästarna ligger det tyska fotbollslaget i framkant av digital transformation inom fotboll och är bland de första som insett att data och realtidsinsikt kan ha en mycket stark inverkan på spelet. Sedan 2013 har det tyska fotbollslaget och SAP helt förändrat hur teamet samlar in och bearbetar data som kan förbättra spelarnas prestanda. De nya SAP Sports One-funktionerna, video cockpit och spelaröversikt, underlättar jobbet som tränare och dataanalytiker eftersom de direkt ger tillgång till den information som behövs för att vinna, säger Stefan Ries, styrelsemedlem i SAP SE och SAP:s globala HR-chef.

Framtidens fotboll med rätt tekniskt stöd

År 2014 utvecklade SAP lösningen SAP Match Insights som ger bättre insikter i hur laget presterar på plan samt mobilappen SAP Team One som hjälper spelarna och tränarna att kommunicera och dela information. År 2016 lanserade SAP internetapplikationen SAP Penalty Insights och mobilappen SAP Challenger Insights, två banbrytande datadrivna lösningar som ger bättre kunskaper om motståndarnas uppställningar och deras tendenser över tid. Genom att använda SAP-lösningarna och insikterna som en integrerad del av träning och förberedelse har det tyska fotbollslandslaget vunnit flera internationella mästerskap och höjt sin prestation på världsscenen.

SAP och det tyska fotbollslaget arbetar redan med nya lösningar för att utveckla nästa generations tyska landslagsspelare. Artificiell intelligens och maskininlärning har valts ut som de viktigaste prioriteringarna inom matchanalys. Inom kort kommer man till exempel kunna identifiera komplexa matchsekvenser och motståndarnas tendenser baserat på mönsterigenkänning och positionsdata. Som en officiell partner för DFB Academy fortsätter SAP att bidra med sitt tekniska kunnande genom att utveckla träningslösningar för spelare och tränare och hjälpa teamet med talangutveckling och rekrytering.

Länk till fler bilder och demo av video cockpit och player dashboard.