Smarta ledare engagerar sig i teknikbaserade nätverk och partnerskap – välkommen till Executive Digital Exchange

Av: Per Alm, landschef SAP Svenska AB

För att bryta ny mark för sina företag använder de flesta ledare en rad sofistikerade digitala lösningar, och de flesta företag är numera bekanta med nya tekniker som hjälper dem utveckla det smarta företaget. Positivt är att, enligt IDC, redan runt 60 procent av de nordiska företagen experimenterar men också ser affärsvärdet i att använda ny teknik, och vi på SAP i Sverige kan bara bekräfta att våra kunder, varav många är branschledande, är angelägna om att utforska hur intelligenta teknologier kan stödja affärsstrategier och påskynda digitaliseringen.

Vi erbjuder dig en unik möjlighet att dra nytta av vad några av dessa ledande organisationer gör och hur de utvecklas. Tillsammans med välkända nordiska företag har vi skapat ett utrymme för CxOs att vara en del av det bästa digitala affärsutbytet på marknaden: Executive Digital Exchange (EDX) som äger rum i Köpenhamn 3-4 april. EDX är ett forum där företagsledare och affärsområdeschefer kan lära sig av varandra, lyssna på tongivande experter, engagera sig i formella och informella nätverk och konkret utforska hur sk exponentiell teknik kan driva affärer och företag framåt. Så, hur vet jag som ledare om nätverksforum som EDX är värda min tid? Vi har lyssnat på våra kunder och åtskilliga experter, och utformat EDX att ge följande värde:

  • Pragmatisk hjälp för att direkt översätta strategiska prioriteringar till digital exekvering
  • Praktiskt utforskande av olika digitala tekniker och hur de samverkar
  • Lära sig av varandra – vilka möjligheter och insikter kan jag utvinna?
  • Och sist men inte minst: möjligheten att ingå nya partnerskap som hjälper dig att behärska de grundläggande affärsutmaningar som varje ledare och företag står inför idag.

Det häftigaste med exponentiella tekniker, som artificiell intelligens (AI), maskininlärning, blockkedja och sakernas internet mm – och varför de fortsätter stå överst på företagsledares strategiska agenda -, är löftet om hittills oöverträffad intelligens på vilken nivå inom företaget som helst: för att förbättra och utveckla människors arbete, för att ställa om till verkligt kund- och erfarenhetsdrivna affärsmodeller och för att bidra till att lösa större utmaningar som vi alla delar, tex ökad hållbarhet och ett bättre fungerande samhälle. Elena Toufani från Singularity University, en av våra föreläsare på EDX, tar det ännu längre i hennes utkommande bok “Exonomics”: hon undersöker effekterna av exponentiellt växande teknik på ekonomi, politik och affärsmodeller.

 

 

3 grundläggande affärsutmaningar idag

EDX kommer att fokusera på tre grundläggande affärsutmaningar, så som de ter sig för de allra flesta företag idag:

  • Framtidens arbete: Företag förändras i allt högre takt. Samtidigt vill folk lära sig och engagera sig i ett syfte som är större än att bara tjäna pengar för företaget. Att främja en företagskultur där varje person är aktiv del av kontinuerlig innovation är inte lätt. Ledande företag, som Carlsberg, sätter kurs genom att digitalisera hela medarbetarupplevelsen, eftersom det gör det möjligt för både medarbetarna och företaget att vässa sina färdigheter inför framtiden, nyskapa bortom organisatoriska gränser och bilda ändamålsenliga nätverk och partnerskap – allt på en och samma gång.
  • Framtidens kundupplevelse: den sk ”experience economy” går in i sitt nästa skede, vilket innebär att det är existentiellt att företag erbjuder sina kunder positiva upplevelser, inte bara gällande produkterna utan på hela resan. Låter det som en hård nöt att knäcka? Det är det. Eftersom det här inte handlar om digitalisering av försäljningsprocessen eller implementering av nåt CRM-system. Istället är den nya uppgiften att designa hela värdekedjan kring dina kunder. Personligen ser jag fram emot att höra hur Electrolux, Spenderlog och Satair omgestaltar sin syn på kunderna och hur de skapar nya slags upplevelser.
  • Framtidens hållbara företagande: Mest IT-pengar spenderas fortfarande på att upprätthålla befintliga digitala lösningar. Men då missar man chansen att ställa om till att hantera data som en strategisk resurs. I en komplex värld är det nästan omöjligt att vidta effektiva förändringsåtgärder utan att ha insikter som härrör från en mängd olika områden och datakällor. Och det är ännu tuffare att få vettiga insikter om hur du som ledare kan utveckla en hållbar verksamhet – från social till miljömässig hållbarhet.

 

Nya nätverk och partnerskap baserar på utbyte av data

Ett löftesrikt förhållningssätt för att bli ”intelligentare” både som beslutsfattare och som företag kräver också ett nytt sätt att se på partnerskap och nätverkande: som enskild person kommer ingen kunna skapa ”det intelligenta företaget”. Istället kommer det som en effekt av att företag öppnar upp för digitala utbyten med andra verksamheter och organisationer. Det är en fantastisk tid av nya möjligheter vi lever i, men för att verkligen förändra som ledare bör vi ge kraften i datastyrda nätverk och partnerskap en chans. Accenture skriver i sin rapport Technology Vision 2018: “Företagen behöver teknikbaserade partnerskap för att växa, men deras egna system är inte utformade för att bära stora partnerskap. Morgondagens vinnare är de som idag söker och underlättar partnerskap i stor skala.” Salling Group är ett utmärkt exempel på hur man driver ett högre syfte – drastiskt minskat matavfall i livsmedelsbutiker – genom att använda smart teknik i samarbete med FødevareBanken och andra icke-vinstdrivande organisationer.

Här är min nya version av ett gammalt talessätt: om du vill gå både fort och långt inom det digitala näringslivet, gå alltid tillsammans.

Kontakta mig på per.alm@sap.com om du är intresserad av att vara en del av en unik grupp nordiska företags- och områdesledare på EDX och lär dig mer på https://events.sap.com/dk/edx/en/agendas.