Kompanija SAP pokrenula inicijativu korišćenja električnih vozila

Jun 25, 2014 od SAP News 0

BeogradSAP AG je objavio da će povećati udeo električnih vozila koja se koriste u kompaniji za 20%. Do 2020. godine kompanija planira da jedan od pet automobila bude na električni pogon. Inicijativa je zvanično pokrenuta u središtu SAP kompanije u Valdorfu, Nemačka.

Ovim povodom, Petar Rasper (Peter Rasper), izvršni zamenik direktora finansija i Danijel Šmid (Daniel Schmid), direktor za održivost u SAP-u, predali su ključeve deset električnih automobila korisnicima u kompaniji SAP, a 50 novih električnih automobila biće spremno da upotpuni voznu flotu do kraja ove godine. SAP je takođe obezbedio da 50 pumpnih stanica za električna vozila bude instalirano širom Valdorfa, što je deo globalne infrastrukture električnih pumpnih stanica koju kompanija razvija. SAP uporedno razvija menadžment rešenje koje će povezivati električne automobile i pumpne stanice kako bi ispunio zahteve za mobilnost zaposlenih uz dostupnost pumpnih stanica.

Vozila kompanije pokretaće obnovljivi izvori energije

U skladu sa važećom politikom kompanije SAP će pokretati svoje automobile sa stopostotno obnovljivom energijom. Ova mera deo je dugoročnog programa u cilju izbegavanja efekta staklene bašte i smanjenja nivoa zagađenja iz 2000. godine do 2020. Inicijativa podrazumeva da će SAP smanjiti emisiju ugljen-dioksida za oko 50% u odnosu na 2007. godinu.

„Naš snažni poslovni rast znači da broj zaposlenih koji ostvaruju pravo na službeno vozilo značajno raste svake godine. Želimo da osiguramo da energetska efikasnost pobedi, na mnogobrojnim poljima tako što nećemo jednostavno uvećati našu voznu flotu tradicionalnim automobilima, već ćemo ulagati u elekrična vozila i koncept bez zagađenja ugljen-dioksidom.”, rekao je Šmid.

SAP razvija Intelligent Management System za električna vozila

Da bi rešila zabrinutost vozača, kompanija SAP je sprovela istraživanje u saradnji sa Future Fleet research project, MVV Energie AG, Nemačkim istitutom za istraživanja okoline Unverziteta u Mejnu i Nemačkim institutom za socijano-ekološka istraživanja (ISOE). Na osnovu ispitivanja u kome je učestvovalo 500 zaposlenih iz SAP-a, ove organizacije istražile su na koji načim električna vozila mogu da postanu deo vozne flote kompanije.

„Naš cilj sada je da iskoristimo rezultate istraživanja i razvijemo efikasno rešenje za naše zaposlene i korisnike. Kao vodeći dobavljač poslovnog softvera, imamo iskustvo za kreiranje inteligentnog sistema upravljanja flotom vozila”, rekao je Rasper. „Korišćenjem našeg sistema upravljanja flotom vozila kao osnove, nadamo se da ćemo vozačima pružiti jednostavno integrisano rešenje koje će analizirati dužinu i trajanje planiranog putovanja, maksimalan domet automobila i dostupnost pumpnih stanica za električna vozila, kako bi vozači isplanirali svoju trasu pre nego što krenu na put.”

Sistem podsticaja za promenu vozila

Još jedan važan deo ovog programa je podsticaj koji treba da ohrabri SAP zaposlene da svoja tradicionalna vozila zamene električnim nudeći bateriju subvencija. Zajedno sa poreskim olakšicama koje zaposleni u Nemačkoj dobijaju kada naruče električno vozilo, ove olakšice u mnogome neutralizuju razliku između cene električnog i tradicionalnog vozila.

Za više informacija, posetite SAP News Center i Integrated Report 2013. Pratite SAP po ovom pitanju na Twitter-u @sapnews i @sustainableSAP.

O SAP-u
Kao tržišni lider na polju poslovnog softvera, SAP (NYSE: SAP) pomaže kompanijama svih veličina i oblasti poslovanja da rade na bolji način. Od administracije i upravnog odbora, preko skladišta i prodavnice, do stonih i mobilnih uređaja – SAP omogućava ljudima i organizacijama da efikasnije rade zajedno i da poslovni uvid koriste efektivnije kako bi ostali ispred konkurencije. SAP aplikacije i usluge omogućavaju da više od 258.000 korisnika (uključujući korisnike dobijene akvizicijom kompanije Sybase) radi profitabilno, stalno se prilagođava i raste održivo. Za više informacija posetite www.sap.com.