>

Maatwerkbedrijf Bewel kiest voor cloud

Eerste transitie van ECC naar SAP Private Cloud in België

Maatwerkbedrijf Bewel trekt resoluut de innovatiekaart en rolt een nieuw strategisch IT plan uit. Het bedrijf, met zo’n 2.200 medewerkers verdeeld over 9 vestigingen in Limburg, heeft zijn beleidslijnen voor de komende jaren uitgezet. Op IT vlak is dat met een duidelijke focus op cloud.

Cliquez ici pour la version en français.

Bedrijven maximaal ondersteunen met activiteiten op maat. Van verpakkings- tot montagewerken, van kledingstukken winkelklaar maken tot kwaliteitscontroles of het onderhoud van een groene bedrijfsomgeving of openbare ruimte. Het is slechts een greep uit de activiteiten van maatwerkbedrijf Bewel.

Onze klanten verwachten dat we vlot lopende, betrouwbare processen hebben én dat we competitief zijn,” gaat Marc Steegmans, IT Director bij Bewel van start. “Om dit te kunnen invullen, is het uiteraard essentieel dat wij zelf – als bedrijf – kunnen vertrouwen op goed draaiende bedrijfsprocessen. Ons nieuw strategisch IT plan vult dit perfect in.”

Cloud First

Eén van de belangrijkste, strategische krijtlijnen van Bewel is de keuze voor cloud oplossingen. Tal van redenen zoals kostenefficiëntie, het verder kunnen bouwen in de toekomst en het altijd en overal beschikbaar zijn op alle devices liggen aan de basis van deze keuze.

Bij het uitstippelen van de nieuwe beleidslijnen werd ook de bestaande SAP-omgeving geanalyseerd. “Vrij snel werd duidelijk dat onze servers aan vervanging toe waren en dat we ons de vraag moesten stellen hoe we ons SAP platform naar een volgende generatie konden liften,” vertelt Marc Steegmans. “Aansluitend bij ons cloud first denken, werd – tijdens een gesprek met onze SAP partner delaware – SAP S/4HANA met het Private Cloud aspect naar voren geschoven.”

De voordelen waren meteen doorslaggevend. SAP S/4HANA Private Cloud is een one-stop-shop oplossing waardoor het aantal IT partners teruggebracht wordt tot 2. De oplossing biedt cloud functionaliteiten en staat bovendien voor een aanzienlijke verlaging van de kosten verbonden aan de SAP omgeving (TCO). Een aspect dat voor een vzw zoals Bewel mooi meegenomen is.

Tweetraps aanpak

Bij het uitrollen van de nieuwe oplossing heeft Bewel bewust gekozen voor een tweetraps aanpak. Marc Steegmans: “We komen van een klassieke, on-premise ECC omgeving en we wilden eigenlijk de wijziging onder de motorkap scheiden van de impact op de business. Vandaag is onze SAP omgeving volledig naar de cloud gebracht en onze database is naar SAP S/4HANA gemigreerd, dus onder de motorkap is alles vervangen.”

Tijdens deze eerste fase is de verandering voor de gebruikers beperkt tot het strikt noodzakelijke. In een volgende fase, zullen gradueel nieuwe functionaliteiten ter beschikking gesteld worden. De 350 gebruikers worden stapsgewijs naar de volgende fase begeleid.

Bewel stelt mensen te werk met een afstand tot de arbeidsmarkt. Als één van de grootste werkgevers van Limburg investeert het maatwerkbedrijf ook in de toekomst van zijn medewerkers. Binnen de gekozen oplossing kan ook SAP SuccessFactors opgepikt worden. Dat zal in 2022 een belangrijke rol spelen op het vlak van competentiebeheer, training en ontwikkeling van de Bewel medewerkers.

Bijzondere dynamiek voor Limburgs project

De keuze voor delaware als implementatiepartner heeft veel met mensen te maken. Er bestaat een sterke, culturele match tussen Bewel en delaware.

Bewel heeft een duidelijke visie omtrent hun ERP-systeem: standaard functionaliteiten gebruiken en kostenefficiënt IT-beheer, waar wij ons vanuit delaware perfect in kunnen vinden. Het klikt tussen ons, we vormen een super team waarbij het belang van de klant key is,” zegt Patrick Carmans, Senior Manager bij delaware BeLux.

Bovendien konden we Bewel meenemen in het early adopter programma van SAP rondom de private cloud, uitgerold onder de naam RISE. Een mooie opportuniteit want we konden voor Bewel onmiddellijk een dubbelslag realiseren: een upgrade van het oude SAP ECC naar SAP S/4HANA en een volledige move naar de cloud richting Software-as-a-service.”

 Marc Steegmans: “Als lokaal maatwerkbedrijf met een sterke focus op Limburg, was ook de internationale samenwerking met team leden uit o.a. India, Dubai en Filipijnen voor ons zeer verrijkend. Het zorgde voor een bijzondere dynamiek in een project dat zich heel lokaal afspeelt.”

Vertrouwen in de toekomst

Bewel was één van de eerste bedrijven in België om vanuit een on-premise ECC omgeving de overgang te maken naar SAP S/4HANA Private Cloud.

We zijn bijzonder trots op dit project,” zegt Stijn De Beuckelaer, Managing Director SAP België & Luxemburg. ”Maatwerkbedrijven vervullen een belangrijke rol in onze maatschappij. Nog al te vaak wordt gedacht dat zij op gebied van bedrijfsvoering achterop lopen, maar niets is minder waar. Met dit cloudproject zit Bewel vooraan in het peloton.”

De transitie is vlekkeloos verlopen en het project werd binnen de gestelde scoop, timing en budget uitgevoerd. Ook de resultaten beantwoorden aan de verwachtingen. Niet alleen is de nieuwe omgeving veel performanter, ook op de TCO wordt aanzienlijk bespaard. De SAP running kosten werden namelijk met 25% verlaagd, een besparing die ook meteen de tweede fase mee zal financieren.

De transitie van een ERP-systeem waar de meeste medewerkers op de één of andere manier gebruik van maken, is niet te onderschatten. Omdat de eerste fase zo vlot verlopen is, is het vertrouwen zeer groot. Het is de perfecte bodem om de volgende fase aan te pakken,” besluit Marc Steegmans.