>

Hoe technologie Coldplay’s milieuvriendelijke tour de juiste toon geeft

Zelfs in moeilijke tijden blijven sommige dingen onveranderd. Voor velen is muziek een uitlaatklep en een manier om unieke momenten te delen. Tegelijkertijd is het terugdringen van de koolstofuitstoot een topprioriteit voor iedereen, wereldwijd. Om dit probleem aan te pakken, werkt Coldplay dit jaar samen met SAP om hun ‘Music Of The Spheres‘ wereldtournee zo koolstofneutraal mogelijk te maken.

Vous voulez lire cet article en français? Cliquez ici.

Als de datum van het langverwachte concert nadert, vraag je je waarschijnlijk af hoe er te geraken. Het antwoord op deze eenvoudige vraag kan een grote invloed hebben op hoe je avond verloopt, maar het kan een nog grotere invloed hebben op je koolstofvoetafdruk, en dus op onze planeet en haar bewoners.

Geloof het of niet, maar het reizen van en naar een concert levert een grote bijdrage aan de koolstofuitstoot en dat bij elke tour. Niet alle fans zijn zich hiervan bewust, maar door bewustmaking kunnen we miljoenen verantwoordelijker maken.

Coldplay, een van de beroemdste en meest geëngageerde bands uit de muziekwereld, heeft zichzelf een missie gesteld voor hun komende wereldtournee: deze zo milieuvriendelijk mogelijk maken. Om dit te bereiken, willen zij hun totale verbruik verminderen, maar ook meer gebruik maken van groene technologieën, met als doel de totale CO2-uitstoot te verminderen. Dit project is ook een manier om de fan-gemeenschap bewust te maken van een zaak die iedereen aangaat.

Coldplay wil een unieke concertervaring blijven bieden aan hun fans en hen de mogelijkheid bieden om zich samen te engageren. Om dit project tot leven te brengen, besloot de band samen te werken met SAP.

Met onze technologie en oplossingen stellen we organisaties wereldwijd in staat om duurzame veranderingen door te voeren“, zegt Christian Klein, CEO en lid van de Raad van Bestuur van SAP SE. “Coldplay en SAP delen een gemeenschappelijke en diepgaande toewijding aan duurzaamheid, en we zijn verheugd om onze krachten te bundelen om hun tour zo milieuvriendelijk mogelijk te maken.”

SAP heeft met Coldplay samengewerkt om de Coldplay Music Of The Spheres World Tour app te ontwikkelen en uit te brengen. De app combineert interactieve, meeslepende ervaringen met functies die fans kunnen helpen om milieuvriendelijkere beslissingen te nemen met betrekking tot hun verplaatsingen. Zodra gebruikers de app downloaden, begint hun reis en kunnen ze verschillende secties verkennen die hen unieke manieren bieden om deel uit te maken van het Coldplay universum tijdens de tournee.

In de ‘reis’ tab van de app, kunnen fans beginnen met duurzaamheid. Ze kunnen er hun manier van reizen visualiseren en beter begrijpen hoe dit bijdraagt aan hun carbon footprint. Door te kiezen uit zeven verschillende manieren van transport – auto, taxi, trein, openbaar vervoer, vliegtuig, fiets of te voet – kunnen fans echt hun impact zien.  Om meer duurzame reisopties te promoten, geeft de app bovendien – aan concertbezoekers die kiezen voor koolstofarme vervoersopties – beloningen in de vorm van kortingscodes voor Coldplay’s online merchandise shop.

Hier is wat er nog meer in de app zit:

  • De Tournee: hier kan je data en locaties checken, tickets vinden en zelfs je favoriete shows delen op je persoonlijke social media accounts.
  • De Planeet: hier laat je je onderdompelen in interactieve games rond de vermindering van de CO2-uitstoot, terwijl je meer te weten komt over Coldplay’s inspanningen en de tournee partners van de band.
  • Het Universum: Creëer je eigen content rond het Coldplay-thema met behulp van augmented reality. Maak video’s, neem foto’s en dans zelfs met aliens. Deel je creaties via social media. Terwijl je hier bent, heb je bovendien toegang tot exclusieve video’s, foto’s, live concert audio streams, en krijg je updates van de band.

Om deze ervaring van wereldklasse tot leven te brengen, heeft SAP twee oplossingen gebruikt: SAP Business Technology Platform en SAP Cloud for Sustainable Enterprises. Coldplay gebruikt ook SAP Analytics Cloud om – op basis van gegevens vastgelegd in de app – inzicht te krijgen in de koolstofvoetafdruk van hun fans tijdens het reizen naar hun concerten. Op die manier kan  de band bepalen hoe de berekende koolstofuitstoot te compenseren.

De afgelopen jaren hebben we nagedacht over hoe we duurzaamheid centraal kunnen stellen tijdens onze tournee en de app speelt een grote rol bij het tot leven brengen van die visie en inzet. We zijn echt trots op de samenwerking met onze partner SAP, die een impactvolle, boeiende app heeft gemaakt die onze fans helpt om duurzamere manieren te kiezen om naar onze shows te reizen,” aldus Coldplay.

De uitdagingen waarmee Coldplay geconfronteerd wordt, het beheren van de koolstofuitstoot van publiek dat naar shows reist, is niet uniek voor de muziekindustrie. Overal ter wereld worstelen bedrijven met het beheer van CO2-uitstoot die niet veroorzaaakt wordt door hun bedrijfsactiviteiten of niet onder hun directe controle vallen – ook wel bekend als Scope 3 emissies. SAP helpt bedrijven over de hele wereld om intelligente, duurzame ondernemingen te worden door digitale oplossingen en mogelijkheden aan te bieden om de duurzaamheidsprestaties – op alle niveaus van hun activiteiten – te beheren.

Duurzaamheid heeft harmonie nodig. Alleen samen, door inzet en schaalgrootte, kunnen we onze milieu-impact beginnen te verbeteren. Met de Music Of The Spheres World Tour app willen we de wereld laten zien dat wanneer we samenwerken als één, we kunnen zorgen voor bewustwording, actie én het belangrijkste: verandering.

Om het allemaal zelf te ervaren, is de Coldplay Music Of The Spheres World Tour app nu beschikbaar voor download op iOS en Android.