>

Staaltrader Steelforce kiest voor SAP

Cloudgebaseerd ERP-systeem ondersteunt digitale transformatie

De Antwerpse staaltrader Steelforce heeft een project voor digitale transformatie opgezet om verder te kunnen groeien. Om die groei te ondersteunen, kiest het bedrijf voor een toekomstbestendig ERP-systeem van SAP in de cloud.

Pour la version en français, cliquez-ici.

Het Antwerpse Steelforce behoort bij de grootste staaltraders ter wereld. Omdat het de laatste jaren sterk gegroeid is, heeft de staalreus een digitale transformatie opgezet. “Dankzij interne groei en externe overnames zijn we in de laatste acht jaar niet alleen verdubbeld in omzet, maar ook verder geïnternationaliseerd. Ons bedrijf opereert daardoor nu in een complexere omgeving met meer en complexere businessmodellen”, gaat Magnus Temmerman, CFO van Steelforce, van start.

Die digitale transformatie is belangrijk voor Steelforce omdat hun huidige IT-systeem meer dan acht jaar oud is. Het is een tailor-made systeem dat geënt is op het voeren van één specifiek businessmodel binnen één specifiek bedrijf, dat niet meer het bedrijf van vandaag is. Daardoor is het systeem niet meer in staat om de nodige operationele efficiëntie en kwaliteit in rapportering te leveren die noodzakelijk is voor een bedrijf van deze omvang.

Cruciaal voor verdere groei

“Als we in de toekomst dezelfde groei willen realiseren als diegene die we over de voorbije acht jaar hebben doorgemaakt, hebben we een systeem nodig dat ons in staat stelt om deze groei te ondersteunen, en dat zowel in volume als in de complexiteit van onze business”, legt Magnus Temmerman uit. Voor Steelforce is het cruciaal om als één team cross-company, cross-unit en across the globe te kunnen werken, zodat het bedrijf snel kan inspelen op de wereldwijde behoeftes van klanten en leveranciers.

Het huidige IT-systeem is er helaas niet op uitgerust om op deze manier te werken, zegt Magnus Temmerman: “In het verleden slaagden we er nog in om met de nodige goodwill en creativiteit van onze medewerkers onze businessmodellen te vertalen naar de logica van het systeem. Maar vandaag hebben we een ERP-systeem nodig dat de logica en uitdagingen van een multinational kent en begrijpt.”

In zee met SAP en TheValueChain

Steelforce vond dat SAP een oplossing bood voor vele van de uitdagingen met hun IT-systeem. Vooral het gebruiksgemak van de processen en visualisaties bleef hen bij. En door gesprekken met interne experts van SAP kreeg de staalreus een goed zicht op de weg die SAP in de toekomst wil inslaan, beklemtoont Magnus Temmerman: “De visie van SAP over hun toekomstige ERP-oplossingen komt helemaal overeen met wat wij als Steelforce ook in de toekomst willen bereiken met een ERP-oplossing.”

Als implementatiepartner koos Steelforce voor TheValueChain, dat veel tijd investeerde in het begrijpen van de business en de processen van de staalreus. “Dat gaf ons het gevoel dat we niet in het diepe sprongen, maar dat het om een partner ging die onze business echt wilde begrijpen vooraleer over te gaan tot een contractvoorstel”, zegt Magnus Temmerman. De jarenlange ervaring in implementaties in de publieke cloudomgeving van SAP, in combinatie met sectorexpertise, zorgt ervoor dat TheValueChain de ideale partner is om dit traject succesvol te begeleiden. Bovendien investeert TheValueChain ook in een specifieke Trading cloud oplossing, die Steelforce zal toelaten haar eigenheid te bewaren, zelfs in een publieke cloud omgeving.

Van tailor-made naar de cloud

De overstap van een tailor-made systeem naar een gestandaardiseerde ERP-oplossing in de publieke cloud betekent dat Steelforce intern voor een mentaliteitsverandering staat. Maar die inspanning zal belangrijke resultaten opleveren, verwacht Magnus Temmerman: “We zullen terugkerende manuele taken kunnen automatiseren en dubbel werk kunnen elimineren of reduceren. Daardoor zullen we meer tijd hebben om onze bedrijfsprestaties te monitoren.”

Steelforce verwacht om dankzij SAP sneller en directer informatie uit te kunnen wisselen met klanten en leveranciers. Ook de financiële rapportering voor aandeelhouders en stakeholders zal sneller gebeuren. Bovendien hebben medewerkers dan vanaf elk apparaat overal toegang tot een single source of truth in een toekomstbestendig systeem in de cloud.