>

De Klok Dranken heeft realtime inzicht in biervoorraad

Quinso en SAP introduceren voicepicking in distibutiecentra

De Klok Dranken optimaliseert zijn voorraadbeheer met SAP Extended Warehouse Management (EWM). De groothandel voor de horeca implementeerde de oplossing voor supplychainmanagement samen met SAP-partner Quinso in vijf warehouses in Nederland.

De Klok Dranken levert een breed aanbod aan bieren en dranken, en adviseert horecapartners over producten, trends en ontwikkelingen. Dat doet het voor steeds meer klanten en met steeds meer producten in het assortiment. Om die groei te faciliteren, zocht het bedrijf naar een supplychainoplossing waarmee het zijn logistieke operaties kan optimaliseren. De stap van voorraadbeheer ‘op papier’ naar een digitaal supplychainmanagement was noodzakelijk.

Extreem efficiënte inslag en uitslag
Met SAP EWM stroomlijnt De Klok Dranken het orderpickingproces door middel van scanning bij inslag en volledige automatisering van de uitslag. Omdat ze geen gegevens handmatig hoeven in te voeren, maken de magazijnmedewerkers minder fouten. Dankzij voicepicking kunnen nieuwe medewerkers snel met het systeem aan de slag, en dat in elke taal. SAP EWM maakt bovendien de precieze locatie van voorraden op ieder moment realtime inzichtelijk.

De Klok Dranken is met SAP EWM nog beter in staat horeca in het hele land tijdig van al hun drankbenodigdheden te voorzien. De distributiecentra van de zelfstandige dochteronderneming van Grolsch kunnen daarnaast werken volgens het FEFO-principe: first expired, first out. Dit minimaliseert het risico dat partijen over de datum raken.

Snelle implementatie
Quinso leidde De Klok Dranken in korte tijd stapsgewijs door het implementatieproces. De SAP Gold Partner bracht de processen voor 80 procent in lijn met de best practices in retail. De twee partijen rolden SAP EWM uit per warehouse, met een sjabloon dat na ieder succesvol project werd aangescherpt. Het resultaat is dat De Klok Dranken nu over een zeer geavanceerd en toekomstbestendig systeem beschikt. Dankzij de integratie van RF-scanners en voicepicking in de ERP-omgeving is De Klok Dranken nu echt papierloos, in vijf magazijnen.

“SAP EWM integreert de complexe ketenlogistiek met onze magazijn- en distributieprocessen”, zegt Harry Smits, Manager Horeca Operations van De Klok Dranken. “De oplossing zorgt voor efficiencywinst in onze distributiecentra, en sluit zeer goed aan op onze bestaande ICT-omgeving. SAP-partner Quinso zorgde bovendien voor een uitstekend veranderingsproces, waardoor wij binnen de organisatie beschikken over de juiste kennis om de grote voordelen van SAP EWM optimaal te benutten.”

Successen in logistiek
De implementatie bij De Klok Dranken volgt op andere succesvolle logistieke projecten die SAP samen met partners uitvoerde bij grote bedrijven. “Deze successen roepen vertrouwen op bij grote logistieke organisaties”, zegt Rinse Tamsma van SAP. “De Klok Dranken was overtuigd van de verbeteringen die SAP EWM hen brengt. Samen met Quinso implementeerden ze de oplossing in korte tijd in hun vijf logistieke centra, die daarmee hun dienstverlening verbeteren. Dat is in het voordeel van alle klanten, van kleine horecaondernemingen tot de grootste evenementen in Nederland zoals de Zwarte Cross en Best Kept Secret.”

Meer weten over dit project? Bekijk hier de video.