>
cpo-procurement webinar

Hoe technologie de CPO helpt om kosten te besparen

Het realiseren van kostenbesparingen is voor de chief procurement officer (CPO) een belangrijke prioriteit. Alleen is het optimaliseren van processen gerelateerd aan directe (materiaal) kosten niet eenvoudig. Technologie helpt je met zowel de automatisering als de standaardisering van deze processen.

Bedrijfskosten zijn onder te verdelen in twee groepen: indirecte en directe kosten. Indirecte kosten zijn bijvoorbeeld kantoormiddelen en IT-apparatuur voor werknemers. Deze middelen zetten zij in om hun werk uit te kunnen voeren. Directe kosten zijn gerelateerd aan goederen en services die direct verbonden zijn aan het productieproces. Denk hierbij aan chemicaliën voor de productie van verf of de processor, geheugen en andere componenten voor de assemblage van een laptop of verpakkingsmaterialen voor levensmiddelen.

Automatiseren en standaardiseren

Het automatiseren en standaardiseren van processen en tools gerelateerd aan indirecte kosten is relatief eenvoudig. Zo kunnen bedrijven een portal inrichten waar werknemers via een geautomatiseerd proces nieuwe kantoormiddelen kunnen bestellen. Of een gestandaardiseerd vernieuwingsprogramma voor IT-apparatuur.

Voor processen gerelateerd aan directe kosten is dat ingewikkelder. Zo zijn deze processen in belangrijke mate afhankelijk van de verkoopverwachtingen. Ook kunnen ze per product verschillen en zijn dan ook variabel. Daarnaast beschikt iedere sector over unieke processen en bijbehorende data. Zo maakt de maakindustrie gebruik van termen als materials requirement planning (MRP) en bill of materials (BOM), terwijl de procesindustrie juist werkt met recepturen.

Silo’s

Processen gerelateerd aan directe kosten zijn dan ook nog vaak ondergebracht in silo’s. Applicaties zijn van elkaar geïsoleerd en slaan informatie op hun eigen locatie op. Sommige processen zijn weliswaar iteratief voor meerdere gebruikersgroepen en systemen. Het uitwisselen van data vereist echter handmatige handelingen of maatwerksoftware.

Door zowel indirecte als directe kosten in een geïntegreerde oplossing te beheren kun je kostenbesparingen realiseren. Deze oplossing moet nauw geïntegreerd zijn met uw ERP-, PLM- en contract- en supply chain-managementsystemen. Zo beschik je over een consistente set masterdata in uw verschillende systemen. Dit maakt het mogelijk processen gerelateerd aan directe kosten te automatiseren en standaardiseren. Zo realiseer je uiteindelijk kostenbesparingen.

Lees ook dit blog over het supply chain netwerk.

Wil je meer weten over het besparen van directe kosten binnen procurement?

Bekijk dan het webinar