>

Wat is SAP? | Definitie en SAP betekenis | ERP en meer

SAP is een van ’s werelds toonaangevende producenten van software voor het managen van bedrijfsprocessen en ontwikkelt oplossingen die effectieve dataverwerking en informatiestromen tussen organisaties mogelijk maken.

YouTube

Click the button below to load the content from YouTube.

YouTube

Het ontstaan van SAP

Het bedrijf werd opgericht in 1972 en heette aanvankelijk System Analysis Program Development (Systemanalyse Programmentwicklung), later afgekort tot SAP. Sindsdien is het uitgegroeid van een kleine startup met vijf personen tot een multinationale onderneming met meer dan 100.000 medewerkers en meer dan 440.000 klanten in 180 landen. Het wereldwijde hoofdkantoor bevindt zich in Walldorf, Duitsland.

Met zijn originele SAP R/2- en R/3-software zette SAP de standaard voor enterprise resource planning (ERP)-software. SAP S/4HANA tilt ERP naar een hoger niveau door de kracht van in-memory computing te gebruiken om enorme hoeveelheden gegevens te verwerken en geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning te ondersteunen.

De geïntegreerde applicaties van het bedrijf verbinden alle bedrijfsonderdelen met een intelligente suite op een digitaal platform. Tegenwoordig heeft SAP meer dan 215 miljoen cloudgebruikers, meer dan 100 oplossingen voor alle zakelijke functies en het grootste cloudportfolio van elke provider.

Christian Klein (39) leidt het bedrijf als CEO in de Executive Board van SAP SE en is de jongste CEO bij een DAX-onderneming.

* Aantallen actueel vanaf maart 2020, zie huidige cijfers hier.

Waar staat SAP voor?

De naam is een acroniem van de oorspronkelijke Duitse naam van het bedrijf: Systemanalyse Programmentwicklung, wat zich vertaalt naar System Analysis Program Development. Tegenwoordig is de juridische bedrijfsnaam van het bedrijf SAP SE – SE staat voor societas Europaea, een naamloze vennootschap geregistreerd in overeenstemming met het vennootschapsrecht van de Europese Unie.

Hoe spreek je SAP uit?

Mensen willen vaak weten “Hoe zeg je SAP?” Omdat het een acroniem is, wordt het uitgesproken als individuele letters (S-A-P). Het wordt niet uitgesproken als een woord (“sap”).

Waar wordt SAP-software voor gebruikt?

Traditionele bedrijfsmodellen omvatten vaak gedecentraliseerd gegevensbeheer, waarbij elke bedrijfsfunctie gegevens over zijn activiteiten opslaat in een afzonderlijke database. Dit betekent dat werknemers van andere bedrijfsfuncties geen toegang hebben tot de informatie, en duplicatie van gegevens over meerdere afdelingen verhoogt de IT-opslagkosten en het risico op gegevensfouten.

Door het gegevensbeheer te centraliseren, biedt SAP-software een beeld van de waarheid dat door meerdere bedrijfsfuncties wordt gebruikt. Dit helpt bedrijven om complexe bedrijfsprocessen waarbij verschillende afdelingen betrokken zijn, beter te beheren door werknemers toegang te geven tot realtime inzichten in de hele onderneming. Hierdoor kunnen bedrijven workflows versnellen, de operationele efficiëntie verbeteren, de productiviteit verhogen, de klantervaringen verbeteren en uiteindelijk de winst vergroten.

Wat is een ERP-systeem?

ERP staat voor ‘enterprise resource planning‘. ERP-software omvat programma’s voor alle kernactiviteiten, zoals inkoop, productie, materiaalbeheer, verkoop, marketing, financiën en human resources (HR). Het was een van de eerste bedrijven die standaardsoftware voor zakelijke oplossingen ontwikkelde.

Hoe werkt ERP-software?

Met gecentraliseerde ERP-software voeren alle medewerkers updates uit via hetzelfde dataplatform. Ze kunnen ook gegevens bekijken die door andere afdelingen zijn ingevoerd om taken efficiënter uit te voeren.

Wanneer een verkoopteam bijvoorbeeld wordt gebeld over een potentiële bestelling, kan het onmiddellijk zien of er voldoende voorraad is en kan het de verkoop snel bevestigen, waardoor een efficiënte klantenservice wordt geboden. Zodra de bestelling is geplaatst, activeert het ERP-systeem automatisch een facturatieproces op de financiële afdeling. Het werkt ook automatisch inventarisinformatie in realtime bij.

Op basis van voorraadniveaus kan een productieplanningsteam de productie van nieuwe producten plannen zodat ze de bestelling kunnen uitvoeren, waarbij HR onmiddellijk een update krijgt over eventuele aanvullende bronnen die nodig zijn voor deze activiteit. Met behulp van dezelfde voorraadinformatie kan een inkoopteam zien of er voldoende grondstoffen op voorraad zijn om de geplande fabricageactiviteit te voltooien. Zo niet, dan kunnen ze de materialen dan tijdig inkopen.

Door op deze manier processen over verschillende bedrijfsfuncties te integreren, wordt elk team zo snel mogelijk op de hoogte gehouden van aankomende vereisten, wat resulteert in efficiëntere bedrijfsprocessen en verhoogde klanttevredenheid.

Was SAP een startup?

SAP begon met een kleine groep vrienden met een groot idee: een visie op een digitaal verbonden onderneming. Dietmar Hopp, Klaus Tschira, Hans-Werner Hector, Hasso Plattner en Claus Wellenreuther begonnen het bedrijf als een privépartnerschap in 1972 en lanceerden het eerste commerciële product een jaar later.

Sindsdien is het uitgegroeid tot een van ’s werelds grootste technologiebedrijven door zijn markt en overnames wereldwijd uit te breiden en van een klein Duits startend bedrijf een wereldleider in bedrijfssoftware te worden. Het heeft nooit zijn pioniersgeest en ambitie verloren om baanbrekende oplossingen te creëren die het leven van mensen ten goede veranderen. De oprichters en medewerkers werkten nauw samen met klanten – vaak zij aan zij met werknemers in de kantoren van klanten om hun zakelijke behoeften en processen te leren kennen.

In deze video zie je in 40 seconden 40 jaar:

https://www.youtube.com/watch?v=UC6pnwHJzqg

Lees meer over de geschiedenis van het bedrijf.

Wat doet SAP?

SAP helpt bedrijven en organisaties van elke omvang en branche om hun bedrijf winstgevend te runnen, zich continu aan te passen en duurzaam te groeien.

Het bedrijf ontwikkelt softwareoplossingen die worden gebruikt door kleine bedrijven, middelgrote bedrijven en grote bedrijven. Met standaardapplicaties, brancheoplossingen, platforms en technologieën kan elk bedrijfsproces in kaart worden gebracht en ontworpen. De software verzamelt en verwerkt gegevens op één platform, van inkoop van grondstoffen tot productie en klanttevredenheid. De software-oplossingen kunnen ‘on premise’ op de locatie (s) van een gebruiker worden geïnstalleerd of vanuit de cloud worden gebruikt, waardoor bedrijven de volledige waardeketen kunnen analyseren en efficiënt kunnen ontwerpen. SAP-oplossingen kunnen ook worden gebruikt om prognoses te maken, bijvoorbeeld wanneer een machine moet worden gerepareerd of hoe de omzet zich het komende half jaar zal ontwikkelen.

Bovendien helpt het bedrijf klanten om operationele gegevens over bedrijfsprocessen naadloos te koppelen aan ervaringsgegevens over emotionele factoren zoals aankoopervaring en feedback van klanten. Hierdoor kunnen bedrijven hun klanten beter begrijpen en erop reageren.

Welke oplossingen zijn er?

SAP biedt oplossingen op een groot aantal gebieden:

Test gratis SAP-software

Ervaar de software zelf: met onze demo’s of gratis proefversies

Waarom SAP voor het MKB?

SAP levert ook software aan MKB-organisaties: SAP Business One of SAP Business By Design oplossingen.

Hoor in deze video wat momenteel 3 uitdagingen zijn voor MKB’ers volgens SAP:

YouTube

Click the button below to load the content from YouTube.

YouTube

Wat doet SAP in deze moeilijke tijd om organisaties te helpen?

In deze onzekere tijden is het belangrijk dat werknemers, bedrijven, community’s en overheden kunnen blijven doorwerken. Daarom bieden we toegang tot technologieën die daarbij helpen.

Bekijk de Back To Best pagina en lees hoe wij reageren op Covid-19. Of ontdek meer over purpose op de SAP Nederland purpose pagina. Ondanks kondigden we op SAPPHIRE NOW ook Climate 21 aan. Klik hier om meer te lezen over Climate 21.

Lees meer over SAP