>
Qualtrics

SAP roept op tot duurzame initiatieven in coronatijd

Technologiebedrijf zoekt samenwerking met milieuorganisaties

Door het coronavirus is de aandacht voor het milieu enigszins naar de achtergrond verdwenen. Toch is het volgens SAP Nederland juist nu belangrijk om duurzame initiatieven te realiseren. Het bedrijf zoekt daarom naar milieuorganisaties en duurzame ondernemers die kansen zien om het milieu te beschermen met SAP-technologie.

Er wordt vaak gezegd dat de uitbraak van het coronavirus en de lockdowns overal ter wereld (tijdelijk) een positief effect op het milieu hebben. Tot op zekere hoogte klopt dat ook. Nederlanders werken bijvoorbeeld zoveel mogelijk vanuit huis, er is veel minder vliegverkeer en de industrie verbruikt minder energie. Uit onderzoek gepubliceerd door Nature Climate Change blijkt dan ook dat de wereldwijde CO2-uitstoot in april 17 procent lager lag dan in dezelfde maand van 2019.

Het coronavirus heeft echter ook nadelige milieueffecten. Zo produceren we meer plastic afval, bijvoorbeeld mondkapjes en voedselverpakkingen. En mede door de coronacrisis is de vraag naar gerecycled plastic afgenomen. Bij recyclingbedrijven hoopt dat afval zich nu op. Ook is in sommige steden meer zwerfafval te vinden. Mensen gooien hun gebruikte mondkapjes en plastic handschoenen op straat. Het risico bestaat bovendien dat bedrijven hun duurzame investeringen uitstellen.

Samenwerking met Emily Penn
SAP wil juist in coronatijd een bijdrage leveren aan een schoner milieu. Het technologiebedrijf slaat hiervoor de handen ineen met duurzame pioniers. Een mooi voorbeeld is de samenwerking met eXXpedition, een organisatie die strijdt voor schone oceanen in 2030. Medeoprichter Emily Penn en haar team nodigden 300 vrouwen uit om in dertig etappes 38.000 zeemijl te varen. Doel hiervan is het onderzoeken van de plastic soep en het bedenken van oplossingen voor deze problematiek.

De data die eXXpedition verzamelt en de inzichten die dat oplevert, worden door SAP gedeeld met klanten, NGO’s, overheden en partners. Daarmee kunnen zij vervuiling tegengaan, efficiënter omgaan met resources en bewustwording creëren rondom het belang van schone oceanen. Ook geeft SAP samen met eXXpedition een vervolg aan de Plastics Cloud. SAP introduceerde dit pilotprogramma vorig jaar met als doel verspilling van plastic producten voor eenmalig gebruik terug te dringen.

De Plastics Cloud maakt gebruik van het Ariba Network om merken in contact te brengen met leveranciers van gereycled plastic en alternatieve materialen. Ongeveer 40 procent van het wereldwijd geproduceerde plastic wordt gebruikt voor productverpakkingen, maar slechts een vijfde daarvan wordt gerecycled. Via het Ariba Network lopen jaarlijks voor miljarden euro’s aan verpakkingsstromen. Als ook maar een fractie daarvan wordt omgeleid naar leveranciers van gereycled plastic en alternatieve materialen, kan dat al een enorme impact op het milieu hebben. SAP bouwt nu met eXXpedition voort op de Plastics Cloud.

SHIFT.HOW
Om die volgende stap te maken, heeft Penn samen met SAP een nieuw platform ontwikkeld: SHIFT.HOW. Dit platform koppelt mensen die verandering willen realiseren aan kansen om dat daadwerkelijk te doen. Qualtrics-technologie geeft inzicht in de situatie en mogelijkheden van een individu, en reikt vervolgens relevante oplossingen aan. Dit werkt op elk niveau: of het nu om kinderen gaat of een leidinggevende bij een grote fabrikant van consumentengoederen. “We moeten voorkomen dat plastic in de eerste plaats in de oceaan belandt”, zegt Penn. “Daarvoor hebben we iedereen nodig, en in het bijzonder bedrijven die het voortouw nemen zoals SAP dat doet.”

“Wij zien het als onze plicht om duurzame innovatie te stimuleren, juist nu de focus voor veel mensen en bedrijven elders ligt”, zegt Rinse Tamsma, managing director van SAP Nederland. SAP-technologie kan op allerlei manieren worden ingezet om bedrijfsprocessen te verduurzamen. Ook in Nederland willen we dergelijke samenwerkingen opzetten. Dus iedereen met een goed idee is bij ons van harte welkom.”