>
CSR

Veilig genieten van de zon met KWF Zonadvies

Nu de coronamaatregelen worden versoepeld, zoekt Nederland weer massaal de zon op. In ons enthousiasme zouden we bijna vergeten dat zonlicht ook schadelijk kan zijn. KWF Kankerbestrijding heeft een app ontwikkeld waarmee je jezelf en je gezin hiertegen beschermt: KWF Zonadvies.

 

De lente van 2020 was de zonnigste ooit. Helaas konden we er door de uitbraak van het coronavirus nauwelijks van genieten. De achtertuin of een wandeling door de buurt was het maximaal haalbare. Maar nu wordt de intelligente lockdown langzaam opgeheven. De terrassen zijn weer geopend en we mogen op vakantie naar de zon. Ook in Nederland zijn de weersvoorspellingen gunstig: er komt deze week zelfs een hittegolf aan.

 

Een zonnig vooruitzicht. Toch kleven er ook nadelen aan zonlicht. Zo is een overmatige blootstelling aan uv-straling de belangrijkste oorzaak van huidkanker. Uit cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland blijkt dat er jaarlijks zo’n 70.000 huidkankerpatiënten bijkomen.

 

Insmeren gaat niet goed

Zonnebrandcrème is een van de wapens in de strijd tegen huidkanker. Wie zich goed en regelmatig insmeert met de juiste factor zonnebrandcrème, verkleint het risico op verbranding en daarmee uiteindelijk op huidkanker. In de praktijk blijkt echter dat het op dit punt vaak mis gaat. We smeren niet vaak genoeg, en dan ook nog eens te dun en met een te lage factor.

 

“De meeste mensen weten wel dat insmeren belangrijk is, maar daar blijft het vaak bij”, zegt Annebel Schipper, woordvoerder bij KWF Kankerbestrijding. “Er wordt nauwelijks rekening gehouden met factoren zoals het eigen huidtype en de sterkte van de zon. Gevolg kan zijn dat zelfs mensen die zich vaak denken in te smeren alsnog verbrand raken. Met de app KWF Zonadvies willen we daar verandering in brengen.”

 

Persoonlijk zonadvies

De app geeft een persoonlijk zonadvies dat is gebaseerd op de actuele zonkracht op een bepaalde locatie en het huidtype van de gebruiker. KWF bedacht het idee in 2018. Tijdens een hackathon gaf IT-partner Proxcellence het idee verder vorm. Vervolgens werd in het Mobile Innovation Lab van SAP Nederland binnen drie dagen een werkende versie van de app ontwikkeld die toen de ‘KWF UV Radar’ ging heten. Buienradar stelt de weergegevens beschikbaar.

 

Sindsdien is de app uitgebreid met diverse functionaliteiten zoals een smeertimer (zodat mensen niet vergeten te smeren) en pushmeldingen op basis van de actualiteit. Het project is een succes: de apps voor Android en iOS zijn duizenden keren gedownload en staan hoog in de hitlijsten van de appstores. Onlangs heeft Proxcellence de app grondig vernieuwd. Daar hoort ook een nieuwe naam bij: KWF Zonadvies.

 

KWF Zonadvies is ontwikkeld met SAP-technologie. “Huidkanker is een ernstig maatschappelijk probleem”, zegt Rinse Tamsma, Managing Director van SAP Nederland. “Elke patiënt is er één te veel. Met KWF Zonadvies heeft iedereen toegang tot zonadvies op maat. We hopen dan ook dat iedere Nederlander de app gaat gebruiken. Ook als u deze zomer in eigen land blijft.”

 

Bescherm het hele gezin

Twee verbeteringen springen het meeste in het oog. Allereerst heeft Proxcellence ervoor gezorgd dat gebruikers nu meerdere profielen kunnen toevoegen, met bijbehorend advies op basis van het huidtype. Daardoor is het extra makkelijk om bijvoorbeeld een heel gezin van het juiste zonadvies te voorzien. “Je hoeft het maar één keer in te stellen voor alle gezinsleden”, licht Schipper toe.

 

Ook een andere verbetering zal met name ouders aanspreken. KWF Kankerbestrijding heeft een speciale informatiepagina toegevoegd over zonbescherming voor kinderen. “Kinderen zijn extra kwetsbaar voor de gevaren van de zon”, waarschuwt Schipper. “Als je tijdens je kinderjaren vaak bent verbrand, vergroot dit de kans op huidkanker op latere leeftijd. Daarom geven we ouders praktische tips om verbranding te voorkomen.”

 

KWF Zonadvies is gratis te downloaden voor Android en iOS.