>
Ransomware

Clariba: “Data is niet voldoende, je moet het kunnen interpreteren”

Heb je ooit de film Moneyball gezien? Hierin wordt duidelijk wat de kracht is van data. Toen waren we nog niet helemaal zo ver, maar inmiddels is het gebruik van data ook in de sportwereld steeds moeilijker weg te denken. Toch zijn we nog maar in de begindagen van echt datagedreven werken. We spraken met ceo Marc Haberland van Clariba, een bedrijf dat in samenwerking met SAP een oplossing heeft ontwikkeld waarmee voetbalclubs data voor zich kunnen laten werken.

Clariba werkt normaliter samen zijn klanten, grote bedrijven, maar zag dat er in de sport ook veel voordeel uit data en het toepassen van dezelfde principes te halen is. “Beiden kunnen van elkaar leren. In de wereld van grote bedrijven wordt al veel gebruikgemaakt van sensoren in de sportwereld, dus nu kunnen we pas echt laten zien wat de waarde is van het integreren van de data van die sensoren met andere databronnen zoals wedstrijdanalyse, prestatietests, medische data, enzovoort. Het vormen van een 360-graden beeld van de sportprestatiedata kan enorm interessant zijn om ze te helpen verbeteren en tegelijkertijd hun waarde voor clubs op te drijven.”

Clariba

Ongeveer 4 jaar geleden beheerde Clariba een sportanalytisch project in Qatar. Het bouwde een applicatie om de data van 400 voetballers te beheren. Op basis van dit succes was het nationale team van Italië wel geïnteresseerd. Daarmee werkt Clariba inmiddels ook aan een unieke datagedreven voetbalprestatie-oplossing in Italië. Normaliter zijn er veel verschillende experts betrokken om een nationaal team te helpen succes te behalen. Ze moeten samenwerken en hun beslissingen baseren op data die uit verschillende bronnen afkomstig is, zoals prestatiedata, GPS-data, medische informatie, voeding en zelfs de subjectieve feedback van de speler.

“Dankzij onze datagedreven sportprestatie-oplossing hoeft dat niet meer. Er is in één keer helder en opzoekbaar wat je als coach wil weten. Met diepere inzichten kan de coach efficiënter de wedstrijdstrategie plannen en testen, zoals het optimaliseren van de tijd dat een speler aan de bal is. Door machine learning-algoritmes toe te voegen kun je kijken naar patronen die belangrijke factoren helpen te identificeren. In één geval werd een speler uit een team getransferd. De coach had al het idee dat er bepaalde factoren speelden en dit werd onderschreven door het machine learning-algoritme dat we aanbieden.”

Door data uit het verleden kun je proberen de toekomst te kunnen inschatten, of tenminste beïnvloeden. “Uiteindelijk hebben we altijd mensen nodig die hun talent inzetten om de beslissingen te nemen, maar coaches moeten nu ook inzichten overwegen die voortkomen uit de data: de zwart-witte feiten. Je moet wel openstaan voor deze kansen die voortvloeien uit digitale transformatie, want het is een heel andere manier van werken. Uiteindelijk maakt het het leven van de coach makkelijker en spelers krijgen meer inzicht in hun keuzes en kunnen.”

De flexibiliteit en beveiliging van SAP Cloud Technology gebruiken om de prestaties te verbeteren

Clariba verkoopt zijn software niet als een standaard pakket. Het heeft een mobiel raamwerk ontwikkeld die je kunt aanpassen op verschillende scenario’s, zowel in het bedrijfsleven als de sportwereld. Sterker nog, Marc denkt dat de oplossing heel goed in andere sporten kan worden toegepast, zoals teamsporten als basketbal en zelfs paardenracen. “Ons mobiele raamwerk dat is gebouwd op SAP Cloud Platform Technology bestaat uit allemaal bouwblokken. Dat betekent dat we de oplossing kunnen aanpassen op wat de klant nodig heeft door componenten toe te voegen en aan te passen. Natuurlijk is een ander belangrijk aspect voor onze klanten beveiliging, zeker in zulke high-profile projecten. We hebben zeker gesteld dat de oplossing is beveiliging met de juiste architectuur aan de ene kant, terwijl het aan de andere kant gebruikmaakt van de beveiliging van SAP’s data centers. Er staat natuurlijk heel veel waardevolle data in de cloud en dat willen we zeker beschermen.”

Al die data is nu beschikbaar, maakt dat sport niet heel voorspelbaar? “Nee, natuurlijk kunnen we nu effectievere algoritmes bouwen die patronen kunnen identificeren of bepaalde dingen kan voorspellen. Echter heeft niemand nog de kip met de gouden eieren. Bovendien starten we in de sportwereld eigenlijk pas net met het onderwerp data analyse, dus het duurt nog wel even voor dit type oplossingen echt volop geïmplementeerd is bij voetbalclubs over de hele wereld. Je moet vooruit denkende teams vinden die de inhouse mogelijkheden hebben om deze verandering te maken. Naar op feiten gebaseerd beslissen over te nemen zal nog wat meer tijd nodig hebben, gezien volwassenheid van de markt.”

Marc is het eens dat het laatste jaar een grote hype is ontstaan rondom kunstmatige intelligente. Maar, als je kijkt naar de realiteit, dan zijn de echte voorbeelden maar miniem. Tegelijkertijd zijn er ook veel misvattingen. “Mensen zijn vaak bang dat kunstmatige intelligentie alle banen overneemt. Er bestaat geen twijfel over dat de vaardigheden van een baan veranderen, maar zolang je meegaat in de verandering komen er nieuwe kansen voor je. Met deze nieuwe oplossingen creëren we deze nieuwe mogelijkheden. Tegelijkertijd laten we coaches, voetballers en hun personeel zien wat het systeem voor ze kan betekenen. Dat zal teams en voetballers uitdagen om zichzelf met anderen te vergelijken en hun game te verbeteren. Voetbalteams zijn heel competitief, dus ze staan hier zeker voor open.”

Naast voetballers en hun coaches is er natuurlijk ook de vraag of het publiek hier zijn voordeel uit zal halen. Voor de één zal dit voelen als ‘voorspelbaar’ voetbal, maar de integratie van deze data kunnen teams nieuwe inzichten geven aan het publiek, die misschien hoe je naar de sport kijkt zullen veranderen. Hoe zit het bij jou? Zou jij voetbal willen kijken met meer data, via bijvoorbeeld een app op je telefoon? Of heb je liever dat dit alleen bij coaches en spelers blijft?

Dit artikel betreft een samenwerking.