>
youtube

Hoe deel je al de kennis binnen een bedrijf? De YouTube in een organisatie

Als ik de vaatwasser aanzet staat er opeens E-22 in het display. Gelijk schieten twee dingen door mijn hoofd. Hij is nog geen half jaar oud en dan nu al een storing? En daarna: ik heb echt geen zin om alles met de hand af te wassen. Omdat ik geen idee heb wat deze code zou kunnen betekenen, start ik een zoekactie op het internet. Op de combinatie van het merk en de foutcode krijg ik 6.960 resultaten. Er is iemand zo vriendelijk geweest om op YouTube te demonstreren hoe je deze storing kunt verhelpen. Deze situatie is ook herkenbaar op de werkvloer. Als manager ben je opzoek naar een platform zoals YouTube waar je alle “know how” content kan uploaden, zodat jouw werknemers het makkelijk kunnen vinden om taken uit te voeren. 

Inmiddels komt er iedere minuut van de dag zo’n 500 uur (!) aan videomateriaal bij op YouTube. Per maand zijn 15 miljoen ‘creators’ verantwoordelijk voor 80 miljoen nieuwe video’s (Tubular Labs – September 2019). Als je een (gratis) account hebt en je content aan de community-richtlijnen voldoet kun je deze uploaden. Je content wordt direct geplaatst en is binnen enkele seconden vindbaar.

Ontlast de helpdesk

Op het werk zijn zulke ‘how-to’-video’s ideaal om gebruikers te helpen bij het uitvoeren van hun taken. Ze voorkomen bovendien dat dit soort vragen aan de helpdesk, kerngebruikers of beheerders worden gesteld. Natuurlijk pleit ik er niet voor om je bedrijfsgegevens en -geheimen open en bloot op YouTube te zetten. Voor het maken, publiceren en beheren van content zijn immers prima oplossingen beschikbaar. Daarnaast heb je als HR– of talent manager meer tijd om op andere taken te focussen.

Toch blijkt het ontwikkelen van relevante, nieuwe content en het up-to-date houden van bestaande content in de meeste organisaties lastig. Als het project succesvol live is gebracht en het projectteam is ontbonden, lijkt niemand zich er meer om te willen bekommeren. Met SAP Enable Now is het eenvoudig om een community te maken van content creators, hierdoor ontlast je de werknemers en managers om taken op herhaling uit te leggen. Na een korte training is iedereen in staat om content te ontwikkelen met deze tool.

Exploiteer jouw potentie

Kortom, organisaties kunnen volgens mij nog veel leren van het businessmodel van YouTube waarin iedereen content mag maken en uploaden. Waarom zouden we het ontwikkelen van supportmaterialen nog langer over laten aan een selecte groep, terwijl we kunnen profiteren van de kennis van alle medewerkers? Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is ze wegwijs maken met de benodigde hulpmiddelen zoals SAP Enable Now. En natuurlijk coach je ze op verzoek bij het ontwikkelen van content. Hoeveel potentiële ‘creators’ lopen er in jouw organisatie rond?

Wil je meer weten hoe je het potentieel van jouw werknemers kunt ontginnen? Ik beantwoord jouw vragen graag via een virtuele bespreking of bezoek onze website voor meer oplossingen over talent management.

Lees meer over talent management