>
enterprise resource planning

Wat is ERP? | Enterprise Resource Planning

Wat is ERP? Binnen SAP weten we er alles van. ERP Staat voor Enterprise Resource Planning. Lees in dit blog wat de voordelen zijn van intelligente ERP, in welke Lines of Businesses je ERP gebruikt en in welke vorm.

Wat betekent ERP?

ERP staat voor Enterprise Resource Planning. De naam zegt het al deels: het beheert alle processen en resources binnen een ‘Enterprise’. ERP is als de rode draad in een organisatie die alle processen aan elkaar koppelt. In een organisatie zijn er allerlei kernprocessen nodig om een bedrijf te runnen: finance, HR, productie, supply chain, services, inkoop. ERP-software integreert deze processen in één systeem om dagelijkse activiteiten binnen een organisatie te beheren.

Maar nieuwe ERP-systemen kunnen nog veel meer. Ze gebruiken de nieuwste technologieën, zoals machine learning en AI, om intelligentie, zichtbaarheid en efficiëntie te kunnen leveren binnen elke functie in een organisatie. Doordat technologie bedrijfsprocessen met elkaar verbindt, is er één centrale bron dat gegevens weergeeft.

Wat is een voorbeeld van ERP in een organisatie?

Een bedrijf dat televisies maakt gebruikt een ERP systeem om in te kunnen zien bij welke leveranciers op dat moment de goedkoopste en beste onderdelen in kan kopen. De aankopen zijn zichtbaar in het systeem en de data van de aankopen wordt verbonden met andere bedrijfsprocessen en analyses. Zo is de aankoop ook direct doorgezet naar afdeling finance, die de facturatie oppakt. De software registreert ook wanneer de aankoop binnen is gekomen, en slaat ook die data op in het systeem.

Wat zijn de voordelen van een ERP-systeem?

1. Hogere productiviteit

Doordat belangrijke bedrijfsprocessen gestroomlijnd en geautomatiseerd worden, kunnen medewerkers meer doen met minder resources.

2. Beter inzicht

Je maakt een einde aan informatiesilo’s doordat er 1 enkele bron van waarheid is. Organisaties krijgen zo sneller antwoord op cruciale bedrijfsvragen.

3. Versnelde rapportage

Versnel zakelijke en financiële rapportage en deel gemakkelijk resultaten. Bedrijven nemen beslissingen op basis van data, die het ERP-systeem ze toont. Prestaties kunnen real-time verbeterd worden, omdat de data up-to-date is.

4. Verklein risico’s

Intelligente ERP vermindert de kans op risico’s, aangezien er meer zichtbaarheid en controle is in de organisatie.

5. Vereenvoudig IT

Door gebruik te maken van geïntegreerde ERP-applicaties die een database delen, is IT vereenvoudigt, waardoor iedereen gemakkelijk zijn of haar taken uitvoert.

6. Verbeterde flexibiliteit

Met efficiënte processen en directe toegang tot realtime data ontdekken data-gedreven organisaties snel nieuwe kansen.

Welke bedrijven gebruiken ERP?

Enterprise Resource Planning is geschikt voor zowel grote multinationals als kleine organisaties (al vanaf een aantal gebruikers). Jaren geleden was een ERP-pakket door onder andere maintenance kosten alleen betaalbaar voor grote organisaties. Door de komst van Cloud is software ook betaalbaar voor bedrijven met minder investeringscapaciteit.

Wat voor soorten ERP zijn er?

Er zijn drie verschillende typen Enterprise Resource Planning-implementaties: cloud, on-premise en hybride. Verken de voordelen van elk type en kies de oplossing die het meest geschikt is voor uw bedrijf.

1. Cloud-ERP

Wat is cloud-ERP en hoe kan het uw IT-landschap vereenvoudigen? Meer informatie over de voordelen en kenmerken van ERP van SAP in de cloud. Ontdek cloud-ERP-software

2. On-premise ERP

On-premise is de traditionele vorm van ERP. Hierbij bevindt de software zich in uw eigen datacenter voor maximale flexibiliteit en controle. Ontdek on-premise ERP-oplossingen

3. Hybride ERP

Voer sommige van uw ERP-applicaties uit in de cloud en sommige on-premise met hybride ERP, ook bekend als two-tier-ERP. Lees meer over hybride ERP

Meer weten over ERP-software?

Probeer SAP ERP nu gratis Of lees meer op onze Insights pagina