>

Tijd voor (r)evolutie! Hoe bereid je je voor op een onbestendige supply chain?

De coronacrisis zet bedrijven wereldwijd voor het blok. Waar de ene organisatie in elkaar zakte, herzag het andere snel en innovatief haar processen om in te spelen op de enorme verstoring van de wereldmarkt. Aanpassingsvermogen, flexibiliteit en de adoptie van technologische hulpmiddelen bleken belangrijke factoren voor succes. Hoe zorg je voor een supply chain die klaar is voor veranderingen?

Evolutie is prachtig. Met zijn evolutietheorie beschreef Darwin hoe de soorten die zich het best kunnen aanpassen aan veranderingen de meeste kans hebben op overleven. Dat geldt ook voor mensen en organisaties. Een aantal jaar geleden blogde ik al over dinosaurussen die hun eigen uitsterven ontkennen om maar niet te hoeven veranderen. En hoe je de dino’s in je organisatie verandert in beerdiertjes die zelfs de zwaarste omstandigheden overleven.

Anno 2020 weten we inmiddels wel dat we moeten veranderen om bij te blijven. En misschien ook al wel hoe we dat moeten doen. Veel bedrijven zijn al begonnen aan hun digitale transformatie, of zetten nu extra snel hun eerste stappen. De huidige verstoorde ketens zorgen daarbij ook voor uitdagingen en kansen. Wat betekent dit voor jouw supply chain en wat is nu de volgende stap die je moet nemen?

Twee grote bewegingen in de supply chain

Zelf ben ik elke dag bezig met het verbeteren van ketens. Op dit moment zie ik in de wereld van supply chain twee belangrijke bewegingen:

  • Ketenintegratie op het gebied van informatie: Dit is een beweging die al een lange aanloop kent. Al jaren wordt hierover gesproken, maar je ziet nu dat je echt over de keten heen verantwoordelijkheid moet gaan dragen. Er zijn zelfs al organisaties die over de hele keten heen regie voeren.
  • Omgaan met onzekerheden door schaarste in resources of grote verstoringen zoals de coronacrisis: Tot begin 2020 bevonden we ons in een relatief stabiele wereld. We konden ons werk steeds verder optimaliseren vanuit het bekende. Maar wat als die keten breekt? Door schaarste aan resources enerzijds, en verstoringen als corona anderzijds, kun je van het ene op andere moment in een totaal andere wereld terechtkomen. Wat gebeurt er als er ineens een kanaal opdroogt? Waar haal je je informatie vandaan, hoe voer je besluitvorming uit als deze situatie zich nog nooit heeft voorgedaan?

Anders denken als basis voor innovatie

De oplossing voor deze uitdagingen klinkt simpel: we moeten anders na gaan denken over hoe we onze ketens vormgeven. Net als voor Henry Ford, die zich besefte dat mensen niet per se betere paarden wilden, maar vooral sneller vervoer, biedt een andere invalshoek vaak een creatieve oplossing. Drie zaken zijn belangrijk om jezelf voor te bereiden op de toekomst:

  • Anticipeer op het feit dat de wereld om ons heen zomaar kan veranderen.

Morgen kan alles totaal anders zijn. Hoe beïnvloedt dat jouw supply chain? Hoe ga je daarmee om en welke kansen biedt dit?

  • Doorbreek silo’s.

Dat houdt niet op bij het weghalen van onnodige drempels. Wat kun je doen om doorstroming te verbeteren en hoe kun je beter informatie delen met partners? De ketenintegratie op het gebied van informatie die ik eerder noemde, biedt hiervoor een prachtige uitkomst.

  • Verander je kijk op target setting.

Wat als oude doelstellingen niet meer het gewenste resultaat ondersteunen? Hoe kun je je doelstellingen zo inrichten en omdenken, zodat ze passen bij je huidige situatie?

Een voorbeeld. Het hebben van zo laag mogelijke kosten is voor veel organisaties al jarenlang het ultieme doel in de supply chain. Maar als zich een flinke verstoring voordoet, blijkt al gauw hoe kwetsbaar je leverketen daardoor is. Bedrijven die voor hun volledige productie afhankelijk waren van Azië vielen om tijdens de wereldwijde lockdowns, waar deze voor concurrenten die kozen voor productie dicht bij huis veel minder impact hadden.

Omgaan met verandering lukt dus alleen wanneer je jezelf uitdaagt om dingen écht anders te gaan doen. Maar het moet niet bij ideeën blijven. Daarom leg ik je in mijn volgende blog uit hoe verandering van impact is op de rest van de keten en hoe dit kan aansluiten op jouw toekomstvisie.

Wil je graag eens sparren over het toekomstbeeld van jouw organisatie en samen nadenken over hoe je je supply chain hiervoor optimaal inricht? Neem dan gerust contact met me op via paul.tolboom@sap.com. Ik denk graag met je mee! Meer weten?